Βγάζει ο Ερντογάν το "Αμπτουλχαμίντ Χαν", σε Πλήρη Ετοιμότητα Αθήνα- Λευκωσία

Βγάζει ο Ερντογάν το Αμπτουλχαμίντ Χαν,  σε Πλήρη Ετοιμότητα Αθήνα- Λευκωσία
energia.gr
Τρι, 9 Αυγούστου 2022 - 08:34

Για φιέστα ετοιμάζεται ο Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς όπως έχει ήδη γνωστοποιηθεί σήμερα θα αποπλεύσει το τουρκικό γεωτρητικό σκάφος "Αμπτουλχαμίντ Χαν". Ο Τούρκος πρόεδρος ετοιμάζεται να στείλει ένα διπλό μήνυμα, τόσο στο εσωτερικό ακροατήριο του, όσο και στην ελληνοκυπριακή πλευρά και τη διεθνή κοινότητα ότι η Άγκυρα δεν θα παραιτηθεί από τις παράνομες διεκδικήσεις της εντός της ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ. "Μέχρι σήμερα

δεν έχουμε επιτρέψει να γίνουν συναλλαγές στους χώρους δικαιοδοσίας μας χωρίς τη συμμετοχή μας, και δεν θα το κάνουμε στο μέλλον",  τόνισε μιλώντας χτες στο 13ο Συνέδριο Διπλωματίας, όπου ανακοίνωσε και επίσημα ότι το Αμπντούλ Χαμίντ Χαν θα ξεκινήσει σήμερα τις εργασίες του. Μάλιστα όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακάλυψη φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα ήταν το πρώτο αποτέλεσμα των επίμονων τουρκικών προσπαθειών.

Από την πλευρά τους, Αθήνα και Λευκωσία βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, και στρατιωτικά και διπλωματικά, με τις ελληνικές διπλωματικές και στρατιωτικές αρχές εξετάζουν όλα τα σενάρια των διαδρομών που μπορεί να ακολουθήσει το "Αμπντουλχαμίντ Χαν". Για την Άγκυρα η Κύπρος μοιάζει να είναι ο "αδύναμος κρίκος", με τους Τούρκους να θεωρούν ότι μπορούν πιο εύκολα να ασκούν πιέσεις στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Στην αρχική πορεία του το τουρκικό γεωτρύπανο πιθανότατα θα κατευθυνθεί μεταξύ των τουρκικών ακτών και του κατεχόμενου βόρειου τμήματος της Κύπρου, εκτελώντας τις παράνομες άδειες που έχει λάβει η τουρκική εταιρεία πετρελαίου από το ψευδοκράτος.

Η Αθήνα πάντως βρίσκεται σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας.  Ήδη ένα μεγάλο μέρος του στόλου βρίσκεται εκτός Ναυστάθμου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ιδιαίτερες εντολές έχουν δοθεί προς τα υποβρύχια και κυρίως στα σύγχρονα type-214 «Παπανικολής» τα οποία κινούνται με πλήρη φόρτο μάχης στις περιοχές της ελληνικής ΑΟΖ όπου πιθανολογείται, σε ένα υψηλής έντασης σενάριο, πως θα επέλεγε να κινηθεί το Αbdulhamid Han.

Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές συσκέψεις με αντικείμενο την εξέταση των σεναρίων αλλά και την επιχειρησιακή αντίδραση της χώρας μας επί του πεδίου, εφόσον το τουρκικό γεωτρύπανο και τα σκάφη της συνοδείας του επιλέξουν να κινηθούν εντός της ελληνικής ΑΟΖ, νότια της Κρήτης ή νότια των Δωδεκανήσων.

Η Αθήνα παράλληλα έχει κινητοποιήσει και τις στενές συμμαχίες με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, ενώ για τις τουρκικές κινήσεις έχει ενημερώσει αρμοδίως τόσο τις ΗΠΑ όσο και τη Γαλλία, με βάση και τις σχετικές αμυντικές συμφωνίες που έχουμε συνάψει τόσο με την Ουάσιγκτον όσο και με το Παρίσι. Ευθύς εξαρχής άλλωστε το τουρκικό γεωτρύπανο βρέθηκε στο μικροσκόπιο ισραηλινών αλλά και γαλλικών δορυφόρων οι οποίοι σε πραγματικό χρόνο μετέδιδαν εικόνα και πληροφορίες στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.