Δεν είναι βέβαιο πότε θα ρεύσει πάλι αέριο μέσω του Nord Stream 1, σημειώνει η Welt. Όμως η Γερμανία είναι προετοιμασμένη για μια διακοπή, λένε οι αρχές και η κυβέρνηση. Και οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης θα πρέπει επίσης να συνεχίσουν να γεμίζουν

Yπενθυμίζεται πως ανακοινώθηκαν εργασίες συντήρησης διάρκειας τριών ημερών, μετά τις οποίες υποτίθεται ότι το φυσικό αέριο θα έρεε και πάλι μέσω του αγωγού Nord Stream 1. Αλλά στη συνέχεια όλα εξελίχθηκαν διαφορετικά: το βράδυ της Παρασκευής, η Gazprom ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά ότι η ροή φυσικού αερίου θα παραμείνει σταματημένη προς το παρόν. Ο λόγος ήταν μια διαρροή πετρελαίου στο σταθμό συμπιεστών Portovaya. Μέχρι να σταματήσει αυτό, δεν μπορεί να ρέει άλλο αέριο, σύμφωνα με τη ρωσική εταιρεία ενέργειας.

Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση και ο Ομοσπονδιακός Οργανισμός Δικτύων αντέδρασαν άμεσα: η κατάσταση στην αγορά φυσικού αερίου ήταν τεταμένη, αλλά η ασφάλεια του εφοδιασμού ήταν εγγυημένη, δήλωσε εκπρόσωπος του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομίας. Οι αναφορές της Gazprom είχαν ληφθεί υπόψη, είπε. "Δεν τα σχολιάζουμε επί της ουσίας, αλλά έχουμε ήδη διαπιστώσει την αναξιοπιστία της Ρωσίας τις τελευταίες εβδομάδες και κατά συνέπεια συνεχίσαμε τα μέτρα μας για την ενίσχυση της ανεξαρτησίας μας από τις ρωσικές ενεργειακές εισαγωγές αταλάντευτα και με συνέπεια. Ως αποτέλεσμα, είμαστε τώρα πολύ καλύτερα εξοπλισμένοι από ό,τι ήμασταν πριν από μερικούς μήνες".

Ο Ομοσπονδιακός Οργανισμός Δικτύων εξέφρασε παρόμοια άποψη. "Λόγω των αυξημένων μέτρων που ελήφθησαν τους τελευταίους μήνες, η Γερμανία είναι πλέον καλύτερα προετοιμασμένη για μια έλλειψη ρωσικών προμηθειών", ανακοίνωσε ο οργανισμός. "Ωστόσο, απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες". Ο επικεφαλής του Ομοσπονδιακού Οργανισμού Δικτύων, Κλάους Μίλερ, αναφέρθηκε μέσω Twitter, μεταξύ άλλων, στους προγραμματισμένους τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου, στην αυξανόμενη αποθήκευση φυσικού αερίου και στα μέτρα εξοικονόμησης. "Είναι καλό που η Γερμανία είναι τώρα καλύτερα προετοιμασμένη, αλλά τώρα εξαρτάται από όλους", συνέχισε ο Müller.

Παρά το συνεχιζόμενο πάγωμα της προσφοράς, το φυσικό αέριο μπορεί να αποθηκευτεί στη Γερμανία, δήλωσε ο Sebastian Bleschke, διευθύνων σύμβουλος της βιομηχανικής ένωσης Initiative Energien Speichern (INES), στην Deutsche Presse-Agentur. Η περασμένη Τετάρτη, η πρώτη ημέρα της διακοπής του εφοδιασμού, το είχε ήδη δείξει αυτό.

Το συμπέρασμα είναι ότι 611 γιγαβατώρες φυσικού αερίου προστέθηκαν σε εθνικό επίπεδο την ημέρα αυτή, δήλωσε ο Bleschke. Συγκριτικά, τη Δευτέρα, την τελευταία ημέρα πριν από την ανακοινωθείσα μείωση της προσφοράς, ο Nord Stream 1 μετέφερε περίπου 348 γιγαβατώρες ρωσικού φυσικού αερίου.

Ο στόχος του 85% φαίνεται εφικτός

"Υποθέτω ότι οι ενέσεις μπορούν να διατηρηθούν σε αυτό το επίπεδο, έτσι ώστε ο στόχος του 85% να επιτευχθεί σε λίγες ημέρες", συνέχισε ο Bleschke. "Ωστόσο, εάν η πλήρης απώλεια των ρωσικών αποστολών φυσικού αερίου συνεχιστεί και τον Νοέμβριο, η επίτευξη του στόχου του 95% θα απαιτήσει μεγάλη προσπάθεια". Σύμφωνα με ένα νέο κανονισμό, οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης στη Γερμανία θα πρέπει να είναι τουλάχιστον κατά 95 τοις εκατό πλήρεις την 1η Νοεμβρίου. Το 85 τοις εκατό είναι ο στόχος για την 1η Οκτωβρίου.

Η γερμανική κυβέρνηση θέλει να χρησιμοποιήσει διάφορα μέτρα για να εξασφαλίσει ότι οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου στη Γερμανία θα είναι σχεδόν γεμάτες κατά την έναρξη της περιόδου θέρμανσης. Ο στόχος είναι να προετοιμαστεί καλύτερα η Γερμανία για την πλήρη απώλεια των ρωσικών προμηθειών το χειμώνα. Η αποθηκευμένη ποσότητα φυσικού αερίου σε επίπεδο 95 % αντιστοιχεί περίπου στην εθνική κατανάλωση για τους δύο μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2022.

"Η χρήση του φυσικού αερίου ως όπλο δεν θα αλλάξει την αποφασιστικότητα της ΕΕ", έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ Σαρλ Μισέλ. "Θα επιταχύνουμε την πορεία μας προς την ενεργειακή ανεξαρτησία".

Η Γερμανία λαμβάνει σήμερα μακράν το περισσότερο φυσικό αέριο από τη Νορβηγία, τις Κάτω Χώρες και το Βέλγιο. Την Πέμπτη, περίπου 2900 γιγαβατώρες φυσικού αερίου διέρρευσαν από τις χώρες αυτές προς τη Γερμανία, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων. Συγκριτικά: τη Δευτέρα, ακόμη και πριν από την ανακοινωθείσα μείωση της προσφοράς, ο Nord Stream 1 μετέφερε περίπου 348 γιγαβατώρες ρωσικού φυσικού αερίου.

(από capital.gr)