Ο Μεντβέντεφ Aπορρίπτει την Έκκληση του Μπάιντεν για Συμφωνία Πυρηνικών Όπλων

Ο Μεντβέντεφ Aπορρίπτει την Έκκληση του Μπάιντεν για Συμφωνία Πυρηνικών Όπλων
energia.gr
Τρι, 2 Αυγούστου 2022 - 13:54

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας απέρριψε τη Δευτέρα (1 Αυγούστου) την έκκληση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να συνεχιστούν οι συνομιλίες για μια νέα συνθήκη πυρηνικών όπλων, λέγοντας ότι η έκκληση αυτή δεν έχει θέση σε έναν κόσμο που έχει αλλάξει. Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, τώρα αναπληρωτής επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, δήλωσε ότι είχε πει επανειλημμένα στην Ουάσινγκτον

ότι σημαντικά ζητήματα, όπως ένα πλαίσιο για την αντικατάσταση της συνθήκης New START, δεν μπορούν να γίνουν χωρίς τη ρωσική συμμετοχή.

Ο Μεντβέντεφ, γράφοντας στο κανάλι του στο Telegram, είπε ότι ο Μπάιντεν είχε «φτύσει απρόθυμα» την έκκληση για νέες συνομιλίες, αναφερόμενος στις συμφωνίες Σοβιετικής Ένωσης-ΗΠΑ για τους εξοπλισμούς που συνήφθησαν παρά τις δυσκολίες την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.

«Όλα αυτά, φυσικά, είναι καλά. Αλλά επιτρέψτε μου να το ξαναπώ – η κατάσταση τώρα είναι πολύ χειρότερη από ό,τι στον Ψυχρό Πόλεμο», έγραψε ο Μεντβέντεφ, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος για τέσσερα χρόνια, ενώ ο Βλαντίμιρ Πούτιν ήταν πρωθυπουργός.

«Πολύ χειρότερη! Και χωρίς να φταίμε εμείς. Το κυριότερο είναι ότι. … το χρειαζόμαστε πραγματικά αυτό; Ο κόσμος είναι ένα διαφορετικό μέρος».

Πηγή του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών είχε εκφράσει νωρίτερα την απορία της για την πρόταση του Μπάιντεν να διαπραγματευτεί τη νέα συνθήκη START όταν αυτή λήξει το 2026.

Ο Μπάιντεν ανέφερε σε δήλωσή του τη Δευτέρα ότι η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί «ταχέως» ένα νέο πλαίσιο, αλλά ότι η Ρωσία θα πρέπει να αποδείξει ότι είναι έτοιμη να συνεχίσει τις εργασίες για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Πρόκειται για μια σοβαρή δήλωση ή έχει παραβιαστεί ο ιστότοπος του Λευκού Οίκου;», δήλωσε στο Reuters πηγή του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. «Αν αυτή εξακολουθεί να είναι μια σοβαρή πρόθεση, με ποιον ακριβώς σκοπεύουν να το συζητήσουν;»

Η Συνθήκη New START, που συνήφθη το 2011, υποχρέωνε τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία να περιορίσουν τους αναπτυγμένους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους, τους αναπτυγμένους βαλλιστικούς πυραύλους που εκτοξεύονται από υποβρύχια και τα αναπτυγμένα βαριά βομβαρδιστικά που είναι εξοπλισμένα για πυρηνικό οπλισμό.

Θέτει επίσης όρια στις πυρηνικές κεφαλές των εν λόγω αναπτυγμένων πυραύλων και βομβαρδιστικών και των εκτοξευτών για τους πυραύλους αυτούς. Και οι δύο πλευρές έφθασαν στα κεντρικά όρια της συνθήκης έως τις 5 Φεβρουαρίου 2018 και η συνθήκη παρατάθηκε έως το τέλος της 4ης Φεβρουαρίου 2026.

euractiv.gr