Πετρέλαιο: Μεικτά Πρόσημα Καθώς οι Τraders Σταθμίζουν την Απόφασή του OPEC+ και τα Lockdown στην Κίνα

Πετρέλαιο: Μεικτά Πρόσημα Καθώς οι Τraders Σταθμίζουν την Απόφασή του OPEC+ και τα Lockdown στην Κίνα
energia.gr
Τρι, 6 Σεπτεμβρίου 2022 - 11:42

Με μεικτά πρόσημα κινούνται οι τιμές πετρελαίου μετά τη χθεσινή συνάντηση των χωρών του OPEC+, καθώς οι traders σταθμίζουν τη μείωση της παραγωγής του ομίλου και τα περαιτέρω lockdown στην Κίνα, όπως αναφέρει το Bloomberg. Υπενθυμίζεται ότι τα μέλη του OPEC+ αποφάσισαν χθες να μειώσουν την παραγωγή κατά 100.000 βαρέλια ημερησίως.

 

Μετά την αιφνιδιαστική απόφαση, η Σαουδική Αραβία δήλωσε ότι η ομάδα είναι πρόθυμη να αναλάβει πρόσθετη δράση για να στηρίξει την αγορά πετρελαίου, εάν αυτό χρειαστεί.

Σε αυτό το κλίμα, το Brent παράδοσης Νοεμβρίου κινείται χαμηλότερα κατά 0,63% στα 95,12 δολάρια το βαρέλι. Παράλληλα, το αμερικανικό αργό WTI παράδοσης Οκτωβρίου κινείται στα 88,62 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας άνοδο 2%. Χθες και τα δύο συμβόλαιο σημείωσαν άνοδο άνω του 2%.

Το αργό έχει υποχωρήσει από τις αρχές Ιουνίου, εξαλείφοντας όλα τα κέρδη που είχαν σημειωθεί μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς οι ενδείξεις παγκόσμιας επιβράδυνσης, η αυστηρότερη νομισματική πολιτική και τα lockdown στην Κίνα απειλούσαν να μειώσουν τη ζήτηση ενέργειας. Αυτή η πτώση ώθησε τον ΟΠΕΚ+ να στραφεί στην απομάκρυνση βαρελιών από την παγκόσμια αγορά, αλλάζοντας την κατεύθυνση από την αποκατάσταση των περικοπών της προσφοράς που επιβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Τα lockdown στην Κίνα εξαπλώνονται. Εκτός από τις εκτεταμένες απαγορεύσεις στην Τσενγκντού, την πρωτεύουσα της επαρχίας Σιτσουάν, οι αρχές επέβαλαν περιορισμούς σε τμήματα της Γκουιγιάνγκ, μιας πόλης 6 εκατομμυρίων κατοίκων στην ορεινή νότια επαρχία Γκουιζού. 

Η μείωση του ΟΠΕΚ+ "είναι πραγματικά ένα μη-γεγονός όσον αφορά την προσφορά-ζήτηση", δήλωσε ο Warren Patterson, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στην ING Groep NV στη Σιγκαπούρη. "Έτσι, υποψιάζομαι ότι η αγορά θα συνεχίσει να υπαγορεύεται από τις ανησυχίες για τη ζήτηση, ιδίως δεδομένου ότι περισσότερα τμήματα της Κίνας φαίνεται να έχουν μπει σε κατάσταση lockdown".

Η πρώτη μείωση της προσφοράς του ΟΠΕΚ+ εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο έδειξε ότι η ομάδα βλέπει σοβαρά τη διαχείριση των αγορών αργού και πως είναι πρόθυμη να αναλάβει προληπτική δράση, σύμφωνα με τη Σαουδική Αραβία. "Η απλή μείωση δείχνει ότι θα είμαστε προσεκτικοί και προληπτικοί", δήλωσε στο Bloomberg ο υπουργός Ενέργειας πρίγκιπας Abdulaziz bin Salman.

Η κίνηση του ομίλου "σηματοδοτεί την προθυμία να επαναλάβει την ενεργό διαχείριση της αγοράς για να αποτρέψει ένα μεγάλο ξεπούλημα λόγω ανησυχιών για την ύφεση ή προσδοκιών για αυξήσεις της προσφοράς με βάση την πολιτική", ανέφεραν σε σημείωμά τους οι αναλυτές της RBC Capital Markets LLC, συμπεριλαμβανομένης της Helima Croft. "Επιδιώκουν να θέσουν σε γνώση των short-sellers ότι δεν θα παραδώσουν εύκολα τα πρόσφατα κέρδη".

capital.gr