Η Κυβέρνηση Παρεμβαίνει για να Στηρίξει τον Μεγαλύτερο Προμηθευτή Ενέργειας της Αυστρίας

Η Κυβέρνηση Παρεμβαίνει για να Στηρίξει τον Μεγαλύτερο Προμηθευτή Ενέργειας της Αυστρίας
energia.gr
Πεμ, 1 Σεπτεμβρίου 2022 - 13:57

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και η πόλη της Βιέννης συμφώνησαν την Τετάρτη σχετικά με το δάνειο για τον μεγαλύτερο ενεργειακό προμηθευτή της Αυστρίας, προκειμένου να αντισταθμίσει τις ακραίες εξάρσεις στο χρηματιστήριο ηλεκτρικής ενέργειας. Η Wien Energie είχε ζητήσει βοήθεια κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, καθώς δεν μπορούσε να συγκεντρώσει τις απαραίτητες

καταθέσεις για την εξασφάλιση των συναλλαγών στα χρηματιστήρια ενέργειας.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και η κυβέρνηση του κρατιδίου διαπραγματεύτηκαν τώρα μια σύμβαση και την υπέγραψαν την Τετάρτη, καθορίζοντας το πλαίσιο της πίστωσης ύψους δύο δισεκατομμυρίων ευρώ.

«Σκοπός αυτής της δανειακής σύμβασης είναι να μπορέσει το κρατίδιο της Βιέννης να εκπληρώσει την ευθύνη του, ώστε να μπορέσει να εγγυηθεί στη Wien Energie την απαραίτητη σταθερότητα και ρευστότητα», δήλωσε ο καγκελάριος Karl Nehammer (ÖVP) σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη.

Πρόκειται, είπε ο Nehammer, για ένα «μέτρο έκτακτης ανάγκης».

Ο υπουργός Οικονομικών Magnus Brunner δήλωσε ότι η πιστωτική γραμμή θα πρέπει να είναι διαθέσιμη για ανάληψη την ίδια ημέρα και μέχρι τον Απρίλιο του 2023, και ότι θα πρέπει να διεκπεραιωθεί μέσω της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Χρηματοδότησης.

Θα εξεταστεί πώς θα μπορούσε να έχει προκύψει αυτή η κατάσταση, για τον σκοπό αυτό θα εξεταστεί η επιχειρηματική δραστηριότητα της Wien Energie και θα εξεταστεί η διαχείριση των κινδύνων της.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα στείλει εκπρόσωπο στο εποπτικό όργανο της Wien Energie και η πόλη της Βιέννης θα πρέπει να υποβάλει έκθεση στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση σχετικά με την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού.

Η Βιέννη ανακοίνωσε ότι θα δημοσιοποιήσει τις δραστηριότητες της Wien Energie από τις αρχές του 2020.

Εάν τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ δεν είναι αρκετά, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα μπορούσε να τα συμπληρώσει. Η Wien Energie είχε προηγουμένως ζητήσει 6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τον δημοτικό σύμβουλο της Βιέννης για τα οικονομικά Peter Hanke, τα κεφάλαια από αυτή την «προστατευτική ομπρέλα» δεν είναι ακόμη απαραίτητα. Ωστόσο, αυτό θα μπορούσε να αλλάξει γρήγορα, καθώς η αγορά είναι πολύ ευμετάβλητη.

Η Wien Energie τόνισε την Τετάρτη ότι ο ενεργειακός εφοδιασμός δύο εκατομμυρίων ανθρώπων εξακολουθεί να είναι εξασφαλισμένος.

euractiv.gr