Ινδονησία: Παρέμβαση Μπιρόλ-ΙΕΑ στο G20 στην για Επενδύσεις Καθαρής Ενέργειας

Ινδονησία: Παρέμβαση Μπιρόλ-ΙΕΑ στο G20 στην για Επενδύσεις Καθαρής Ενέργειας
energia.gr
Δευ, 5 Σεπτεμβρίου 2022 - 10:47

 Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του IEA Φατίχ Μπιρόλ απευθυνόμενος στην Υπουργική Σύνοδο του G20 Energy Transitions στο Μπαλί της Ινδονησίας, προέτρεψε τους υπουργούς ενέργειας από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου την Παρασκευή να δώσουν προτεραιότητα σε ενέργειες που θα εξασφαλίσουν ασφαλή, οικονομικά προσιτή και βιώσιμη ενέργεια ως απάντηση στην κρίση που αντιμετωπίζει ο κόσμος.

Η συνάντηση ανώτατου επιπέδου, που πραγματοποιήθηκε υπό την Προεδρία της Ινδονησίας και του υπουργού Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων της χώραςArifin Tasrif, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της μεγάλης αναταραχής στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο ΙΕΑ έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη της ατζέντας ενεργειακών μεταβάσεων στη διάρκεια της  Προεδρίας της Ινδονησίας στο G20 φέτος, συμπεριλαμβανομένου ενός νέου οδικού χάρτη για την Ινδονησία και κοινή δήλωση υψηλού επιπέδου για το καθαρό μηδέν, που αντικατοπτρίζει τη βαθιά και μακροπρόθεσμη συνεργασία με την κυβέρνηση της Ινδονησίας.

Στις παρατηρήσεις του προς τους υπουργούς, ο Δρ. Μπιρόλ τόνισε τον αντίκτυπο της αύξησης των τιμών της ενέργειας στον αναπτυσσόμενο κόσμο όπου στερεί από τους ανθρώπους τη δυνατότητα να πληρώσουν για βασική ηλεκτρική ενέργεια και καθαρές υπηρεσίες μαγειρέματος. Τόνισε επίσης ότι η καλύτερη διέξοδος από την κρίση είναι η μαζική αύξηση των επενδύσεων σε καθαρή ενέργεια, ειδικά σε αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες, και κάλεσε τις προηγμένες οικονομίες να κινητοποιήσουν περισσότερη χρηματοδότηση για να υποστηρίξουν τις μεταβάσεις καθαρής ενέργειας στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Στο περιθώριο της υπουργικής συνάντησης, ο Δρ. Birol είχε συναντήσεις με μια σειρά Υπουργών, συμπεριλαμβανομένου του Υπουργού Κλιματικής Αλλαγής και Ενέργειας της Αυστραλίας Chris Bowen, του υπουργού Ενέργειας και Νέων & Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της Ινδίας Raj Kumar Singh, υου υπουργού Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ιαπωνίας Yasutoshi Nishimura, του υπουργού Εργατικού Δυναμικού της Σιγκαπούρης και του υπουργού Εμπορίου και Βιομηχανίας Tan See Leng καθώς και του  υφυπουργού Εξωτερικών της Ιαπωνίας Kei Takagi.

Η Ινδονησία σε καλό δρόμο

Η Ινδονησία έχει μια βιώσιμη πορεία για να επιτύχει τον στόχο της για καθαρές μηδενικές εκπομπές το 2060, κάτι που θα αποφέρει σημαντικά οφέλη στους πολίτες της όχι μόνο παρέχοντας ασφαλή και οικονομικά προσιτή ενέργεια, αλλά και ανοίγοντας σημαντικές ευκαιρίες στην παγκόσμια οικονομία καθαρής ενέργειας για την τέταρτη στον κόσμο πολυπληθέστερη χώρα.

Ο νέος ''οδικός'' χάρτης για τον ενεργειακό τομέα για τις καθαρές μηδενικές εκπομπές στην Ινδονησία – ένα έργο συνεργασίας που αναλήφθηκε με το Υπουργείο Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης της Ινδονησίας – ξεκίνησε στην υπουργική σύνοδο της G20 στο Μπαλί, με τον εκτελεστικό διευθυντή του ΙΕΑ, Μπιρόλ και τον Υπουργό της Ινδονησίας Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων Tasrif να υπογράφουν μια κοινή δήλωση για την πορεία που χρειάζεται για την μετάβαση στις μηδενικές εκπομπές ρύπων.

Η έκθεση του IEA τονίζει ότι οι τεχνολογίες που απαιτούνται για τα αρχικά βήματα της Ινδονησίας στο ταξίδι της προς το καθαρό μηδέν –όπως λύσεις ενεργειακής απόδοσης, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ηλεκτροκίνηση– είναι ήδη άμεσα διαθέσιμες και οικονομικά αποδοτικές, υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμόζονται οι σωστές πολιτικές. Εν τω μεταξύ, τα έσοδα από τις εξαγωγές της Ινδονησίας από κρίσιμα ορυκτά αναμένεται να είναι μεγαλύτερα το 2030 από τα μεγαλύτερα ποτέ εξαγωγικά έσοδα από άνθρακα, με ευκαιρίες να συλλάβει άλλα τμήματα της αλυσίδας αξίας καθαρής ενέργειας.

Για να επιτύχει το καθαρό μηδέν έως το 2060, η Ινδονησία θα χρειαστεί σχεδόν τριπλασιασμό των ενεργειακών επενδύσεων έως το 2030. Αυτό σημαίνει επιπλέον επενδύσεις 8 δισ. δολαρίων ετησίως μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας με την προϋπόθεση ότι η πρόσθετη χρηματοδότηση θα εξαρτηθεί από μεταρρυθμίσεις πολιτικής και διεθνή οικονομική στήριξη, αναφέρει η έκθεση.