Ο Κουβεϊτιανός Χαϊτάμ Αλ Γκάις (Haitham Al Ghais) ανέλαβε και επίσημα, χθες,  Δευτέρα, καθήκοντα ως Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (OPEC) στη Βιέννη της Αυστρίας. Διορισμένος στη θέση για τριετή θητεία σε ειδική συνεδρίαση του OPEC στις 3 Ιανουαρίου, ο Αλ Γκάις διαδέχθηκε τον Μοχάμαντ Σανούσι Μπαρκίντο που πέθανε απροσδόκητα στις 6 Ιουλίου

«Είναι μεγάλη τιμή για μένα να βρίσκομαι στο τιμόνι ενός Οργανισμού που έχει συμβάλει καθοριστικά στην υποστήριξη της σταθερής και βιώσιμης προμήθειας πετρελαίου παγκοσμίως για περισσότερα από 61 χρόνια», φέρεται να είπε ο Αλ Γκάις σε ανακοίνωση του OPEC.

Με 30ετή υπηρεσία στον τομέα του πετρελαίου, ο Αλ Γκάις διετέλεσε σύμβουλος σε έξι υπουργούς πετρελαίου του Κουβέιτ και υπηρέτησε επίσης στα γραφεία της Kuwait Petroleum Corporation (KPC) στο Κουβέιτ, το Πεκίνο, την Κίνα και το Λονδίνο. Πριν αναλάβει τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΟΠΕΚ, ήταν αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος για το Διεθνές Μάρκετινγκ στην KPC. Ο Αλ Γκάις ήταν επίσημα μέλος της Επιτροπής Εσωτερικού Ελέγχου του ΟΠΕΚ.