Προβλέποντας την αύξηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και φοβούμενες τις διακοπές ρεύματος κατά τις ώρες αιχμής και τους χειμερινούς μήνες, όλο και περισσότερες φινλανδικές εταιρείες κάνουν σχέδια για την έναρξη της παραγωγής τους κατά τη διάρκεια της νύχτας και τα Σαββατοκύριακα

Το ισχυρότερο ενδιαφέρον για μια τέτοια κίνηση έχει εκδηλωθεί μεταξύ των ενεργοβόρων μικρών και μεσαίων βιομηχανιών. Οι εταιρείες που επωφελούνται από τα νέα ωράρια εργασίας θα μπορούσαν να είναι, για παράδειγμα, υψηλής αυτοματοποίησης μηχανουργεία και λαχανόκηποι. Για ορισμένες εταιρείες η αλλαγή των χρονοδιαγραμμάτων μπορεί να καταστεί αναγκαιότητα, εάν επιθυμούν να αποφύγουν περικοπές στην παραγωγή. Προφανώς, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να συμφωνήσουν στην αλλαγή του ωραρίου τους.

Μια από τις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας που προσεγγίζονται επί του παρόντος από τη βιομηχανία είναι η Väre. Η εταιρεία αναφέρει ότι καθημερινά καταφθάνουν ερωτήσεις και αιτήματα. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο Juha Keski-Karhu, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη στην YLE, μια μικρή επιχείρηση που καταναλώνει 500 μεγαβατώρες ετησίως θα μπορούσε να εξοικονομήσει έως και 50.000 ευρώ από το λογαριασμό της ηλεκτρικής ενέργειας. Για όσους έχουν ανάγκη από γιγαβατώρες, η εξοικονόμηση θα μπορούσε να ανέλθει σε εκατομμύρια ευρώ.

Τη νύχτα, η ηλεκτρική ενέργεια μπορεί να κοστίζει ένα λεπτό την ώρα. Κατά τη διάρκεια της ημέρας οι τιμές θα μπορούσαν να είναι εκατοντάδες φορές περισσότερες. Η εξισορρόπηση της κατανάλωσης μεταξύ ημέρας και νύχτας θα είχε θετικό αντίκτυπο στη συνολική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, υπενθύμισε ο Juha Keski-Karhu.

Εκτός από τη βιομηχανική παραγωγή, η αύξηση των τιμών της ενέργειας είναι πιθανό να επηρεάσει την καθημερινή ζωή. Τα αναψυκτήρια και οι πισίνες ενδέχεται να χρειαστεί να περιορίσουν τις ώρες λειτουργίας τους και οι δρόμοι ενδέχεται να φωτίζονται λιγότερο τους χειμερινούς μήνες.

Την Τρίτη (30 Αυγούστου) διέρρευσαν φήμες από τις διαπραγματεύσεις ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε συζητήσεις για τη μείωση του ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια από το σημερινό 24% προσωρινά στο 10% για διάστημα έξι μηνών. Ένας έκτακτος φόρος για τους παραγωγούς ενέργειας φαίνεται να βγαίνει από την ατζέντα, υποστήριξαν πηγές.

(από euractiv.gr)