Το ζήτημα της ασφάλειας εφοδιασμού αναμένεται ότι θα τεθεί επί τάπητος κατά την συζήτηση που θα έχει η διοίκηση του ΔΕΣΦΑ και την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ στη Ρεβυθούσα. Στις υποδομές της Ρεβυθούσας θα βρεθούν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστας Σκρέκας, συνοδευόμενος από τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος, κ. Γιώργο Αμυρά καθώς και τη Γενική Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου, προκειμένου να επιθεωρήσουν 

τη νέα πλωτή δεξαμενή αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSU), η οποία έχει φτάσει ήδη από τον προηγούμενο μήνα. Στο επίκεντρο των συνομιλιών θα βρεθεί η ανάγκη άμεσης λειτουργίας του νέου FSU, ενώ αναμένεται να συζητηθεί και το ζήτημα της αποθήκευσης αερίου στη γειτονική Ιταλία. Ο ΔΕΣΦΑ συζητεί με την εταιρεία Stogit, θυγατρική του Ιταλού Διαχειριστή Snam, δηλαδή της εταιρείας «leader» στην κοινοπραξία που ελέγχει το μετοχικό κεφάλαιο του ΔΕΣΦΑ για δύο προϊόντα αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ιταλία. Το ένα σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή αφορά   σε προϊόν επίπεδης διαμόρφωσης και το δεύτερο σε προϊόν διαμόρφωσης αιχμής, το οποίο θα μπορεί να δώσει περισσότερη ποσότητα όταν οι εγχώριες καταναλώσεις είναι υψηλότερες, για παράδειγμα τον Ιανουάριο και χαμηλότερες όπως τον Δεκέμβριο.

Αποθέματα ασφαλείας

Το σχέδιο προληπτικής δράσης της ΡΑΕ σε ενδεχόμενη διακοπή των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, προβλέπει ότι οι υπόχρεοι της τήρησης αποθεμάτων ασφαλείας θα πρέπει να εξασφαλίσουν τις προϋποθέσεις για τη διασφάλιση ποσότητας 1,14 τεραβατωρών, σε διάστημα 20 ημερών από την έγκριση του σχεδίου. Σύμφωνα με υπολογισμούς του Διαχειριστή η διακοπή τροφοδοσίας με ρωσικό αέριο θα προκαλέσει ένα συνολικό έλλειμμα της τάξης των 50 TWh για το διάστημα Αύγουστος 2022 - Ιούλιος 2023. εκ των οποίων οι 26 TWh αφορούν στην Ελλάδα και οι 24 TWh στη Βουλγαρία, με την εγχώρια αγορά να έχει βεβαίως προτεραιότητα στον εφοδιασμό. Οι ποσότητες αποθήκευσης στην Ιταλία εκτιμάται ότι θα μπορούν  να ρίξουν το έλλειμμα  στις  20,5 TWh.

Επίσης, στην ατζέντα των συζητήσεων ΥΠΕΝ – ΔΕΣΦΑ θα  περιληφθούν και οι εκκρεμότητες για την πλήρη  λειτουργία του ελληνοβουλγαρικού αγωγού IGB ώστε η Βουλγαρία να αφήνει πίσω της την εξάρτηση  από το ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά πιθανώς και το ζήτημα της επίσπευσης του χρονοδιαγράμματος  αναβάθμισης του Σταθμού Συμπίεσης στην Κομοτηνή, το οποίο περιλαμβάνεται στο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης (ΔΠΑ) για την περίοδο   2022-2031  του ΔΕΣΦΑ το οποίο αναμένεται να εγκριθεί από την επόμενη συνεδρίαση της Ολομέλειας της ΡΑΕ.  Το αναθεωρημένο ΔΠΑ είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από τη ΡΑΕ το δεκαήμερο 16-25 Ιουλίου. Η αναβάθμιση του συμπιεστή θεωρείται απαραίτητη λόγω των αναγκών της  ελληνικής αγοράς αλλά και της ανάγκης ενίσχυσης των  ροών αερίου προς τις γειτονικές χώρες.