Το εμπάργκο της ΕΕ στην εισαγωγή ρωσικού άνθρακα τίθεται σε ισχύ στις 11 Αυγούστου μετά τη μεταμεσονύκτια προθεσμία για τη μεταβατική περίοδο που συμφωνήθηκε από τα μέλη του μπλοκ πριν από τέσσερις μήνες. Η απαγόρευση αποτελεί μέρος του πέμπτου πακέτου κυρώσεων της ΕΕ για την τιμωρία της ρωσικής οικονομίας από τότε που ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε τα ρωσικά στρατεύματα να εισβαλουν στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου.

Το εμπάργκο άνθρακα είναι το πρώτο μέτρο μεταξύ των επτά γύρων κυρώσεων της ΕΕ μέχρι στιγμής που έπληξαν τον ενεργειακό εφοδιασμό, ο οποίος έχει δοκιμαστεί ιδιαίτερα σκληρά μαζί με τις εξαγωγές σιτηρών από τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Η περίοδος χάριτος των 120 ημερών για τη συμμόρφωση από την έγκριση της απαγόρευσης του άνθρακα τον Απρίλιο έληξε τα μεσάνυχτα της 10ης Αυγούστου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι η αποκοπή του άνθρακα θα μπορούσε να κοστίσει στη Ρωσία περίπου 8 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Οι χώρες της ΕΕ εισήγαγαν σχεδόν 52 εκατομμύρια τόνους άνθρακα από τη Ρωσία το 2021, από 41 εκατομμύρια τόνους το προηγούμενο έτος.

Ωστόσο, οι συνολικές εισαγωγές άνθρακα στην ΕΕ μειώθηκαν σχεδόν κατά το ήμισυ από το 2014 έως το 2020 υπό την πίεση των στόχων για την κλιματική αλλαγή και των προσπαθειών για εξεύρεση καθαρότερων εναλλακτικών λύσεων ενέργειας.

Η επακόλουθη απαγόρευση της ΕΕ για το ρωσικό πετρέλαιο πρόκειται να τεθεί σε ισχύ στο τέλος του έτους.

Οι κυρώσεις της ΕΕ αποτελούν μέρος μιας άνευ προηγουμένου διεθνούς απάντησης στη μεγαλύτερη στρατιωτική εισβολή στην Ευρώπη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, με στόχο το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, τις πληρωμές SWIFT, τις υπερπτήσεις και τα ταξίδια, τις εκπομπές και μια σειρά από άλλους τομείς.