Η Φινλανδική Κυβέρνηση Προτείνει Ένα Πρόγραμμα Δανείων και Εγγυήσεων για τις Εταιρείες Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας

Η Φινλανδική Κυβέρνηση Προτείνει Ένα Πρόγραμμα Δανείων και Εγγυήσεων για τις Εταιρείες Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας
energia.gr
Δευ, 5 Σεπτεμβρίου 2022 - 12:34

Η φινλανδική κυβέρνηση συμφώνησε την Κυριακή (4 Σεπτεμβρίου) σε ένα καθεστώς δανείων και εγγυήσεων ύψους έως 10 δισ. ευρώ για τις εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που ενδέχεται να βρεθούν σε κίνδυνο αφερεγγυότητας. Σκοπός του καθεστώτος, στο πλαίσιο του οποίου το κράτος μπορεί να χορηγήσει δάνεια ή εγγυήσεις, είναι η κάλυψη των αναγκών

ρευστότητας που προκύπτουν από τις αυξημένες απαιτήσεις παροχής εξασφαλίσεων για τα συμβόλαια παραγώγων ηλεκτρικής ενέργειας. Το καθεστώς, το οποίο υποβλήθηκε στο κοινοβούλιο τη Δευτέρα (5 Σεπτεμβρίου), προβλέπεται να ισχύσει μέχρι το τέλος του 2023 με μέγιστες περιόδους δανεισμού δύο ετών.

Η υπουργός Οικονομικών Ανίκα Σααρίκο (Κέντρο) τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ότι δεν θα προσφερθούν «δωρεάν χρήματα¨, αλλά εγγυήσεις και δάνεια «έσχατης ανάγκης» με «εξαιρετικά αυστηρούς όρους» και αποκλειστικά για τη διασφάλιση της ρευστότητας των εταιρειών.

Η απόφαση της κυβέρνησης έρχεται στον απόηχο των μέτρων που ανακοίνωσε η Σουηδία το Σάββατο (3 Σεπτεμβρίου). Σε αντίθεση με το σουηδικό πρόγραμμα που είναι ανοικτό σε όλες τις σκανδιναβικές και βαλτικές εταιρείες, η χρηματοδότηση που προτείνει η φινλανδική κυβέρνηση θα είναι διαθέσιμη μόνο σε φινλανδικές εταιρείες, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων Μίκα Λίντιλα (Κέντρο).

Η Σουηδία και η Φινλανδία ήταν σε επαφή για τις αντίστοιχες αποφάσεις τους κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Η φινλανδική κυβέρνηση δήλωσε ότι είναι έτοιμη να συνεχίσει τις συζητήσεις με τη Σουηδία, αν χρειαστεί.

Πίσω από τα έκτακτα μέτρα κρύβεται η εκτόξευση των τιμών της ενέργειας. Εξαιτίας τους, η απαίτηση για εγγυήσεις έχει αυξηθεί. Αυτό, με τη σειρά του, είχε ως αποτέλεσμα την έλλειψη ρευστότητας για τις ενεργειακές εταιρείες και προκάλεσε αύξηση των τιμών για τα μακροπρόθεσμα παράγωγα μέσα και κίνδυνο κρίσης ρευστότητας.

Η πρωθυπουργός Σάνα Μάριν (SDP) αναφέρθηκε σε αυτό το «διαρθρωτικό πρόβλημα» και δήλωσε ότι η Φινλανδία αναμένει απάντηση και αντίδραση από την Επιτροπή της ΕΕ. «Η Φινλανδία δεν μπορεί να το διαχειριστεί μόνη της», δήλωσε η Μάριν. Σύμφωνα με την Ανίκα Σααρίκο, υπουργό Οικονομικών, οι Φινλανδοί υπουργοί θα θέσουν το θέμα στις συνεδριάσεις της ΕΕ αυτή την εβδομάδα.

euractiv.gr