Η πρόσφατη, και προσωρινή όπως αποδείχθηκε, διακοπή στην τροφοδοσία με πετρέλαιο τριών κεντροευρωπαϊκών χωρών μέσω του αγωγού Ντρούζμπα ήλθε να καταδείξει τον παράλληλο πόλεμο προπαγάνδας και παραπληροφόρησης που ευρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Ένας πόλεμος που διεξάγεται ταυτόχρονα και σε πολλαπλά επίπεδα

με τον πόλεμο στο πεδίο μεταξύ των Ρώσων εισβολέων και των αμυνόμενων Ουκρανών.

Το σύστημα αγωγών Ντρούζμπα, το οποίο όχι τυχαία έχει ονομασθεί «Φιλία», κατασκευάστηκε την δεκαετία του 1960 επί Σοβιετίας με στόχο την ενεργειακή τροφοδοσία όλων των κρατών δορυφόρων της Μόσχας και μελών του πάλαι ποτέ οργανισμού οικονομικής συνεργασίας της Ανατολικής Ευρώπης, COMECON. Αποτελεί δε το μεγαλύτερο ενιαίο σύστημα αγωγών παγκοσμίως με συνολικό μήκος που φθάνει τα 4.000 χλμ. και περιλαμβάνει δεκάδες κλάδους, αποθηκευτικούς χώρους, συμπιεστές και μετρητικούς σταθμούς.

Το εν λόγω σύστημα αγωγών εξακολουθεί να αποτελεί την βασική ενεργειακή αρτηρία μέσω της οποίας τροφοδοτούνται με αργό πετρέλαιο η Λευκορωσία, η Ουκρανία, η Ουγγαρία, η Τσεχία, η Σλοβακία καθώς και η Πολωνία και η Γερμανία ακόμα και σήμερα εν μέσω πολέμου. Έχει δε ενδιαφέρον ότι παρά την προσχώρηση των περισσότερων από τις ανωτέρω χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση εδώ και 20 χρόνια, αυτές εξακολούθησαν να προμηθεύονται αργό από την Ρωσία και το Καζακστάν (που και αυτό διοχετεύει ένα μεγάλο μέρος της παραγωγή του μέσω του Ντρούζμπα) καθότι οι απαιτούμενες υποδομές για την δημιουργία εναλλακτικών διαδρόμων τροφοδοσίας και δύσκολο να κατασκευαστούν είναι και πολύ υψηλό κόστος προϋποθέτουν.

*Ολόκληρο το άρθρο στη στήλη Σχόλιο εδώ