Γερμανία: Μετά τη Uniper και Δεύτερη Εταιρεία Προμήθειας Φυσικού Αερίου Ζητά Διάσωση Από την Κυβέρνηση

Γερμανία: Μετά τη Uniper και Δεύτερη Εταιρεία Προμήθειας Φυσικού Αερίου Ζητά Διάσωση Από την Κυβέρνηση
energia.gr
Παρ, 9 Σεπτεμβρίου 2022 - 16:08

Μετά τη Uniper, και δεύτερος Γερμανός προμηθευτής φυσικού αερίου δήλωσε ότι θα ζητήσει διάσωση από ην κυβέρνηση της χώρας, αφού αναγκάστηκε να απορροφήσει τις μεγάλες απώλειες που προκλήθηκαν από τις μειωμένες παραδόσεις από τη ρωσική Gazprom

Πρόκειται για τη VNG, έναν από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς φυσικού αερίου της Γερμανίας, που ανακοίνωσε σήμερα ότι «οι ποσότητες που επηρεάζονται από τις διακοπές του ρωσικού εφοδιασμού, σε ορισμένες περιπτώσεις σε συμφωνημένες σταθερές τιμές, πρέπει τώρα να τις προμηθευόμαστε σε πολύ υψηλότερες τιμές στις αγορές φυσικού αερίου».

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, η εταιρεία, με έδρα τη Λειψία, η οποία ανήκει κατά πλειοψηφία στον όμιλο κοινής ωφελείας EnBW, είπε ότι αυτά τα κόστη δεν θα μπορούσαν να μετακυλιστούν πλήρως στους πελάτες και ότι είχε ήδη αναλάβει το κόστος μιας σύμβασης 35 τεραβατώρων απευθείας με την Gazprom που θα κατέληγε να της κοστίσει €1 δισ. φέτος. Ωστόσο, μια μεγαλύτερη σύμβαση 65 TWh με έναν ενδιάμεσο προμηθευτή «δεν έχει εκπληρωθεί με συνέπεια από τα μέσα Μαΐου», σύμφωνα με την εταιρεία, με το κόστος των προμηθειών υποκατάστασης να καλύπτεται σε μεγάλο βαθμό από την EnBW μέσω «εγγυήσεων και πιστωτικών ορίων σε υψηλό τριψήφιο αριθμό εκατομμυρίων ευρώ».

Η EnBW δέσμευσε χρέωση 550 εκατ. ευρώ για αναμενόμενες ζημίες στην VNG το πρώτο εξάμηνο του έτους. «Για να αποφευχθούν περαιτέρω ζημιές και για να μπορέσουν οι επιχειρηματικές δραστηριότητες του Ομίλου VNG στο σύνολό τους να συνεχιστούν, η VNG θεωρεί ότι είναι υποχρεωμένη να υποβάλει αίτηση για περαιτέρω υποστηρικτικά μέτρα», ανέφερε η εταιρεία σε σχετική ανακοίνωση.

Η έκκληση της VNG έρχεται μόλις λίγες εβδομάδες μετά τη διάσωση της Uniper, του μεγαλύτερου αγοραστή ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, από τη γερμανική κυβέρνηση. Η εταιρεία, με έδρα το Ντίσελντορφ, έλαβε αρχικά πακέτο στήριξης ύψους 15 δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά έκτοτε αυτό αυξήθηκε στα 19 δισεκατομμύρια ευρώ καθώς η ενεργειακή κρίση έχει ενταθεί.

Εξάλλου, την περασμένη εβδομάδα, μετά από μήνες μειωμένων προμηθειών, η Gazprom ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει εντελώς τις ροές φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1 — του αγωγού που παρέχει φυσικό αέριο στη δυτική Ευρώπη. Η εταιρεία απέδωσε τη διακοπή σε τεχνικό σφάλμα και τις δυσκολίες επισκευής τουρμπίνων γερμανικής κατασκευής στον Καναδά. Ωστόσο, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε τότε οι παραδόσεις δεν θα ξαναρχίσουν αν δεν αρθούν οι κυρώσεις κατά της Μόσχας, που εφαρμόστηκαν ως απάντηση στην εισβολή στην Ουκρανία.

Η VNG είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εισαγωγέας φυσικού αερίου της Γερμανίας, μετά την Uniper και την Gazprom Germania, της  τον έλεγχο ανέλαβε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση τον Απρίλιο. Προμηθεύει αέριο σε περίπου 400 δημοτικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και βιομηχανικούς φορείς και κάλυπτε περίπου το ένα πέμπτο των αναγκών της Γερμανίας σε φυσικό αέριο πέρυσι. Εκτός από το 74% του VNG, η EnBW προμηθεύει ενέργεια και νερό σε περίπου 5,5 εκατομμύρια ανθρώπους. Λειτουργεί επίσης τον πυρηνικό σταθμό Neckarwestheim II, έναν από τους δύο που η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε τη Δευτέρα ότι ήθελε να διατηρήσει σε ετοιμότητα.