Πρόβλεψη - Σοκ για 200 Δολάρια το Πετρέλαιο

Νέο ρεκόρ σημείωσαν χθες οι τιμές του πετρελαίου που έφτασαν τα 120 δολάρια, ενώ ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ έκανε πρόβλεψη- σοκ ότι ο μαύρος χρυσός μπορεί να σκαρφαλώσει ακόμη και στα 200 δολάρια το βαρέλι!
Του Γιώργου Κανελλόπουλου
Τρι, 29 Απριλίου 2008 - 03:42

Νέο ρεκόρ σημείωσαν χθες οι τιμές του πετρελαίου που έφτασαν τα 120 δολάρια, ενώ ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ έκανε πρόβλεψη- σοκ ότι ο μαύρος χρυσός μπορεί να σκαρφαλώσει ακόμη και στα 200 δολάρια το βαρέλι! Εάν επαληθευτούν οι εφιαλτικές αυτές προβλέψεις τότε τα νοικοκυριά θα βρεθούν αντιμέτωπα με νέες μεγάλες αυξήσεις τιμών και επιχειρήσεις με το φάσμα της χρεοκοπίας. Όπως είπε ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ και υπουργός Ενέργειας της Αλγερίας Chakib Κhelil, ο μαύρος χρυσός μπορεί να σκαρφαλώσει σε ακόμη μεγαλύτερα επίπεδα εάν συνεχιστεί η υποχώρηση του δολαρίου έναντι του ευρώ. Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα πρόσφατα σκαρφάλωσε στα 1,60 δολάρια που είναι το υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών και χθες διαπραγματευόταν στα 1,57 δολάρια.

Η υποχώρηση του δολαρίου αναγκάζει πολλά επενδυτικά κεφάλαια να σταματήσουν να τοποθετούν κεφάλαια σε άλλες μορφές επενδύσεων (π.χ. αμερικανικά ομόλογα κ.λπ.) και να στραφούν στο πετρέλαιο φουσκώνοντας τις τιμές. Αυτό το κάνουν επειδή με την υποχώρηση του δολαρίου μειώνεται η αξία των επενδύσεων που έχουν πραγματοποιήσει σε αμερικανικό νόμισμα. Σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών της Lehman Βrothers στους «Τάιμς» του Λονδίνου, τα επενδυτικά αυτά κεφάλαια που φεύγουν από τις χρηματαγορές και μπαίνουν στην αγορά πετρελαίου είναι υπεύθυνα για καπέλο 20 έως 30 δολαρίων στις σημερινές τιμές του μαύρου χρυσού. Δηλαδή εάν δεν υπήρχε αυτή η τάση φυγής από άλλες επενδύσεις προς το πετρέλαιο, η σημερινή τιμή του μαύρου χρυσού θα ήταν 90 με 100 δολάρια το βαρέλι. Όπως εκτιμάται, τα επενδυτικά κεφάλαια που διοχετεύονται στο πετρέλαιο ανέρχονται σε περίπου 40 δισ. δολάρια.

Αυξημένο κόστος

Από την έκρηξη στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου έχουν πληγεί περισσότερο οι οδηγοί που πληρώνουν «χρυσή» την αμόλυβδη και οι επιβάτες των αεροπορικών εταιρειών οι οποίες αναγκάζονται να μετακυλίσουν μέρος του αυξημένου κόστους των καυσίμων στους επιβάτες ανεβάζοντας τις τιμές των εισιτηρίων.


(Από την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, 29/04/2008)