Gazprom: Συμφωνία με την CNPC για Πληρωμή Αερίου σε Ρούβλια και Γιουάν κι Όχι σε Δολάρια

Gazprom: Συμφωνία με την CNPC για Πληρωμή Αερίου σε Ρούβλια και Γιουάν κι Όχι σε Δολάρια
energia.gr
Τρι, 6 Σεπτεμβρίου 2022 - 16:47

Η ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Gazprom ανακοίνωσε σήμερα ότι υπέγραψε συμφωνία, για την έναρξη των πληρωμών για τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου στην Κίνα σε γιουάν και ρούβλια, αντί δολαρίων

Ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom Αλεξέι Μίλερ δήλωσε ότι οι πληρωμές σε ρωσικά ρούβλια και κινεζικά γιουάν είναι «αμοιβαία επωφελής» και για την Gazprom και την China National Petroleum Corporation (CNPC) και μπορεί να αποτελέσει ένα παράδειγμα και για άλλες εταιρείες. Η συμφωνία εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών του Κρεμλίνου να απαλλαγεί από νομίσματα που θεωρεί ως «μη φιλικά».
 
Ειδικότερα, ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός ανακοίνωσε την υπογραφή της πρόσθετης συμφωνίας στην υπάρχουσα με την China National Petroleum Corp.

Η πληρωμή θα γίνεται κατά 50% σε ρούβλια και κατά 50% σε γουάν, με άμεση ισχύ, σύμφωνα με άτομο που έχει γνώση των σχεδίων και το οποίο μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα φέτος ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απαίτησε από τους κύριους πελάτες της Gazprom στην Ευρώπη να πληρώνουν για το φυσικό αέριο σε ρούβλια, αφού οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους πάγωσαν περισσότερα από 300 δισ. δολάρια σε αποθέματα λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Αρκετοί αγοραστές αρνήθηκαν την απαίτηση αυτή του Πούτιν και η Gazprom διέκοψε τις προμήθειές τους, ενώ οι μεγαλύτεροι καταναλωτές συμφώνησαν με τους νέους όρους της Μόσχας.

Η Ρωσία στρέφεται επίσης σε πληρωμές σε ρούβλια για φυσικό αέριο με την Τουρκία, η οποία δεν έχει επιβάλει τις κυρώσεις και διατηρεί στενούς δεσμούς με το Κρεμλίνο. Αλλά αρχικά μόνο το 1/4 του συνόλου θα πληρωθεί σε ρούβλι, ενώ το υπόλοιπο θα καταβληθεί σε δολάρια και ευρώ, ανέφερε η πηγή. Το μερίδιο σε ρούβλια θα αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Η σύμβαση της Gazprom για την προμήθεια της Κίνας μέσω του αγωγού Power of Siberia, που υπεγράφη το 2019, εκτιμάται ότι θα έχει αξία 400 δισ.  δολαρίων κατά τη διάρκεια της 30ετούς διάρκειας ζωής της. Οι αποστολές αυξάνονται σταθερά και αναμένεται να φθάσουν τουλάχιστον τα 15 δισ. κυβικά μέτρα το 2022, σε σύγκριση με τα 10,4 δισ. κυβικά μέτρα που έστειλε πέρυσι η Gazprom.

Τον Φεβρουάριο, καθώς ο Πούτιν επισκεπτόταν το Πεκίνο εν μέσω προετοιμασίας του πολέμου, η Gazprom υπέγραψε μια δεύτερη συμφωνία για την παροχή επιπλέον 10 δισ.  κυβικών μέτρων ετησίως για 25 χρόνια μέσω ενός νέου αγωγού, αν και οι προμήθειες δεν έχουν ακόμη αρχίσει. Λίγες εβδομάδες αργότερα, η εταιρεία υπέγραψε επίσης σύμβαση για τον σχεδιασμό του αγωγού Soyuz Vostok μέσω της Μογγολίας προς την Κίνα, ο οποίος θα μπορούσε να μεταφέρει έως και 50 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως.