Όπως ανακοίνωσε η Ινδία στις 12 Αυγούστου, δεν τής έχει ασκηθεί πίεση από δυτικές ή άλλες χώρες σχετικά με τις αγορές ενέργειας από τη Ρωσία, μολονότι οι ινδικές εταιρείες ενισχύουν τις εισαγωγές πετρελαίου και άνθρακα από τη Μόσχα. Η Ινδία, ο τρίτος μεγαλύτερος εισαγωγέας αργού στον κόσμο, έγινε ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού πετρελαίου τον Ιούλιο με βάση τις ποσότητες που διακινούνται διά θαλάσσης, ξεπερνώντας την Κίνα, όπως μεταδίδει το Reuters

Κι αυτό, ενώ μέχρι την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο και την επιβολή των κυρώσεων στη Ρωσία, το Νέο Δελχί αγόραζε από τη Μόσχα πολύ μικρές ποσότητες πετρελαίου.

Επίσης τον Ιούλιο, η Ρωσία έγινε ο τρίτος μεγαλύτερος προμηθευτής άνθρακα της Ινδίας, από την έκτη θέση ιστορικά, καθώς οι εκπτώσεις οδήγησαν τις αποστολές σε ύψος-ρεκόρ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπάθησαν να απομακρύνουν την Ινδία από τη Ρωσία, η οποία αποτελεί και τον μεγαλύτερο προμηθευτή όπλων της πολυπληθέστερης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας στον κόσμο. Εξάλλου, ως τα τέλη του 2023, όπως διαβεβαίωσε ο επικεφαλής της ρωσικής εταιρείας εξαγωγής όπλων Rosoboronexport, Αλεξάντερ Μιχέγεφ, η Ινδία θα παραλάβει πέντε συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας S-400, βάσει της σύμβασης που υπεγράφη ανάμεσα στο Νέο Δελχί και τη Μόσχα. Γενικά, η Ινδία υπογραμμίζει ότι προτεραιότητα έχουν οι δικές της ανάγκες ως αναδυόμενης χώρας, ενώ υπενθυμίζεται ότι δεν έχει καταδικάσει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Οι αποφάσεις μας για το τι κάνουμε όσον αφορά τις αγορές πετρελαίου ή άλλα πράγματα που σχετίζονται με αυτές θα καθοδηγούνται από τις απαιτήσεις μας για την ενεργειακή ασφάλεια, η προοπτική μας θα καθοδηγείται από την ενεργειακή ασφάλεια», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ινδίας Arindam Bagchi σε συνέντευξη Τύπου.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν τον περασμένο μήνα περιέγραψε ως «ενθαρρυντικές» τις συνομιλίες με την Ινδία σχετικά με την πρόταση για επιβολή ανώτατου ορίου στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, μέτρο που η Ουάσιγκτον ελπίζει ότι θα δυσκολέψει τη Μόσχα να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο Bagchi είπε ότι δεν γνώριζε κάποια συγκεκριμένη πρόταση για ανώτατα όρια τιμών, προσθέτοντας: «Σίγουρα δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω στην ιδέα ότι υπάρχει πίεση σε τέτοια θέματα».

Η Ρωσία έχει δηλώσει ότι δεν θα προμηθεύει πετρέλαιο σε χώρες που θα επιβάλουν ανώτατο όριο τιμών. Η κεντρική της τράπεζα δήλωσε την περασμένη Παρασκευή ότι η χώρα εξετάζει το ενδεχόμενο να αγοράσει νομίσματα «φιλικών» χωρών όπως η Κίνα, η Ινδία και η Τουρκία για να τα κρατήσει στο Ταμείο Εθνικού Πλούτου. Η Ινδία έχει ήδη δηλώσει ότι το εμπόριο με τη Ρωσία αναμένεται να αυξηθεί τους επόμενους δύο μήνες, αφού η κεντρική τράπεζα της Ινδίας επέτρεψε στους εισαγωγείς και τους εξαγωγείς να πληρώνουν σε μερικώς μετατρέψιμη ρουπία.