Το Πρώτο «Συμβούλιο Ενεργειακής Άμυνας» του Μακρόν Δέχεται Πυρά Από την Αντιπολίτευση

Το Πρώτο «Συμβούλιο Ενεργειακής Άμυνας» του Μακρόν Δέχεται Πυρά Από την Αντιπολίτευση
energia.gr
Παρ, 2 Σεπτεμβρίου 2022 - 13:20

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ασκούν έντονη κριτική στην εκτελεστική εξουσία για την αδιαφάνεια του πρώτου Συμβουλίου Ενεργειακής Άμυνας που συγκάλεσε ο Εμανουέλ Μακρόν την Παρασκευή (2 Σεπτεμβρίου) στο Μέγαρο των Ηλυσίων, το οποίο είναι αφιερωμένο σε θέματα παροχής φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας. Συνήθως συγκαλείται για θέματα εθνικής ασφάλειας, το Συμβούλιο Άμυνας επεκτάθηκε, κατά τη διάρκεια

της κρίσης υγείας του Covid-19, σε θέματα υγείας. Οι συζητήσεις σε αυτό το «σφιχτοδεμένο συμβούλιο υπουργών» διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών και υπόκεινται στο αμυντικό απόρρητο.

Κατά τη διάρκεια αυτού του πρώτου Συμβουλίου Ενεργειακής Άμυνας, τα θέματα που αφορούν τον εφοδιασμό της Γαλλίας με φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια θα συζητηθούν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό και τους υπουργούς που αφορά ο φάκελος – μεταξύ των οποίων, φυσικά, η Ανιές Πανιέ-Ρουνασέ, υπουργός Ενεργειακής Μετάβασης.

Από την αριστερά έως την άκρα δεξιά, η αντιπολίτευση προσέβαλε αμέσως την ανακοίνωση αυτή, αποδοκιμάζοντας τη στάση της κυβέρνησης.

Η Μαρίν Λεπέν, βουλευτής και επικεφαλής της Rassemblement National, ζήτησε από την πρωθυπουργό Ελιζαμπέτ Μπορν να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση της Συνέλευσης για να συζητήσει και να ψηφίσει «τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την προστασία των Γάλλων από την ενεργειακή κρίση».

Επίσης, η κ. Λεπέν κατηγόρησε τον πρόεδρο ότι «παρακάμπτει το Κοινοβούλιο» και επέκρινε την «απαράδεκτη» στάση.

Από την Αριστερά, ο βουλευτής της La France insoumise Τομάς Πορτ ανησυχεί ότι «ο πρόεδρος επιμένει στον αυταρχισμό» χρησιμοποιώντας ένα «αντιδημοκρατικό εργαλείο».

Ωστόσο, στο France Info την περασμένη Τρίτη (30 Αυγούστου), ο Ολιβιέ Βεράν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, διαβεβαίωσε ότι «η διαφάνεια είναι ο κανόνας».

Από την πλευρά των Πρασίνων, ο βουλευτής και εθνικός γραμματέας του κόμματος Ζουλιέν Μπαγιού επέκρινε την κυβέρνηση ότι ενεργεί με αδιαφανή τρόπο και ότι «στερείται κατάφωρα της πρόβλεψης», ιδίως όσον αφορά την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, συμβάλλει στη σημερινή κατάσταση.

Στην κριτική της αντιπολίτευσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι μπορεί να έχει πρόσβαση σε «πληροφορίες», ακόμη και αν αυτές είναι σφραγισμένες από το απόρρητο της άμυνας, στο πλαίσιο της επιτροπής άμυνας της Γερουσίας και της Εθνοσυνέλευσης.

Καθώς ο ρωσικός κολοσσός Gazprom διέκοψε την Πέμπτη (1η Σεπτεμβρίου) την προμήθεια φυσικού αερίου στη γαλλική εταιρεία Engie, ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι «δεν μπορείτε να μιλάτε για το φυσικό αέριο και την ενεργειακή κρίση χωρίς να μιλάτε για τη Ρωσία και τον πόλεμο στην Ουκρανία».

Ως εκ τούτου, κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Ενεργειακής Άμυνας θα συζητηθούν «θέματα υψηλής στρατηγικής αξίας», γεγονός που δικαιολογεί, σύμφωνα με την κυβέρνηση, ότι οι ανταλλαγές αυτές προστατεύονται από τον νόμο περί μυστικότητας της άμυνας.

euractiv.gr