Dryships: Επενδύσεις άνω των 2,5 δισ. δολ. σε Πετρελαϊκές Πλατφόρμες

Dryships: Επενδύσεις άνω των 2,5 δισ. δολ. σε Πετρελαϊκές Πλατφόρμες
Του Λάμπρου Καραγεώργου
Τρι, 29 Απριλίου 2008 - 03:03
Σε επενδύσεις άνω του 2,5 δισ. δολ σε πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου προχώρησε η DryShips η ναυτιλιακή εταιρεία του Ελληνα εφοπλιστή Γιώργου Οικονόμου.

Σε επενδύσεις άνω του 2,5 δισ. δολ σε πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου προχώρησε η DryShips η ναυτιλιακή εταιρεία του Ελληνα εφοπλιστή Γιώργου Οικονόμου. Η Dryships, εκτιμάται ότι επένδυσε ήση άνω του 1 δισ. δολ για την αγορά του 66,67% της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο του Όσλο εταιρείας Ocean Rig η οποία ελέγχει θαλάσσιες πετρελαϊκές πλατφόρμες, ενώ άλλα 1,6 δισ. δολ είναι η επένδυση για την αγορά δυο πλοίων για γεωτρήσεις (drillsiphs).

Ειδικότερα όπως έγινε γνωστό την προηγούμενη παρασκευή η εισηγμένη στην αγορά του Nasadaq, ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία Drsyships εξαγόρασε επιπλέον 28.506.464 μετοχές της Ocean Rig αντία 45 νορβηγικών κορονών τη μία (145 εκατ. δολ. περίπου). Με την κίνηση αυτή η Dryships ελέγχει πλέον το 66,67% των μετοχών της Ocean Rig. Παράλληλα η Dryships ήρθε σε συμφωνία για την αγορά δυο ειδικών πλοίων γεωτρήσεων για μεγάλα βάθη (drillships) τα οποία θα παραληφθούν το 2011. Οι μονάδες αυτές κατασκευάζονται στα ναυπηγεία Samsung Heavy Industries και είναι κόστους 800 εκατ. δολ. η κάθε μία.

Οι επενδυτικές κινήσεις του κ. Οικονόμου, στο τομέα της εξόρυξης σε μεγάλα θαλάσσια βάθη, ξεκίνησαν τον προηγούμενο Δεκέμβριο όταν η Dryships ανακοίνωσε την απόκτηση του 30,4%, αντί 405 εκατ. δολ. της Ocean Rig ASA. Επίσης επιπλέον 4,4% των μετοχών της Ocean Rig απέκτησε ο ίδιος ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Dryships Γιώργος Οικονόμου. H Ocean Rig ελέγχει σήμερα δύο θαλάσσιες πετρελαϊκές πλατφόρμες χτισμένες για να λειτουργούν σε βάθος μεταξύ των 7,5 χιλ. και 10 χιλ. ποδιών. Οι πλατφόρμες είναι ναυλωμένες από την Exxon Mobil Corp. και την Royal Dutch Shell

Στη συνέχεια και συγκεκριμένα στις 22 Απριλίου η DryShips, αγόρασε επιπλέον 33,25 εκατ. μετοχές της Ocean Rig έναντι 45 νορβηγικών κορονών ανά μετοχή, αυξάνοντας το ποσοστό της στην εταιρεία σε 49,9%, ποσοστό που έφθασε τελικά στο 66,67% την προηγούμενη Παρασκευή.

Ο τομέας των θαλάσσιων γεωτρήσεων αναμένεται να γνωρίσει μεγαλύτερη ανάπτυξη τα επόμενα πέντε με δέκα χρόνια λόγω του ότι η άντληση και παραγωγή υδρογονανθράκων θα μεταφερθεί σε μεγαλύτερα βάθη.

Ο κ. Οικονόμου σχολιάζοντας τις επενδυτικές κινήσεις που πραγματοποιεί σημείωσε ότι εντάσσονται στη στρατηγική διαφοροποίησης των επενδύσεων και εκτός του ξηρού φορτίου. Επίσης θεωρεί ιδιαίτερα ενδιαφέρον επενδυτικά τον συγκεκριμένο τομέα, και προανήγγειλε και άλλες κινήσεις. Αμεσα αναμένεται να υπάρξει δημόσια υποχρεωτική προσφορά για την εξαγορά του συνόλου των μετοχών της Ocean Rig και έξοδό της από το χρηματιστήριο ενώ δεν απέκλεισε και τη δημιουργία ανεξάρτητης εταιρείας (spin off).

Η Dryships είναι ναυτιλιακή εταιρεία πλοίων μεταφοράς ξηρού φορτίου εισηγμένη στον Νasdaq. Ο στόλος της αποτελείται από 45 πλοία συνολικής χωρητικότητας άνω των 4 εκατ. dwt. Τα κέρδη της το 2007 ανήλθαν στα 475,4 εκατ. δολ. έναντι 56,7 εκατ. δολ. το 2006 και τα έσοδα της στα 550,9 εκατ. δολ. έναντι 232,5 εκατ. δολ. στη χρήση 2006.

 
(Από την εφημερίδα Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, 29/04/2008)