Το ενεργειακό πλήγμα καταφθάνει ταχύτερα από το αναμενόμενο, οι δε εναλλακτικές λύσεις στο φυσικό αέριο (υγροποιημένο, άνθρακας, πυρηνική ενέργεια και ανανεώσιμες πηγές) δεν επαρκούν. Η ΕΕ κατευθύνεται σε ένα προδιαγεγραμμένο έλλειμμα ενέργειας, ταχύτερα από τις σχετικές προβλέψεις, παρά τις πρόσφατες κινήσεις με στόχο την μείωση της ζήτησης και την αύξηση της προσφοράς. Ευρώπη και φυσικό αέριο, λοιπόν, θα είναι ο τίτλος του επερχόμενου δράματος

Η απίστευτα ρευστή κατάσταση, για την οποία ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας, μπορεί να προκαλέσει τεράστια καταστροφή σε βιομηχανίες και νοικοκυριά. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και ο κλάδος ενέργειας συνασπίζονται σε μία προσπάθεια να περιορίσουν τα χρηματοοικονομικά πλήγματα, αλλά μάλλον απαιτείται σειρά δραστικών κινήσεων πριν από την έναρξη της χειμερινής περιόδου.

Οι ελπίδες για μία περίοδο χάριτος κατά την διάρκεια της θερινής περιόδου δεν δικαιώνονται. Οι ροές φυσικού αερίου περιορίζονται και οι ανάλογες του υγροποιημένου (LNG) φθάνουν στο όριο της χωρητικότητας για τα διακινούμενα φορτία. Με τις θερμοκρασίες σε πρωτοφανή υψηλά επίπεδα, η προσφορά δεν επαρκεί για να καλύψει την ζήτηση, ώστε να δημιουργηθούν τα απαραίτητα αποθέματα για την ασφαλή μετάβαση στους χειμερινούς μήνες.

Τον Απρίλιο η πλειονότητα των αναλυτών στον τομέα της ενέργειας εκτιμούσε πως η χειμερινή περίοδος πρόκειται να αποτελέσει την χειρότερη εποχή για τους καταναλωτές και κατ’ επέκταση και για τις κυβερνήσεις. Πράγματι, όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι η Ευρώπη κατευθύνεται σε μία καταιγίδα πολύ νωρίτερα, χωρίς την ανάλογη προετοιμασία και χωρίς εναλλακτικές λύσεις για το χάος που θα επακολουθήσει.

(η συνέχεια στο slpress.gr)