Η Tree Energy Solutions ("TES"), η E.ON και η ENGIE ανακοίνωσαν την 1η Σεπτεμβρίου ότι έχουν επιλεγεί από το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών Υποθέσεων και Προστασίας του Κλίματος για την από κοινού ανάπτυξη και υλοποίηση της πέμπτης Μονάδας Επαναεριοποίησης Πλωτών Αποθήκευσης ( "FSRU") στη Γερμανία, στο Wilhelmshaven της Κάτω Σαξονίας. Το FSRU θα επιταχύνει τον τερματικό σταθμό υδρογόνου της TES, ο οποίος έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει τη λειτουργία του το 2025

Η πέμπτη μονάδα FSRU στη Γερμανία, η οποία σχεδιάζεται να ξεκινήσει τη λειτουργία της στις αρχές της χειμερινής περιόδου 2023-2024, θα έχει ετήσια εισαγωγική ικανότητα περίπου 5 bcm (ποσότητα που καλύπτει περίπου το 5% της ετήσιας κατανάλωσης στη Γερμανία) και θα συμβάλει στην ενίσχυση της Ευρώπης και της Γερμανίας όσον αφορά την ενεργειακή της ασφάλεια, την επιτάχυνση της ενεργειακής της ανεξαρτησίας και την επίτευξη απόλυτα μηδενικών ρύπων έως τα μέσα του αιώνα.

Από κοινού, η TES, μια εταιρεία πράσινου υδρογόνου που κατασκευάζει υποδομές επόμενης γενιάς για την παραγωγή και εισαγωγή προσιτής πράσινης ενέργειας, η E.ON, ένας από τους μεγαλύτερους φορείς εκμετάλλευσης ενεργειακών δικτύων στην Ευρώπη και πάροχος καινοτόμων λύσεων πελατών για περισσότερους από 51 εκατομμύρια πελάτες, και η Engie, ο παγκόσμιος ηγέτης στις υπηρεσίες ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα, φυσικού αερίου και LNG με ισχυρό αποτύπωμα στη Γερμανία, έχουν συστήσει μια κοινοπραξία που θα εκτελέσει το έργο.

Συγκεκριμένα, στο Wilhelmshaven, η TES κατασκευάζει το μεγαλύτερο Green Energy Hub στην Ευρώπη, προσφέροντας ένα μοναδικό μοντέλο για τη μετατροπή μεγάλων ποσοτήτων ηλεκτρονίων από ανανεώσιμες πηγές  σε πράσινο υδρογόνο και οικονομικά προσιτό, ανανεώσιμο αέριο. Για το σκοπό αυτό, η TES και η E.ON υπέγραψαν ήδη μνημόνιο συμφωνίας για στρατηγική εταιρική σχέση στα τέλη Μαρτίου. Ο τερματικός σταθμός πράσινου υδρογόνου στο Wilhelmshaven θα χρησιμεύσει ως το κύριο σημείο εισόδου για καθαρή, ασφαλή, οικονομικά προσιτή και άφθονη βιώσιμη ενέργεια στην Ευρώπη, καθώς και ως καταλύτης για μια κυκλική οικονομία άνθρακα.

Η TES θα εισάγει πράσινο υδρογόνο από τις εξορύξεις της με τη μορφή ανανεώσιμου LNG με χρήση πράσινου υδρογόνου και κυκλικού CO2. Ο τερματικός σταθμός υδρογόνου Wilhelmshaven της TES, η ανάπτυξη του οποίου θα επιταχυνθεί από το έργο FSRU, είναι ένα ευέλικτο έργο στο οποίο η εταιρεία στοχεύει να ενσωματώσει απρόσκοπτα την εισαγωγή πράσινων μορίων εντός των πρώτων 12 μηνών που λειτουργεί το FSRU, προκειμένου να επιτρέψει μια γρήγορη και αποτελεσματική πράσινη μετάβαση.

Η ENGIE είναι υπεύθυνη για τη ναύλωση του FSRU για λογαριασμό του Υπουργείου Οικονομικών Υποθέσεων και Προστασίας του Κλίματος της Γερμανίας, για μέρος του εφοδιασμού της με LNG, και, σε συνεργασία με την TES, για την ανάπτυξη και τη λειτουργία της FSRU.

Το FSRU έχει ναυλωθεί για μία πενταετία από την Excelerate Energy, μετά από διαπραγματεύσεις με επικεφαλής την Engie, και θα σταθμεύσει στο Wilhelmshaven, όπου η TES κατέχει ήδη 145 εκτάρια γης και αναπτύσσει τον τερματικό σταθμό υδρογόνου από το 2019 για να ξεκινήσει εισαγωγές μεγάλης κλίμακας από το 2025. Η Excelerate Energy είναι μια εταιρεία LNG με έδρα τις ΗΠΑ και προσφέρει μια πλήρη γκάμα ευέλικτων υπηρεσιών επαναεριοποίησης από την FSRU έως την ανάπτυξη υποδομής έως την παροχή LNG.

 Το FSRU θα επιτρέψει απρόσκοπτη μετάβαση σε πράσινες εισαγωγές κατά την πρώτη περίοδο λειτουργίας του.

Η δομή του τερματικού σταθμού της TES θα περιλαμβάνει τελικά 6 θέσεις ελλιμενισμού πλοίων, 2.000.000 κυβικά μέτρα χερσαίας αποθήκευσης με χρήση 10 επιτόπιων δεξαμενών και άμεση πρόσβαση στα δίκτυα αγωγών φυσικού αερίου, υδρογόνου και CO2 που απαιτούνται για την απανθρακοποίηση και την παροχή ενέργειας με πραγματικά καθαρές εκπομπές.

Από την πλευρά της γερμανικής κυβέρνησης, ο ομοσπονδιακός Υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων και Προστασίας του Κλίματος, Robert Habeck, δήλωσε: «Με την εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου, εξαρτόμαστε λιγότερο από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου. Και όλα τα βήματα που μας απαλλάσσουν από την αβεβαιότητα των ρωσικών εισαγωγών το συντομότερο δυνατό είναι πιο απαραίτητα από ποτέ σε αυτές τις εποχές. Ταυτόχρονα, επιταχύνουμε παράλληλα την εισαγωγή πράσινου υδρογόνου, καθιστώντας το Wilhelmshaven σημαντικό σημείο εισόδου για ασφαλή και βιώσιμη ενέργεια στην Ευρώπη».