Δεν είναι η πρώτη φορά που αναδεικνύεται το LNG ως το κυρίαρχο καύσιμο στην προμήθεια φ. αερίου της χώρας, το οποίο τον Ιούλιο κάλυψε το 61% των συνολικών εισαγωγών μέσω του τέρμιναλ της Ρεβυθούσας, ενώ το Ιούνιο είχε καλύψει το 73%. Είναι όμως η πρώτη φορά, κάτι που ισχύει από τον περασμένο Μάρτιο και εντεύθεν, που κίνητρο δεν ήσαν οι χαμηλές τιμές όπως συνέβη την περίοδο 2019-2020, αλλά η απόφαση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για μείωση των εισαγωγών Ρωσικού αερίου

Σύμφωνα με το μηνιαίο Δελτίο Ενεργειακής Ανάλυσης του ΙΕΝΕ, τον Ιούλιο οι εισαγωγές Ρωσικού αερίου από την πύλη του Σιδηροκάστρου περιορίστηκαν στο 6,0% ενώ τον Ιούνιο αυτές κινήθηκαν ακόμα χαμηλότερα στο 4,0% (βλέπε γράφημα). Με τις συνολικές εισαγωγές και από τις τέσσερις πύλες εισόδου (Αγία Τριάδα για το LNG, Σιδηρόκαστρο για Ρωσικό αέριο από Βουλγαρία μέσω Turk Stream, Κήποι από το Τουρκικό σύστημα και Νέα Μεσημβρία από Αζερμπαϊτζάν μέσω ΤΑΡ). Από πλευράς όγκου εισαγωγών, η συνολική προμήθεια για τον Ιούλιο ανήλθε στα 6,1 TWh, ενώ το πρώτο επτάμηνο του έτους διαμορφώθηκε στις 38,3 TWh, δηλ. 5,4 ΜWh μέσο όρο τον μήνα, το οποίο δείχνει ότι η κατανάλωση αερίου στην Ελληνική αγορά κινείται περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.

πηγή: Δελτίο Ενεργειακής Ανάλυσης ΙΕΝΕ Νο 273

 

Με το 80,0 % περίπου του αερίου να χρησιμοποιείται για ηλεκτροπαραγωγή και τον λιγνίτη να αδυνατεί ακόμα να αυξήσει σημαντικά το ποσοστό του στην ηλεκτροπαραγωγική πίτα, ήταν απόλυτα δικαιολογημένη η άρνηση της Ελληνικής κυβέρνησης να συμμορφωθεί με το ευρωπαϊκό φιρμάνι για οριζόντια μείωση κατά 15,0% στην κατανάλωση αερίου. Όμως, και πολύ σωστά, η κυβέρνηση αντέταξε την τεράστια προσπάθεια που έχει γίνει με επιτυχία για μείωση της εξάρτησης από το Ρωσικό αέριο, παρά το πολύ υψηλό κόστος που πληρώνουν εταιρείες, καταναλωτές και κυβέρνηση, μέσω της μηνιαίας επιδότησης.

Επιπλέον, η κυβέρνηση ενημέρωσε το ευρωπαϊκό πρεζίντιουμ για την οχύρωση του ενεργειακού συστήματος της Ελλάδας απέναντι στο ενδεχόμενο πλήρους διακοπής της ροής του Ρωσικού αερίου, η οποία επετεύχθη σε χρόνο ρεκόρ, μέσω του νέου δεξαμενόπλοιου- αποθήκης LNG που έχει ήδη ενταχθεί στο τέρμιναλ της Ρεβυθούσας, αυξάνοντας εντυπωσιακά την αποθηκευτική δυναμικότητα στα 370,000 κυβικά μέτρα - με την επιπλέον δυναμικότητα να χρησιμοποιείται για μερική κάλυψη αναγκών γειτονικών χωρών. Επίσης, αξίζει να αναφερθεί ότι η κατασκευή του διασυνδετήριου αγωγού φ. αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας ολοκληρώθηκε στις 8 Ιουλίου, με την έναρξη εμπορικής λειτουργίας να έχει προγραμματισθεί για την 1η Οκτωβρίου. Επιπλέον, οι ρυθμιστικές αρχές ενέργειας Ελλάδας και Βουλγαρίας έχουν ήδη πιστοποιήσει τον αγωγό ως ανεξάρτητο διαχειριστή μεταφοράς αερίου.

Θα πρέπει ακόμα να αναφερθεί ότι από τον περασμένο Μάρτιο λειτουργεί στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας το Βάθρο Εμπορίας Φυσικού Αερίου, δηλ. gas trading hub, όπου η τιμή του αερίου καθορίζεται από την προσφορά και την ζήτηση σε ένα απόλυτα διαφανές περιβάλλον, συμβάλλοντας έτσι στην δημιουργία υγιούς ανταγωνισμού και στη προσδοκώμενη διεύρυνση των συναλλαγών. Αν και οι ποσότητες που σήμερα διαπραγματεύονται μέσω του Ελληνικού gas hub αποτελούν ένα παρά πολύ μικρό μέρος των διερχόμενων μέσω του εθνικού συστήματος ποσοτήτων αερίου, εν τούτοις οι προοπτικές είναι ευοίωνες καθ’ ότι αυτές αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά τους επόμενους μήνες, καθώς θα τεθεί σε λειτουργία ο διασυνδετήριος αγωγός ενώ θα αυξάνονται και τα διακινούμενα φορτία LNG μέσω της Ρεβυθούσας. Ενδεικτικά, στην αγορά της επόμενης ημέρας στο Βάθρο Εμπορίας Φ.Αερίου στο ΕΧΕ τον Ιούλιο, ο μέσος όρος της τιμής κλεισίματος διαμορφώθηκε στα € 137.68 / MWh, ενώ οι συνολικές ποσότητες που διαπραγματεύτηκαν ανήλθαν σε 102,798 MWh (βλέπε γράφημα).


πηγή: Δελτίο Ενεργειακής Ανάλυσης ΙΕΝΕ Νο 273

Η αναβάθμιση του τερματικού LNG στη Ρεβυθούσα, ο διασυνδετήριος Ελλάδας-Βουλγαρίας, η σταθερή επέκταση των δικτύων σε πόλεις και ημιαστικές περιοχές, η πολύ επιτυχής λειτουργία του ΤΑΡ και η διασφάλιση της σύνδεσης μας με την Ιταλία μέσω reverse flow, καθώς και η ενεργοποίηση του gas hub στο ΕΧΕ, αρχίζουν και προσδίδουν στην Ελληνική αγορά χαρακτηριστικά μιας ώριμης αγοράς η οποία μόνο να επεκταθεί μπορεί, προσελκύοντας όλο και περισσότερους παίκτες και επενδύσεις σε νέα project.