ΙΑΕΑ: Ανησυχία για τις Συγκρούσεις Πέριξ του Σταθμού της Zaporizhzhia στην Ουκρανία

ΙΑΕΑ: Ανησυχία για τις Συγκρούσεις Πέριξ του Σταθμού της Zaporizhzhia στην Ουκρανία
energia.gr
Τρι, 9 Αυγούστου 2022 - 09:22

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) καταδικάζει τις πρόσφατες επιθέσεις προς και από τα περίχωρα του πυρηνικού σταθμού Zaporizhzhia στην Ουκρανία και καλεί όλα τα μέρη να σταματήσουν αμέσως όλες τις εχθροπραξίες στην περιοχή του εργοστασίου. Η χρήση μη στρατιωτικής εγκατάστασης πυρηνικής ενέργειας για στρατιωτικές επιχειρήσεις είναι ασυνείδητη. 

Οι αναφερόμενες πρόσφατες επιθέσεις, ενώ προκάλεσαν σχετικά μικρές ζημιές, αναφέρεται ότι είχαν ως αποτέλεσμα τραυματισμό από θραύσματα ενός από τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο. Είναι ένας από τους επτά πυλώνες που ορίζει ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) είναι ότι οι πυρηνικοί θα πρέπει να είναι σε θέση να λειτουργούν χωρίς εμπόδια, συμπεριλαμβανομένου του να μην ανησυχούν για πιθανούς κινδύνους τραυματισμού όσον εργάζονται στο εργοστάσιο και όταν μετακινούνται από και προς αυτό (το εργοστάσιο) από τα σπίτια τους.

Ο ΙΑΕΑ εκφράζει τη συνεχή εκτίμησή του για τον επαγγελματισμό και την αφοσίωση που επέδειξαν οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο, παρά τις πολύ δύσκολες συνθήκες στις οποίες αναγκάζονται να εκτελούν τα καθήκοντά τους. επιβεβαιώνει την υποστήριξή του στις αρχές που ορίζονται στο πλαίσιο των επτά πυλώνων .

Καλούμε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να εξασφαλισουν στους εκπροσώπους του ΙΑΕΑ άμεση και ασφαλή μεταφορά στο εργοστάσιο της Zaporizhzhia και να διευκολύνουν την πλήρη και απρόσκοπτη πρόσβαση στο εργοστάσιο για να δημιουργήσουν τις τρέχουσες συνθήκες εκεί και να υποστηρίξουν την ασφαλή λειτουργία του εργοστασίου καθώς και την πλήρη αναφορά των σχετικών δεδομένων.