Η Δεξιά Αντιπολίτευση Ζητά τη Σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την Ενεργειακή Ανεξαρτησία της Γαλλίας

Η Δεξιά Αντιπολίτευση Ζητά τη Σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την Ενεργειακή Ανεξαρτησία της Γαλλίας
energia.gr
Σαβ, 10 Σεπτεμβρίου 2022 - 13:00

Ο πρόεδρος της ομάδας Les Républicains στην Εθνοσυνέλευση Olivier Marleix ανακοίνωσε την Τρίτη (6 Σεπτεμβρίου) τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τον εντοπισμό των πολιτικών ηγετών που ευθύνονται για την «απώλεια της ανεξαρτησίας» της Γαλλίας σε ενεργειακά θέματα

Ενώ τη Δευτέρα ο Emmanuel Macron μίλησε για την ανάγκη νηφαλιότητας και ευρωπαϊκής αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης και την αποφυγή διακοπών ρεύματος, ο Olivier Marleix ήταν πολύ επικριτικός για «τα λάθη που μας οδήγησαν στην εγκατάλειψη της πυρηνικής ενέργειας τα τελευταία 10 χρόνια».

Ανησυχώντας για «το τέλος της ανεξαρτησίας μας», το οποίο είναι «αποτέλεσμα των επιλογών των πολιτικών ηγετών της χώρας μας», ο Marleix κατέστησε υπεύθυνους για τη σημερινή κατάσταση τους προέδρους Emmanuel Macron και François Hollande (2012-2017).

Σύμφωνα με τον ίδιο, «έχουμε περιβόητα υποεπενδύσει στην πυρηνική ενέργεια. Ο Emmanuel Macron έκανε στροφή λίγο πριν από την προεκλογική εκστρατεία». Αν και τον περασμένο Φεβρουάριο, δύο μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές, ανακοινώθηκε ένα σχέδιο για την αναβίωση της γαλλικής πυρηνικής ενέργειας, ο Marleix δήλωσε ότι «τίποτα δεν έχει συμβεί» από τότε.

Ως εκ τούτου, η ομάδα Les Républicains θα χρησιμοποιήσει το δικαίωμά της να δημιουργήσει μια επιτροπή για να «καθορίσει τις ευθύνες» για την «απώλεια της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας» της Γαλλίας σε ενεργειακά θέματα, ιδίως σε πυρηνικά. Η επιτροπή θα είναι επίσης υπεύθυνη για τη διατύπωση προτάσεων.

Όσον αφορά την τιμή του φυσικού αερίου, ο Olivier Marleix προέτρεψε τον πρόεδρο να ξεφύγει από «τους εντελώς τρελούς [ευρωπαϊκούς] κανόνες που σημαίνουν ότι σήμερα η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας είναι πλήρως συνδεδεμένη με την τιμή του φυσικού αερίου». Ο Μακρόν δήλωσε τη Δευτέρα ότι είναι υπέρ μιας μεταρρύθμισης προς αυτή την κατεύθυνση. Οι σημερινές τιμές ενέχουν τον κίνδυνο αποβιομηχάνισης της Γαλλίας, σύμφωνα με τον επικεφαλής των δεξιών βουλευτών.

(από euractiv.gr)