παρελθόν και επικεφαλής της Rosatom, όπως αναφέρουν οι FT. Η Ρωσία λοιπόν κρατά …όμηρο τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης έχοντας τοποθετήσει στρατεύματα εκεί. Οι συνθήκες επιδεινώνονται εδώ και εβδομάδες, τροφοδοτώντας τους φόβους για μια καταστροφή τύπου Τσερνομπίλ.
Ήδη η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας κατόρθωσε χθες να επιθεωρήσει την εγκατάσταση και ανακοίνωσε ότι θα εγκαταστήσει μόνιμα μια ομάδα εκεί.
Ο μεγαλύτερος φόβος όμως είναι ότι το σύστημα ψύξης νερού που εμποδίζει την υπερθέρμανση του μοναδικού πυρηνικού αντιδραστήρα που λειτουργεί θα καταστραφεί από τα διασταυρούμενα πυρά της σύγκρουσης.
Η κατάρρευση του συστήματος ψύξης είναι μια πιθανότητα, δεδομένου ότι το συγκρότημα έχει επανειλημμένα βομβαρδιστεί. Μέχρι στιγμής, χάρη σε διάφορα εφεδρικά συστήματα, δεν υπάρχει ακόμη λόγος πανικού. Αν όμως σπάσουν τα διάφορα συστήματα άντλησης, ο αντιδραστήρας θα έλιωνε.

Προς το παρόν ο Kiriyenko,δεν δείχνει να εμπλέκεται άμεσα στην κατάσταση, καθώς είναι φαινομενικά επικεντρωμένος στα δημοψηφίσματα για την ένταξη των κατεχομένων εδαφών στη Ρωσία.
Όμως εκτός από τοποτηρητής της Μόσχας στην περιοχή, στο παρελθόν, ήταν επικεφαλής της Rosatom, της κρατικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας, και εξακολουθεί να διατηρεί επιρροή εκεί, σύμφωνα με πηγές που εχουν γνώση για το θέμα.
Αυτό δίνει στον Kiriyenko την ικανότητα να κατανοεί την τωρινή κατάσταση στο πυρηνικό εργοστασιο. Η Rosatom έχει σχεδιαγράμματα του εργοστασίου επειδή κατασκευάστηκε επί Σοβιετικής Ένωσης. Υπάρχουν επίσης τεχνικοί της Rosatom που εργάζονται εκεί, μαζί με το ουκρανικό προσωπικό, για να παρέχουν βοήθεια «εάν απαιτείται», σύμφωνα με την εταιρεία.
Εν ολίγοις, ο Kiriyenko κατανοεί και τη Ζαπορίζια και την πυρηνική ενέργεια, είναι κοντά στον Πούτιν και μπορεί επίσης να γνωρίζει πόσο μακριά μπορεί να ωθηθεί ο ρόλος του πυρηνικού σταθμού ως όμηρου πριν γίνει πραγματικά επικίνδυνος. Μπορεί όμως να κάνει κάτι αν τα πράγματα φτάσουν στο απροχώρητο;
Αυτό πάντως που πραγματικά προβληματίζει τελευταία είναι οι κρατήρες που δημιουργήθηκαν από τον υποτιθέμενο ουκρανικό βομβαρδισμό. Η Ρωσία στέλνει τακτικά φωτογραφίες από τους βομβαρδισμούς στον ΔΟΑΕ που δείχνουν κρατήρες ακριβώς ανάμεσα στα κτίρια (κάτι που είναι πολύ παράξενο). Μπορεί ποτέ ο βομβαρδισμός, ειδικά από τους Ουκρανούς να είναι τόσο ακριβής;

Οι ρωσικοί ισχυρισμοί για ουκρανικό βομβαρδισμό δεν θα ήταν η πρώτη επιχείρηση «ψευδών ειδήσεων» της Μόσχας. Ούτε, δεδομένου του τρόπου με τον οποίο η Μόσχα έχει σταματήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη, δεν είναι η πρώτη φορά που η Ρωσία χρησιμοποιεί την ενέργεια για να κρατήσει ομήρους τους αντιπάλους της. Οι ακριβείς παράμετροι που έχουν θέσει οι επιθεωρητές του ΔΟΑΕ παραμένουν απροσδιόριστες, αλλά ελπίζουμε ότι θα μπορέσουν να έχουν τεκμηριωμένη κρίση σύντομα.