Το Ιράν δεν θα επιτρέψει επιθεωρήσεις πέρα από εκείνες που προβλέπονται από την πυρηνική συμφωνία του 2015, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του πυρηνικού προγράμματος της χώρας, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζονται να απαντήσουν σε μια πρόταση για την αναβίωση της συμφωνίας της Τεχεράνης με τις παγκόσμιες δυνάμεις

Όπως γράφει ο Σάιμον Γουότκινς στο oilprice.com, αυτός ο «ΟΠΕΚ Φυσικού Αερίου» θα επιτρέψει τον έλεγχο τόσο στα παγκόσμια αποθέματα όσο και στις τιμές φυσικού αερίου τα επόμενα χρόνια. Καταλαμβάνοντας την πρώτη και τη δεύτερη θέση στον πίνακα των χωρών με τα μεγαλύτερα αποθέματα στον κόσμο, οι δύο χώρες έχουν τη δυναμική να το πράξουν.

Ο κ. Γουότκινς αναφέρει ότι η συμμαχία Ρωσίας-Ιράν, όπως αποδεικνύεται και στο πιο πρόσφατο πολύπλευρο Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ Gazprom και NIOC, θέλει να ελέγξει όσο το δυνατόν περισσότερα από τα δύο βασικά στοιχεία του παγκόσμιου πίνακα εφοδιασμού – το αέριο που παρέχεται από ξηρά μέσω αγωγών και το φυσικό αέριο που παρέχεται μέσω πλοίων σε υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG).

Μάλιστα, μετά την υπογραφή του MoU  Χαμίντ Χοσεϊνί, πρόεδρος της Ένωσης Εξαγωγέων Πετρελαίου, Αερίου και Πετροχημικών Προϊόντων του Ιράν υπογράμμισε: «Τώρα οι Ρώσοι έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση φυσικού αερίου θα αυξηθεί και η τάση για κατανάλωση LNG έχει ήδη αυξηθεί, επομένως δεν υπάρχει χώρος για ανταγωνισμό φυσικού αερίου [μεταξύ Ρωσίας και Ιράν]».

Οι τέσσερις άξονες

Το μνημόνιο συμφωνίας Gazprom-NIOC, όπως αναλύθηκε αρχικά από το OilPrice.com, περιέχει τέσσερα βασικά στοιχεία που είναι προσανατολισμένα προς τη δημιουργία ενός «ΟΠΕΚ Αερίου».

  • Ένα στοιχείο είναι ότι ο ρωσικός γίγαντας φυσικού αερίου που υποστηρίζεται από το ρωσικό κράτος έχει δεσμευτεί για την πλήρη βοήθειά του στη NIOC στην ανάπτυξη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου Kish και North Pars με σκοπό τα δύο πεδία να παράγουν περισσότερα από 10 εκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου ανά ημέρα. Το ύψος της επένδυσης είναι περίπου 10 δισ. δολ.
  • Ένα δεύτερο στοιχείο είναι ότι η Gazprom θα βοηθήσει επίσης πλήρως με ένα έργο 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αύξηση της πίεσης στο τεράστιο κοίτασμα φυσικού αερίου South Pars στα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ιράν και Κατάρ.
  • Ένα τρίτο στοιχείο είναι ότι η Gazprom θα παρέχει πλήρη βοήθεια για την ολοκλήρωση διαφόρων έργων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και την κατασκευή αγωγών εξαγωγής φυσικού αερίου.
  • Το τέταρτο στοιχείο είναι ότι η Ρωσία θα εξετάσει όλες τις ευκαιρίες για να ενθαρρύνει άλλες μεγάλες δυνάμεις φυσικού αερίου στη Μέση Ανατολή να συμμετάσχουν στη σταδιακή ανάπτυξη του καρτέλ «Gas OPEC», σύμφωνα με ανώτερη πηγή που συνεργάζεται στενά με το υπουργείο Πετρελαίου του Ιράν.

(από ot.gr)