Η απασχόληση στην παγκόσμια ενεργειακή βιομηχανία έχει αυξηθεί πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα, με αποτέλεσμα την αύξηση των προσλήψεων σε καθαρή ενέργεια, σύμφωνα με νέα έκθεση. Η εναρκτήρια έκδοση της Παγκόσμιας Έκθεσης για την Απασχόληση στην Ενέργεια, που δημοσιεύεται από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA), χαρτογραφεί την απασχόληση στον ενεργειακό τομέα ανά τομέα τεχνολογίας και αλυσίδας αξίας.

Η έκθεση παρέχει μια «πλούσια σε δεδομένα» βάση για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων της βιομηχανίας για να κατανοήσουν τις επιπτώσεις που σχετίζονται με την εργασία από τις μεταβάσεις καθαρής ενέργειας και τις αλλαγές στις αλυσίδες εφοδιασμού ενέργειας μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο όγκος των ενεργειακών θέσεων εργασίας παγκοσμίως έχει ανακάμψει από τις περικοπές που οφείλονται στον Covid-19, αυξάνοντας πάνω από το προ-πανδημικό επίπεδό του με πάνω από 65 εκατομμύρια ανθρώπους, ή περίπου το 2% του συνολικού εργατικού δυναμικού.

Η ανάπτυξη οφείλεται στις προσλήψεις σε τομείς καθαρής ενέργειας.

Ο τομέας πετρελαίου και φυσικού αερίου, εν τω μεταξύ, σημείωσε μερικές από τις μεγαλύτερες μειώσεις στην απασχόληση στην αρχή της πανδημίας και δεν έχει ακόμη ανακάμψει πλήρως.

Με την πρόσφατη ανάκαμψη, η καθαρή ενέργεια ξεπέρασε το όριο του 50% για το μερίδιό της στη συνολική ενεργειακή απασχόληση, με σχεδόν τα δύο τρίτα των εργαζομένων να συμμετέχουν στην κατασκευή νέων έργων και στην κατασκευή τεχνολογιών καθαρής ενέργειας.