Φρένο από τον Νορβηγό Πρωθυπουργό σε Εξαγωγές Ηλεκτρικής Ενέργειας στην Ευρώπη Χωρίς Όρους

Φρένο από τον Νορβηγό Πρωθυπουργό σε Εξαγωγές Ηλεκτρικής Ενέργειας στην Ευρώπη Χωρίς Όρους
energia.gr
Τρι, 16 Αυγούστου 2022 - 08:22

Νέοι δεδομένα έθεσε ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας Jonas Gahr Støre στη συνάντηση των πέντε σκανδιναβών πρωθυπουργών με τον γερμανό καγκελάριο Olaf Scholz στο Όσλο χθες Δευτέρα 15 Αυγούστου 2022, σε μια εποχή που η Ευρώπη γενικά και η Γερμανία ειδικότερα, βρίσκεται σε ενεργειακή κρίση. 

Ο Πρωθυπουργός Støre ξεκαθάρισε ότι η Νορβηγία στο εγγύς μέλλον θα θέσει όρους για την εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, ενώ κατέστησε σαφές ότι η Νορβηγία μπορεί να αναγκαστεί να περικόψει τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας προς την ηπειρωτική Ευρώπη αλλα και το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως αναφέρε η εφημερίδα Aftenposten του Όσλο.

«Κάθε χώρα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για το σύστημα εξουσίας της», είχε δηλώσει ο Støre στην εφημερίδα.

"Είμαστε υπεύθυνοι για την ακεραιότητα του νορβηγικού συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας. Γι' αυτό λέμε τώρα ότι πρέπει να διασφαλίσουμε το ποσοστό πλήρωσης των υδροηλεκτρικών ταμιευτήρων μας", δήλωσε.

Ο Støre έχει δηλώσει προηγουμένως ότι η κυβέρνηση δεν θα παρέμβει για να ρυθμίσει την εξαγωγή νορβηγικής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη. Η κυβέρνηση είπε ότι φοβάται τα αντίμετρα και ότι η Νορβηγία θα αρνούνταν να αγοράσει ξένη ενέργεια εάν ρυθμίζονταν οι εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας της Νορβηγίας. Ωστόσο, στις αρχές Αυγούστου, ο υπουργός Πετρελαίου και Ενέργειας Terje Aasland (του Εργατικού Κόμματος) ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει ένα σύστημα όπου οι εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας θα προσαρμόζονται αυτόματα εάν τα επίπεδα νερού (και τα ποσοστά πλήρωσης) των υδροηλεκτρικών ταμιευτήρων πέσουν κάτω από ένα δεδομένο επίπεδο .

Ο Støre είπε ότι έτυχε κατανόησης για αυτή τη νέα προσέγγιση στις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας της Νορβηγίας.

Το νορβηγικό κοινοβούλιο κλήθηκε εκ νέου  στις 15 Αυγούστου, να συζητήσει την κατάσταση του εφοδιασμού με ηλεκτρική ενέργεια και την οξεία και αυξανόμενη κρίση τιμολόγησης ηλεκτρικής ενέργειας στη Νότια Νορβηγία (περιοχές NO1, NO2 και NO5), τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας της Νορβηγίας και την οικονομική στήριξη για τους Νορβηγούς καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας (Οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας των καταναλωτών έχουν συνήθως αυξηθεί κατά ένα συντελεστή μεταξύ 10 και 20% στη Νότια Νορβηγία).

Η κατάσταση του είναι πιο δύσκολη στη νοτιοδυτική περιοχή ηλεκτρικής ενέργειας NO2 με τα καλώδια διασύνδεσης να τροφοδοτούν απευθείας δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Δανίας. Είναι επίσης, και όλο και περισσότερο, ένα πρόβλημα στον τομέα  NO1 που περιλαμβάνει την περιοχή του Όσλο και στον τομέα NO5. Αυτός ο τομέας περιλαμβάνει την περιοχή του Μπέργκεν, που παρέχει ηλεκτρική ενέργεια σε υπεράκτια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, όπως η πλατφόρμα Troll A (που είναι υπεύθυνη για το ένα τρίτο των εξαγωγών φυσικού αερίου της Νορβηγίας σε ευρωπαϊκές χώρες).