Η πετρελαϊκή ΒΡ ανακοίνωσε κέρδη περίπου 9,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων το δεύτερο τρίμηνο του έτους, έναντι ζημιών σχεδόν 20,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη. Αλλά και τα εισοδήματα του βρετανικού ενεργειακού κολοσσού που αποδόθηκαν στους μετόχους κατά την περίοδο Απριλίου-Μαΐου-Ιουνίου ήταν 6,2 δισεκατομμύρια δολάρια υψηλότερα από την αντίστοιχη περσινή περίοδο

Το πρώτο εξάμηνο του έτους, η εταιρεία κατέγραψε απώλεια κερδών 11,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων έναντι 7,8 δις δολ. πέρυσι. «Τα σημερινά αποτελέσματα δείχνουν ότι η BP συνεχίζει να αποδίδει ενώ μετασχηματίζεται. Οι άνθρωποί μας συνέχισαν να εργάζονται σκληρά καθ' όλη τη διάρκεια του τριμήνου, βοηθώντας στην επίλυση του ενεργειακού τριλήμματος – ασφαλής, οικονομικά προσιτή και χαμηλότερη σε άνθρακα ενέργεια. Το κάνουμε αυτό παρέχοντας το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που χρειάζεται ο κόσμος σήμερα – ενώ ταυτόχρονα επενδύουμε για να επιταχύνουμε την ενεργειακή μετάβαση», αναφέρει, στη σχετική εταιρική ανακοίνωση, ο Barnard Looney, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.

Τα έσοδα της βρετανικής πετρελαϊκής για το δεύτερο τρίμηνο του 2022 ήταν περίπου 69,5 δις δολ., αυξημένα κατά περισσότερα από 18,3 δις δολ. σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και 31,9 δις δολ. για το ίδιο τρίμηνο του 2021. Ανέφερε επίσης έσοδα 120,7 δις δολ. το πρώτο εξάμηνο του 2022, έναντι 74 δις δολ. την ίδια περίοδο πέρυσι.

«Η οικονομική μας απόδοση επηρεάζεται από τις διακυμάνσεις των τιμών του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και των διυλισμένων προϊόντων, τις τεχνολογικές αλλαγές, τις διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών και τις γενικές μακροοικονομικές προοπτικές», ανέφερε η εταιρεία.

Ο βρετανικός ενεργειακός κολοσσός αναμένει ότι οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν υψηλές το τρίτο τρίμηνο του 2022 λόγω στις συνεχείς διαταράξεις στην παροχή ρωσικού φυσικού αερίου, των μειωμένων επιπέδων πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας και των επιπέδων των αποθεμάτων, τα οποία βρίσκονται σημαντικά χαμηλότερα από τον μέσο όρο της πενταετίας.

Η ΒΡ για τη φορολόγηση κερδών σε εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η εταιρεία είπε ότι ο νέος φόρος στα κέρδη των βρετανικών εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου, ο οποίος εισήχθη από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου την 1η Ιουλίου, θα επηρεάσει τα αποτελέσματα για το τρίτο τρίμηνο του 2022. Η νέα εισφορά θα αυξήσει τον βασικό συντελεστή φόρου από 40% σε 65% επί των κερδών από τις δραστηριότητες της BP στη Βόρεια Θάλασσα για το διάστημα από τις 26 Μαΐου 2022 έως τις 21 Δεκεμβρίου 2025, με αποτέλεσμα μια εφάπαξ αναβαλλόμενη φορολογική επιβάρυνση χωρίς μετρητά η οποία εκτιμάται σε 0,8 δισεκατομμύρια δολάρια.