Με Ντίζελ, Λιγνίτη το Έκτακτο Σχέδιο για Επάρκεια Ηλεκτροπαραγωγής το Χειμώνα- Τί Ποσότητες Ντίζελ θα Χρειαστούν

Με Ντίζελ, Λιγνίτη το Έκτακτο Σχέδιο για Επάρκεια Ηλεκτροπαραγωγής το Χειμώνα- Τί Ποσότητες Ντίζελ θα Χρειαστούν
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Παρ, 5 Αυγούστου 2022 - 09:07

Στα 372,60 ευρώ ανά μεγαβατώρα έχει διαμορφωθεί για σήμερα, Παρασκευή, 5 Αυγούστου 2022, η χονδρική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, μειωμένη κατά 1,3% από το κλείσιμο της Πέμπτης, με τα μερίδια καυσίμων στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής να είναι για το φυσικό αέριο στο 39,2%, τις ΑΠΕ αυξημένες στο 30,9%, τον λιγνίτη σταθερό στο 15,2%, τα υδροηλεκτρικά στο 5,8% και τις εισαγωγές στο 3,7%. Όπως γίνεται αντιληπτό, η ζοφερή κατάσταση στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας που αποτυπώνεται και σε τιμές όπως 532,09 ευρώ ανά μεγαβατώρα, στην Ιταλία και άνω των 400 ευρώ ανά μεγαβατώρα σε άλλες χώρες της Ε.Ε. 

επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο από τις ανησυχίες για την ασφάλεια εφοδιασμού με φυσικό αέριο κατά τους χειμερινούς μήνες.

Το γεγονός ότι στο σύνολό τους, τα κράτη-μέλη βασίζονται στο πανάκριβο φυσικό αέριο (έκλεισε χθες, στα όρια των 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα στην ολλανδική πλατφόρμα TTF και σήμερα ξεπερνά τα 202 ευρώ) για να καλύψουν τις ανάγκες τους στην παραγωγή ρεύματος και τη θέρμανση, δημιουργείται προβληματισμός για το πώς θα μπορούσε να καλυφθεί το έλλειμμα που θα υπάρξει, δυνητικά, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος για γενικευμένες διακοπές στην ηλεκτροδότηση.  

Στην Ελλάδα, οι Αρχές διαβεβαιώνουν σε όλους τους τόνους πως δεν πρόκειται να υπάρξει τέτοιο ζήτημα και πως η χώρα είναι σε μεγάλο βαθμό θωρακισμένη, καθώς και υποδομές υποδοχής υγροποιημένου φυσικού αερίου υπάρχουν – με την πρόσφατη λειτουργία της νέας πλωτής δεξαμενής στην Ρεβυθούσα- αλλά και υπάρχει η δυνατότητα μετατροπής κρίσιμων μονάδων του συστήματος από μονάδες αερίου, σε μονάδες ντίζελ. Πρόκειται για τις δύο μονάδες της ΔΕΗ σε Λαύριο, Κομοτηνή, τις δύο της Elpedison στην Θίσβη και την Θεσσαλονίκη, καθώς και για τη μονάδα της ΗΡΩΝ στην Βοιωτία.

Ήδη χθες, στη σύσκεψη που συγκάλεσε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούσκου, στο ΥΠΕΝ, με τη συμμετοχή ανωτάτων στελεχών των ΕΛΠΕ, της Motor Oil και της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, έγινε γνωστό πως για να μην υπάρξει πρόβλημα στη λειτουργία των συγκεκριμένων μονάδων από μια καταστροφική διακοπή της τροφοδοσίας με ρωσικό αέριο, θα απαιτηθεί ποσότητα της τάξης των 500.000 κυβικών μέτρων ντίζελ.

Από την πλευρά τους, οι υπεύθυνοι των ελληνικών διυλιστηρίων διαβεβαιώνουν πως η μεγάλη ζήτηση για πετρέλαιο τον ερχόμενο χειμώνα δεν θα αποτελέσει πρόβλημα και ότι θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα, τουλάχιστον έως και τον Μάρτιο του 2023, εφόσον βέβαια, εξασφαλιστεί ότι δεν θα προκύψουν προβλήματα με τη μεταφορά του καυσίμου με βυτιοφόρα. Εξαιτούνται οι μονάδες της ΔΕΗ και των ΕΛΠΕ σε Λαύριο και Θεσσαλονίκη που γειτνιάζουν με λιμενικές εγκαταστάσεις.

Όσον αφορά από πλευράς πληρότητας, όπως έγινε γνωστό κατά τη χθεσινή σύσκεψη στο ΥΠΕΝ, ορισμένες από τις μονάδες εναλλακτικού καυσίμου διαθέτουν πληρότητα πάνω από 50%, που σημαίνει ότι σε περίπτωση ανάγκης έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν χωρίς πρόβλημα για τουλάχιστον δύο εβδομάδες.

Στο έτερο μέτωπο της κρίσης, στο πετρέλαιο, η εικόνα μοιάζει και σήμερα πολύ θετική, αναφορικά με τις τιμές καθαυτές. Και τούτο επειδή η πολύ σημαντική μείωσή τους τα τελευταία 24ωρα δεν εδράζεται σε θεμελιώδη δεδομένα της αφοράς, αλλά στους φόβους για επερχόμενη γενική ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας κάτι που θα επιφέρει κατάρρευση της ζήτησης αργού σε όλο τον κόσμο.

Έτσι, αυτή την ώρα (08:55 ώρα Ελλάδας), το συμβόλαιο του Brent, του διεθνούς benchmark, για παραδόσεις Σεπτεμβρίου κινείται στην περιοχή των 94,40 δολαρίων ανά βαρέλι, ενώ η τιμή τηες αμερικανικής ποικιλίας WTI φαίνεται να σταθεροποιείται και σήμερα στο εύρος διακύμανσης των 88,50-89 δολαρίων ανά βαρέλι.

Στη χώρα μας που έχει πληγεί καίρια από τις ραγδαίες ανατιμήσεις των καυσίμων, η πτώση των διεθνών τιμών αποτελεί ανάσα για τους καταναλωτές. Η μέση τιμή της αμόλυβδης 95 οκτανίων στις αντλίες της Αττικής βρίσκεται σήμερα στα 2,084 ευρώ ανά λίτρο, και της Θεσσαλονίκης στα 2,090 ευρώ ανά λίτρο, ενώ για αύριο η ΠΟΠΕΚ προβλέπει πολύ σημαντική νέα μείωση των τιμών χονδρικής διυλιστηρίου για τις βενζίνες, το ντίζελ κίνησης και το υγραέριο κίνησης.