Διολίσθηση Ευρώ έως τα 1,5861 δολάρια - Υποχώρηση και των Τιμών Πετρελαίου

Τη μεγαλύτερη υποχώρηση των τελευταίων τριών εβδομάδων έναντι του δολαρίου είχε χθες το ευρώ, μετά το ιστορικό ρεκόρ που κατέγραψε μία ημέρα νωρίτερα. Ωστόσο, παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα καθώς η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου κυμαινόταν χθες κοντά στο 1,59.
Energia.gr
Πεμ, 24 Απριλίου 2008 - 03:02

Αφορμή για την υποχώρηση από το προχθεσινό ρεκόρ των 1,6018 δολαρίων ανά ευρώ υπήρξαν τα «ήπια» στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τον δείκτη διευθυντών προμηθειών της Ευρωζώνης αλλά και για τις επιδόσεις του κλάδου υπηρεσιών, σε συνδυασμό με τα σχόλια αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που προκάλεσαν περαιτέρω ολίσθηση της ζήτησης για το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα. Ετσι, το ευρώ υποχώρησε χθες έως τα 1,5861 δολάρια, έναντι 1,6018 δολαρίων όπου είχε φθάσει προχθές, και για πρώτη φορά από το 1999.

Η πτώση του ευρώ αναπόφευκτα πυροδότησε υποχώρηση και των τιμών του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές. Μετά το άλμα που την έφερε στο ιστορικό ρεκόρ των 119,90 δολαρίων, στην αγορά της Νέας Υόρκης, η τιμή του αργού μειώθηκε μέχρι τα 116,45 δολάρια. Εκείνη του Brent στο Λονδίνο κινούνταν επίσης πτωτικά, σε επίπεδα κάτω από τα 116 δολάρια, μετά το προχθεσινό δικό της ιστορικό ρεκόρ των 116,75 δολαρίων το βαρέλι. Αυτό παρά τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις συνδικάτων και διοίκησης σε διυλιστήριο της Σκωτίας, όπου οι εργαζόμενοι απειλούν με κινητοποιήσεις από την Κυριακή, αλλά και παρά την ανακοίνωση στοιχείων για μείωση των αποθεμάτων βενζίνης στις ΗΠΑ κατά 3,2 εκατ. βαρέλια, την περασμένη εβδομάδα. Τα στοιχεία για τα αποθέματα αργού κατέδειξαν αύξηση υπερδιπλάσια της αναμενόμενης, στα 2,4 εκατ. βαρέλια.

(Από την εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 24/04/2008)