Πολλαπλασιάζονται το τελευταίο διάστημα οι εξαγορές στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) με τους μεγάλους ομίλους να εξαγοράζουν ώριμες άδειες έργων ή εταιρείες.   Έτσι, στις 28 Ιουλίου ανακοινώθηκε από τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ (ΕΛΠΕ) η υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας για την εξαγορά   των εταιρειών «ΜΑΚΡΥΛΑΚΚΩΜΑ Α.Ε.» και «ΣΑΓΙΑΣ Α.Ε.», ιδιοκτησίας των Ομίλου Κοπελούζου και Ομίλου «Διεθνής Κατασκευαστική». Τα αιολικά πάρκα, με συνολική ισχύ 55,2 MW, βρίσκονται στη Ανατολική Μάνη Λακωνίας και βρίσκονται σε λειτουργία, από τον Δεκέμβριο του 2019. Το συνολικό τίμημα για το 100% των μετοχών των δύο εταιρειών, ανέρχεται σε 90 εκατ. ευρώ. Τα δύο αιολικά πάρκα

της εξαγορασθείσας εταιρείας «ΜΑΚΡΥΛΑΚΚΩΜΑ Α.Ε.» βρίσκονται στη θέση Μακρυλάκκωμα στην Ανατολική Μάνη, έχουν συνολική ισχύ 29,9 MW και αποτελούνται από 13 ανεμογεννήτριες.

Τα άλλα δύο αιολικά πάρκα, της εταιρείας «ΣΑΓΙΑΣ Α.Ε.», βρίσκονται εγκατεστημένα στη θέση Προφήτης Ηλίας στην Ανατολική Μάνη, έχουν συνολική ισχύ 25,3 MW και αποτελούνται από 11 ανεμογεννήτριες. Υπολογίζεται ότι τα τέσσερα πάρκα μπορούν να καλύψουν, με καθαρή ενέργεια, τις ετήσιες ενεργειακές ανάγκες για περίπου 40.000 νοικοκυριά ή 8.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος της ΕΛΠΕ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε. 

Είναι αξιοσημείωτο ότι στις αρχές Ιουλίου τα ΕΛΠΕ είχαν ανακοινώσει   σύμπραξη των δυνάμεων τους με την  RWE Renewables GmbH  προκειμένου να  διερευνήσουν από κοινού τις ευκαιρίες ανάπτυξης και εκμετάλλευσης θαλάσσιων αιολικών πάρκων.  Τα ΕΛΠΕ σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα,  ξεκινώντας από 18 MW το 2020, έφτασαν τα 38 MW το 2021 και  το 2022 απέκτησαν εγκατεστημένη ισχύ 300 MW από ΑΠΕ ενώ έχουν θέσει ως μεσοπρόθεσμο στόχο το 1GW έως το τέλος του 2026 και την ανάπτυξη ενός διαφοροποιημένου, ισχυρού χαρτοφυλακίου έργων, άνω των 2 GW σε λειτουργία έως το 2030. 

Λίγο νωρίτερα, τον περασμένο Ιουνίου, η ΑΒΑΞ και η ΔΕΗ ανακοίνωσαν ότι η 100% θυγατρική της ΑΒΑΞ, Volterra, προέβη σε δεσμευτική συμφωνία για την πώληση της συμμετοχής της σε χαρτοφυλάκιο  ΑΠΕ συνολικής ισχύος 112 MW, στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Συγκεκριμένα, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες εξαγοράζει το 55% των μετοχών της Volterra K-R ΑΕ και της Volterra ΛΥΚΟΒΟΥΝΙ ΑΕ, στις οποίες είναι ήδη μέτοχος σε εκάστη εταιρεία κατά 45% από το 2019.

Η Volterra K-R ΑΕ και η Volterra ΛΥΚΟΒΟΥΝΙ ΑΕ κατέχουν εν λειτουργία αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 69,7MW στην Αιτωλοακαρνανία και τη Βοιωτία. Επίσης, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες εξαγοράζει το 100% της Ηλιοφάνεια ΑΕ η οποία κατέχει ένα εν λειτουργία φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 2,7 ΜW στη Βοιωτία, καθώς και τις εταιρείες Volterra ΔΟΥΚΑΣ ΑΕ και Volterra ΚΟΥΚΟΥΛΙ ΑΕ που έχουν στην κατοχή τους αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 39,5ΜW, των οποίων η κατασκευή πρόκειται να ξεκινήσει άμεσα. Η συναλλαγή αντιστοιχεί σε Αξία Επιχείρησης (Enterprise Value) ύψους  133 εκατομμυρίων ευρώ. 

Να σημειωθεί ότι η  ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει ήδη αδειοδοτημένο περισσότερο από το 80% του χαρτοφυλακίου των έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), δηλαδή τα 4 GW από τα 5 GW για τα οποία η επιχείρηση έχει θέσει ως στόχο την ολοκλήρωσή τους το 2026. Από το pipeline  έργων των 5 GW, τα 2,2 GW έχουν ήδη εξασφαλίσει δεσμευτικούς όρους σύνδεσης με το δίκτυο και περίπου 1,8 GW έχουν λάβει περιβαλλοντικούς όρους και αναμένουν τους όρους σύνδεσης με το δίκτυο. Ειδικότερα, από αυτά τα 4 GW των ώριμων έργων, περίπου τα 3,9 GW είναι φωτοβολταϊκά, τα 72,5 MW αιολικά πάρκα και τα 20 MW μικρά υδροηλεκτρικά έργα, ενώ το χαρτοφυλάκιο συμπληρώνεται με 25 MW έργα βιομάζας.

Ωστόσο, το deal – έκπληξη της χρονιάς αποτέλεσε η ανακοίνωση εξαγοράς τον περασμένο Μάιο των αιολικών της Ελλάκτωρ από τον όμιλο της Motor Oil, η αξία του οποίου υπολογίζεται στο 1 δισ. ευρώ.   Έτσι, η Motor Oil εκτοξεύεται στη δεύτερη θέση του κλάδου  πίσω   από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, με εγκατεστημένη ισχύ 800 MW και χαρτοφυλάκιο έργων υπό ανάπτυξη της τάξης των 2,3 GW.   

Είχε προηγηθεί, η εξαγορά από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση οικονομικής διαχείρισης για το 2021, της NEW SPES CONCEPT  η οποία δραστηριοποιείται στην αγορά φωτοβολταϊκών _  αναπτύσσει 17 φωτοβολταϊκά πάρκα και έχει στην κατοχή της και  βεβαιώσεις παραγωγού για άλλα ηλιακά έργα.