Καθυστερεί η Κατασκευή του Ακούγιου – Οι Τούρκοι θα Κινηθούν Δικαστικά Κατά της Rosatom

Καθυστερεί η Κατασκευή του Ακούγιου – Οι Τούρκοι θα Κινηθούν Δικαστικά Κατά της Rosatom
energia.gr
Παρ, 19 Αυγούστου 2022 - 16:02

Δεν προχωρά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου, στις τουρκικές ακτές απέναντι από την Κύπρο. Όπως δήλωσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της IC Holding, κύριου ανάδοχου του έργου, Μουράτ Τζετζέν σε συνέντευξή του στο Haberturk, και την οποία αναμεταδίδει το Bloomberg: «Χάνουμε χρόνο εξαιτίας της στάσης των Ρώσων και ο πρόεδρος Ερντογάν παρενέβη για να λύσει το ζήτημα»

Ειδικότερα, το έργο ύψους 20 δισ. δολαρίων που πρόκειται να σηματοδοτήσει την έναρξη εγχώριας παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στην Τουρκία, προειδοποιεί ο καθυστερεί, καθώς, σύμφωνα με την IC Holding, η Rosatom άλλαξε εργολάβο προτιμώντας μια άλλη εγχώρια κατασκευαστική εταιρεία ρωσικών συμφερόντων.

Η IC απασχολεί περίπου το 80% των 25.000 εργαζομένων στο εργοτάξιο. «Τα πάντα έχουν σταματήσει», πρόσθεσε ο Τζετζέν.

Η Akkuyu Nukleer, θυγατρική της Rosatom, ακύρωσε τη σύμβαση με την IC τον Ιούλιο. Η κρατική ρωσική ατομικής εταιρείας δήλωσε ότι η αλλαγή εργολάβου δεν θα καθυστερήσει το έργο στο Ακούγιου, ωστόσο η IC ανακοίνωσε ότι θα κινηθεί δικαστικά.

Η Τουρκία κατασκευάζει εργοστάσιο 4.800 μεγαβάτ κοντά στο λιμάνι της Μερσίνας στη Μεσόγειο, βορειοανατολικά της Κύπρου, με σκοπό να μειώσει την εξάρτησή της από τις εισαγωγές ενέργειας. Το ενεργειακό κόστος στη χώρα φέτος προβλέπεται να αγγίξει τα 100 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, ο πρώτος από τους τέσσερεις αντιδραστήρες του Ακούγιου θα τεθεί σε λειτουργία το 2023.

Ο Τούρκος πρόεδρος συναντήθηκε τελευταία φορά με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν στις 5 Αυγούστου στο Σότσι, με τις εξελίξεις στο Ακούγιου να περιλαμβάνονται στην ατζέντα των συζητήσεων. Τέσσερις μέρες αργότερα ο Ερντογάν επισκέφθηκε το εργοτάξιο και συνάντησε στελέχη της Rosatom, χωρίς έκτοτε να έχει εκδοθεί κάποια ανακοίνωση.