Η Ρωσία Σταματά τη Ροή του Nord Stream 1 «Μέχρι η Δύση να Άρει τις Κυρώσεις» - Παραμένει η Παροχή Μέσω των Άλλων Οδεύσεων

Η Ρωσία Σταματά τη Ροή του Nord Stream 1 «Μέχρι η Δύση να Άρει τις Κυρώσεις» - Παραμένει η Παροχή Μέσω των Άλλων Οδεύσεων
energia.gr
Δευ, 5 Σεπτεμβρίου 2022 - 16:04

Στις κυρώσεις της Δύσης αποδίδει τα προβλήματα του Nord Stream 1 η Μόσχα, γεγονός που επιτείνει την ανησυχία για επ’ αόριστον διακοπή της λειτουργίας του αγωγού. «Τα προβλήματα με την ροή φυσικού αερίου προέκυψαν λόγω των κυρώσεων που επέβαλαν οι δυτικές χώρες εναντίον της χώρας μας και σε πολλές εταιρείες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντιμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax

«Δεν υπάρχουν άλλοι λόγοι που θα μπορούσαν να έχουν προκαλέσει αυτό το πρόβλημα άντλησης», τόνισε, ενώ ως χθες η ρωσική πλευρά απέδιδε γενικά την διακοπή λειτουργία του αγωγού σε «τεχνικό πρόβλημα».

Η δήλωση αυτή συνδέει ευθέως την επανάληψη της ροής του αγωγού με την άρση των κυρώσεων Κι αυτό, ενώ την περασμένη Παρασκευή η Gazprom, σε ανακοίνωσή της απέδιδε την μη επανάληψη της λειτουργίας του Nord Stream 1, που αρχικά είχε προαναγγελθεί μόνο για τρεις ημέρες, από τις 31 Αυγούστου ως και τις 2 Σεπτεμβρίου «λόγω προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης». Ωστόσο, μία ημέρα πριν την προγραμματισμένη ημερομηνία επαναλειτουργίας, ο ρωσικός κρατικός κολοσσός ανακοίνωσε την επ’ αόριστον διακοπή της ροής, την οποία απέδωσε σε δυσκολίες αποκατάστασης βλαβών στις τουρμπίνες του Nord Stream 1.

Η ροή ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη συνεχίζεται, βέβαια, μέσω των σοβιετικής κατασκευής αγωγών που διέρχονται από την Ουκρανία και τη Λευκορωσία αλλά και του Turk Stream, που διέρχεται από την Τουρκία, ωστόσο οι ποσότητες αυτές δεν ανισταθμίζουν πλήρως αυτές του Nord Stream 1. Σύμφωνα με τους Financial Times, ο Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία δεν θα μπορούσε να συνεχίσει πλήρως τις προμήθειες αερίου μέσω του Nord Stream 1 έως ότου η Δύση άρει τις κυρώσεις. Παράλληλα, κατηγόρησε τις δυτικές χώρες ότι προκαλούν «αναταραχή» αρνούμενοι τις νομικές εγγυήσεις της Gazprom ότι οι τουρμπίνες που στάλθηκαν για επισκευή θα επιστραφούν.   «Προφανώς η ζωή επιδεινώνεται για τους ανθρώπους, τους επιχειρηματίες και τις εταιρείες στην Ευρώπη», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, αντανακλώντας τις προσδοκίες του Κρεμλίνου για τις κοινωνικές και πολιτικές επιπτώσεις στην ΕΕ από τη διακοπή της ροής. «Φυσικά, οι απλοί άνθρωποι σε αυτές τις χώρες θα έχουν όλο και περισσότερες ερωτήσεις για τους ηγέτες τους», επισήμανε με νόημα ο Ρώσος αξιωματούχος.

Ο ι ροές ρωσικού φυσικού αερίου προς την ΕΕ την τελευταία τριετία

• Οι εισαγωγές φυσικού αερίου της Ευρώπης από τη Ρωσία μειώθηκαν κατά περίπου 70% σε κάτω από 100 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (mcm) ημερησίως τον Ιούλιο του 2022, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του περασμένου έτους, οπότε ανέρχονταν σε περίπου 300 mcm φυσικού αερίου την ημέρα, σύμφωνα με στοιχεία του ΙΕΑ. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, μάλιστα, προβλέπει περαιτέρω μείωση σε κάτω από 80 mcm τους επόμενους μήνες. Οι ευρωπαϊκές χώρες εισήγαγαν κατά μέσο όρο περίπου 400 mcm φυσικού αερίου την ημέρα από τη Ρωσία κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου πέρυσι, αλλά οι εισαγωγές μειώθηκαν στα 240 mcm ημερησίως για την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου φέτος.

• Η Gazprom έχει συνάψει σύμβαση διαμετακόμισης φυσικού αερίου με την Ουκρανία, σύμφωνα με την οποία, η χώρα επρόκειτο να διαμετακομίσει 65 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου το 2020 και 40 bcm κάθε επόμενο έτος έως το 2024. Το 2021, μέσω Ουκρανίας διήλθαν 37 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ρωσικό φυσικό αέριο απευθείας στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), για τις οποίες αυτή η διαδρομή ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή φυσικού αερίου από τη Ρωσία μετά τον Nord Stream.

Όγκος εισαγωγών φυσικού αερίου αγωγών από τη Ρωσία στην ΕΕ το 2021, ανά κύρια οδό τροφοδοσίας (σε bcm)


Εισαγωγές αργού και πετρελαιοειδών στην ΕΕ από τη Ρωσία

• Η ΕΕ εισήγαγε περίπου 11 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου την ημέρα το 2021, από τα οποία προερχόταν από τη Ρωσία σχεδόν το 30%, ήτοι περίπου 3,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

• Καθώς οι εισαγωγές αργού πετρελαίου ήταν 2,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, ο αγωγός Druzhba, ο οποίος μεταφέρει πετρέλαιο από το ανατολικό τμήμα της ευρωπαϊκής Ρωσίας στην Ουκρανία, τη Λευκορωσία, την Πολωνία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία, την Τσεχία, την Αυστρία και τη Γερμανία, παρέδωσε σχεδόν 800.000 βαρέλια

από τις συνολικές εισαγωγές αργού στην Ε.Ε. Οι εισαγωγές ρωσικού ντίζελ στην ΕΕ ανήλθαν σε 500.000 βαρέλια την ημέρα, σε σύνολο 1,2 εκατομμυρίων βαρελιών προϊόντων πετρελαίου.