αμφιλεγόμενα νέα έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου, την ίδια ώρα που δαπανά δισεκατομμύρια επί δισεκατομυρίων στην καθαρή ενέργεια –δεσμεύτηκε γι αυτό και στην περίπτωση της χώρας μας. Όμως, το ερώτημα παραμένει: Για πόσο καιρό μπορεί να τα κρατά δύο καρπούζια στη μασχάλη του;
Φέτος, ο Patrick Pouyanné υπέγραψε, αιφνιδιαστικά, μια νέα συμφωνία με την Ρουάντα για την ανάπτυξη της ανανεώσιμης ενέργειας στο μικρό αφρικανικό κράτος των 13 εκατομμυρίων κατοίκων. Η συμφωνία έχει χαμηλή εμπορική αξία για την γαλλική πετρελαϊκή εταιρεία. Όμως, το προηγούμενο διάστημα η Ρουάντα είχε καταφέρει να γίνει ανεκτίμητη για την Total αφού ανέπτυξε 1000 στρατιώτες στη γειτονική Μοζαμβίκη όπου βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη ισλαμιστική εξέγερση που είχε διακόψει απότομα τα σχέδια της εταιρείας για ένα γιγαντιαίο έργο φυσικού αερίου.
Η στάση του Pouyanné στο Κιγκάλι (πρωτεύουσα της Ρουάντα) ήταν τυπική για το ανώτατο στέλεχος της TotalEnergies ο οποίος φημίζεται για την ικανότητά του να αξιοποιεί τις διπλωματικές σχέσεις προκειμένου να προωθεί τα συμφέροντα της εταιρεία του.
«Πρέπει να βρεις συμμάχους για να καταλάβεις τα πράγματα», δήλωσε πρόσφατα στους Financial Times, όταν ρωτήθηκε για τη συνάντηση. «Πρόκειται για μια μικρή, συμπαθητική χώρα. Έχει έναν πρόεδρο που έχει επιρροή πολύ έξω από τη Ρουάντα, στην Αφρικανική Ένωση. Και προσπαθούμε να κινηθούμε στην ανατολική Αφρική. Αυτό είναι κάτι καινούργιο για εμάς», πρόσθεσε.
Σήμερα, το έργο στην Μοζαμβίκη παραμένει στον αέρα όμως η Total έχει απλώσει το δίκτυο των δραστηριοτήτων της και σε άλλες εξίσου δύσκολες περιοχές του κόσμου, όπου ο Pouyanné σχεδιάζει να υλοποιήσει σημαντικά έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Είναι χαρακτηριστικό της φιλοσοφίας του πως ενώ οι ευρωπαίοι ανταγωνιστές BP και Shell γίνονται ολοένα και πιο επιφυλακτικοί όσον αφορά στην ανάπτυξη υδρογονανθράκων σε περιοχές που δεν είχαν αξιοποιηθεί στο παρελθόν, ο Pouyanné συνεχίζει με την υποστήριξη των μετόχων της εταιρείας.
«Υπάρχει διάχυτη η πεποίθηση ότι μπορεί να διαχειριστεί τους γεωπολιτικούς κινδύνους", λέει για το «αφεντικό» της Total, κορυφαίος αναλυτής της αγοράς.
Έτσι, δν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι μετά την ανάληψη από τον Pouyanné της θέσης του διευθύνοντος συμούλου, το 2014, η Total έχει αναδειχτεί σε σύμβολο μιας ενεργειακής βιομηχανίας που μεταβάλλεται και ταλανίζεται από το παράδοξο της συνεχιζόμενης ζήτησης για προϊόντα ορυκτών καυσίμων, ακόμη και καθώς κυβερνήσεις και κοινή γνώμη απαιτούν την εξάλειψή τους.
Ο Pouyanné μοιάζει αποφασισμένος να παίξει και στα δύο ταμπλό αυτής της παραδοξότητας. Ο Όμιλος εμπλέκεται σε ορισμένες από τις πιο αμφιλεγόμενες δραστηριότητες του κλάδου, όπως το έργο υγροποιημένου φυσικού αερίου, ύψους 20 δισ. δολαρίων στην Μοζαμβίκη και τον αγωγό πετρελαίου, αξίας 10 δισ. δολαρίων στην Ουγκάντα.
Ωστόσο, την ίδια στιγμή η εταιρεία, που μετονομάστηκε σε TotalEnergies τον περασμένο χρόνο, με στόχο να υποδηλώσει τη διαφοροποίηση των συμφερόντων της, επενδύει δισεκατομμύρια δολάρια σε έργα καθαρής ενέργειας, είτε πρόκειται για αιολικά πάρκα στην Βόρεια Θάλασσα του Ηνωμένου Βασιλείου, μέχρι ηλιακές εγκαταστάσεις στο Ιράκ και εγκαταστάσεις υδρογόνου από τις ΗΠΑ μέχρι την Ινδία. Μάλιστα, η επενδυτική τράπεζα RBC Capital Markets αποτιμά την επιχείρηση χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα της Total σε 35 δισ. δολάρια, γεγονός που την καθιστά τη μεγαλύτερη σε σύγκριση με τους μεγάλους ανταγωνιστές της.
Ο Pouyanné μπορεί να προσπαθεί να τα συνδυάσει όλα αυτά και λεως τώρα φαίνεται ότι το σχέδιό του αποδίδει: Η τιμή της μετοχής της Total έχει αυξηθεί κατά περίπου 10% αφότου ανέλαβε τα ηνία της, όταν οι μετοχές των περισσότερων ανταγωνιστών της έχουν υποχωρήσει.
Ωστόσο, δεν παύει η αβεβαιότητα για το μέλλον της ζήτησης πετρελαίου και φυσικού αερίου να καθιστά κάθε σημαντική επένδυση σε ορυκτά καύσιμα ένα όλο και πιο επικίνδυνο στοίχημα, ιδίως καθώς ο αριθμός των τραπεζών και των αντασφαλιστικών εταιρειών που είναι πρόθυμες να υποστηρίξουν ανάλογα έργα συρρικνώνεται κάθε χρόνο που περνά.
Αλλά για την επόμενη δεκαετία, το πλάνο του Pouyanné παραμένει αμετάβλητο. Η Total, δήλωσε, θα συνεχίσει να αναπτύσσει νέα κοιτάσματα ορυκτών καυσίμων, ιδίως φυσικού αερίου, τουλάχιστον για την επόμενη δεκαετία, καθώς τα αυτοκίνητα θα εξακολουθούν να χρειάζονται βενζίνη για να κινηθούν και οι επενδύσεις της Total σε ΑΠΕ θα χρειάζονται ολοένα περισσότερη χρηματοδότηση.
Ο ίδιος πιστεύει ότι οι επικριτές του έχουν υπεραπλουστεύσει το θέμα της Ενεργειακής Μετάβασης. «Το πρόβλημα με το το κλίμα και την ενέργεια είναι ότι ο κόσμος της ενέργειας είναι πολύ περίπλοκος και διαθέτει πολλά αλληλοεξαρτώμενα μέρη. Δείτε μόνο τον τρόπο με τον οποίο ορισμένοι πολιτικοί μόλις τώρα ανακάλυψαν ότι η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας συνδέεται με την τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη» είπε αφοπλιστικά!
Στη βιομηχανία πετρελαίου, θεωρείται ως άτομο με πεποίθηση, που δεν φοβάται να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα ενός κόσμου στον οποίο το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο εξακολουθούν να είναι απαραίτητα, ακόμη και σε μια περίοδο της ιστορίας που ευνοεί τα προϊόντα με λιγότερες εκπομπές άνθρακα.
Από την ημέρα που μπήκε στον κλάδο, το 1997, αρχής γενομένης από την γαλλική Elf, που απορροφήθηκε το 2000 από την TotalFina, ο Pouyanné σφυρηλάτησε τη φήμη του ως άνθρωπος του πετρελαίου.
Ο Pouyanné έζησε ως νέος στην περιοχή των Βάσκων. Το ταλέντο του στα μαθηματικά τον οδήγησε να σπουδάσει στην πολυτεχνική σχολή του Παρισιού. «Είναι της γαλλικής σχολής όπου διδάσκεσαι να σκέφτεσαι λογικά και να χρησιμοποιείς τη δύναμη του μυαλού. Η προσέγγισή του είναι "το έχω σκεφτεί αυτό, έχω δίκιο και αυτή είναι η άποψη που θα επιβάλω σε όλους», λέει για αυτόν ένας παλιός γνωστός του.
«Διευθύνει την TotalEnergies σαν να ήταν η Pouyanné Petroleum", αστειεύεται ένας Γάλλος επιχειρηματίας, παρομοιάζοντας την προσέγγισή του με εκείνη των πιο επιτυχημένων οικογενειακά ελεγχόμενων εταιρειών της Γαλλίας, όπως ο όμιλος ειδών πολυτελείας LVMH.
Ακόμη, έχει την τάση να αποφεύγει την πρόσληψη στελεχών συμβούλων, μεταξύ άλλων για εξαγορές, και να εμπιστεύεται το ένστικτό του.
Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τον περασμένο Φεβρουάριο, η Total και ο Pouyanné επικρίθηκαν από ορισμένους πολιτικούς και ακτιβιστές στην Γαλλία και στο εξωτερικό, επειδή κωλυσιεργούσαν για εβδομάδες να λάβουν απόφαση σχετικά με το μέλλον των ρωσικών επενδύσεών της, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής της σε ένα έργο υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Σιβηρία, ύψους 21 δισ. δολαρίων, που θα άρχιζε να λειτουργεί το 2023.
Η Total ανακοίνωσε τελικά ότι σταματά όλες τις νέες επενδύσεις στην Ρωσία και θα εκποιήσει τα έργα της όταν μπορέσει να βρει κατάλληλους αγοραστές. Συνεχίζει να στέλνει, όμως, φυσικό αέριο στην Ευρώπη από την επιχείρησή της στο Yamal, με την ενθάρρυνση και toυ Προέδρου Μακρόν...