Ιορδανία: Στο 29% το Μερίδιο των ΑΠΕ στο Μείγμα Ηλεκτρικής Ενέργειας της Χώρας

Ιορδανία: Στο 29% το Μερίδιο των ΑΠΕ στο Μείγμα Ηλεκτρικής Ενέργειας της Χώρας
energia.gr
Τετ, 17 Αυγούστου 2022 - 11:16

Το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας της Ιορδανίας αυξήθηκε στο 29% τους πρώτους επτά μήνες του 2022 από 26% ένα χρόνο νωρίτερα, δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων της χώρας Saleh Al-Kharabsheh. Στα τέλη Ιουλίου, η αραβική χώρα είχε περίπου 2.526 MW εγκατεστημένης ισχύος πράσινης παραγωγής και η πλειονότητα της διαθέσιμης ισχύος, ή 1.498 MW, προέρχεται από εμπορικά έργα των οποίων η παραγωγή παρέχεται βάσει συμφωνιών αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (PPAs).

 

Σε συνέντευξη Τύπου, ο Al-Kharabsheh τόνισε ότι τα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παρήγαγαν 5,5 TWh ηλεκτρικής ενέργειας το 2021, καθιστώντας την Ιορδανία ηγέτη μεταξύ των αραβικών χωρών όσον αφορά το μερίδιο της πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας εξαιρουμένης της υδροηλεκτρικής ενέργειας.

Η Ιορδανία επιδιώκει να παράγει το 50% της ενέργειας της από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας, αξιοποιώντας το μεγάλο ηλιακό δυναμικό που έχει η χώρα χάρη στη γεωγραφική της θέση.

Το βασίλειο σχεδιάζει επίσης να επεκτείνει το εθνικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας για να το καταστήσει ικανό να απορροφά περισσότερη πράσινη ηλεκτρική ενέργεια.