Ο Μεγιστάνας του Αερίου Charif Suki «Βλέπει» Πάρτι των ΗΠΑ με το Ακριβό Αέριο-Ανώφελη η Επιβολή Πλαφόν στην Τιμή από την ΕΕ

Ο Μεγιστάνας του Αερίου Charif Suki «Βλέπει» Πάρτι των ΗΠΑ με το Ακριβό Αέριο-Ανώφελη η Επιβολή Πλαφόν στην Τιμή από την ΕΕ
energia.gr
Πεμ, 8 Σεπτεμβρίου 2022 - 09:50

Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος ωφελούμενος καθώς η Ευρώπη αντιμετωπίζει τον πρώτο από τους «πολλούς άθλιους χειμώνες», σύμφωνα με τον μεγιστάνα της ενέργειας Charif Souki συνιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου φυσικού αερίου Tellurian, ο οποίος είπε ότι η ενεργειακή κρίση της γηραιάς ηπείρου θα επιτρέψει στους Αμερικανούς παραγωγούς 

να εξάγουν φυσικό αέριο με «σημαντικό πριμ». Με τη Ρωσία να ''πνίγει'' τις προμήθειες φυσικού αερίου ως απάντηση στην ευρωπαϊκή υποστήριξη προς την Ουκρανία, οι αυξανόμενες τιμές απειλούν να βυθίσουν την Ευρώπη σε βαθιά ύφεση.

Η ΕΕ σχεδιάζει να συστήσει στα κράτη μέλη ανώτατο όριο στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από πηγές μη αερίου, γεγονός που συνδέεται με την υψηλή τιμή του φυσικού αερίου.

Ωστόσο, ο Souki τάχθηκε ενάντια στις εκκλήσεις πολλών ευρωπαϊκών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, για ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου. «Το ανώτατο όριο τιμής του φυσικού αερίου δεν έχει νόημα», είπε στους Financial Times. «Αν το επιβάλετε αλλά η Κίνα, για παράδειγμα, προσφέρει περισσότερα, τότε το φυσικό αέριο θα πάει κάπου αλλού».

Ο Souki, που είναι επίσης ιδρυτής και πρώην αφεντικό της μεγαλύτερης εταιρείας εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο, της Cheniere, χλεύασε την εξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια, λέγοντας ότι η ήπειρος είχε μόνο τη δική της «έλλειψη στρατηγικής σκέψης», φταίει για την κρίση και προειδοποίησε ότι δεν υπάρχει σύντομο χρονικό διάστημα για εξεύρεση λύσης.

Ωστόσο, είπε ότι η κρίση θα ωφελήσει τη βιομηχανία φυσικού αερίου των ΗΠΑ. «Καθόμαστε σε τεράστιους πόρους, δεν είναι πολύ ακριβό στην παραγωγή τους, είμαστε καλοί στο να χτίζουμε υποδομές», είπε. «Θα είμαστε σε θέση να αναπτύξουμε αμερικανικό φυσικό αέριο πολύ οικονομικά και να του πουλήσουμε ένα σημαντικό ασφάλιστρο».

Η Tellurian θέλει να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο εξαγωγών 16,8 δισ. δολαρίων στη Λουιζιάνα για την αποστολή LNG στο εξωτερικό, μέρος μιας νέας φάσης για την εξάχρονη εταιρεία που ακολουθεί μια περίοδο έντονης αναδιάρθρωσης.

Ο Σούκι είπε ότι η Ευρώπη μπόρεσε να εξασφαλίσει επαρκές αέριο, συμπεριλαμβανομένης της αποθήκευσης, επειδή πλήρωσε υψηλότερη τιμή από άλλες χώρες.

«Ο Μπάιντεν υποσχέθηκε να παραδώσει το αμερικανικό LNG στην Ευρώπη, αλλά δεν είναι χάρη στις υποσχέσεις του ότι θα φτάσει σε αυτές τις ακτές». . . είναι επειδή η Ευρώπη είναι ικανή να πληρώσει περισσότερα από τις ασιατικές χώρες και σε αντίθεση με την Ασία έχει εγκαταστάσεις αποθήκευσης», είπε ο Σούκι.

«Σήμερα κάθε μόριο που μπορεί να παραχθεί πωλείται και πωλείται σε όσους είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν υψηλότερη τιμή, γι' αυτό βλέπουμε αυτή την αστάθεια των τιμών», είπε.

Ο γεννημένος στην Αίγυπτο Διευθύνων Σύμβουλος είπε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να επιδιώξουν «να διασφαλίσουν λίγο από τα πάντα, είτε πρόκειται για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πυρηνικά, άνθρακα ή φυσικό αέριο.

Ορισμένες χώρες, όπως η Γερμανία, έχουν ενισχύσει το μερίδιο του άνθρακα στο ενεργειακό τους μείγμα μετά την πτώση των ροών ρωσικού φυσικού αερίου, μια κίνηση που οι ειδικοί για το κλίμα φοβούνται ότι θα μπορούσε να υπονομεύσει τους καθαρούς στόχους μηδενικών εκπομπών της ΕΕ.

«Η ζημιά του άνθρακα είναι τόσο ξεκάθαρη, αλλά τώρα, ξαφνικά, δεν είναι πλέον θέμα ρύπανσης», είπε ο Σούκι. «Οι χώρες αντιμετωπίζουν τις προοπτικές να λιμοκτονήσουν οι πολίτες τους (καθώς χρειάζεται το αέριο για την παραγωγή λιπασμάτων) ή να μην θερμάνουν τα σπίτια τους, οπότε οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις γίνονται το μικρότερο κακό».