Οι ΗΠΑ Προειδοποιούν για Κυρώσεις τους Αγοραστές που Παραβιάζουν το Ανώτατο Όριο Τιμών στο Ρωσικό Πετρέλαιο

Οι ΗΠΑ Προειδοποιούν για Κυρώσεις τους Αγοραστές που Παραβιάζουν το Ανώτατο Όριο Τιμών στο Ρωσικό Πετρέλαιο
energia.gr
Δευ, 12 Σεπτεμβρίου 2022 - 12:55

Σε οδηγία που εξέδωσε την Παρασκευή, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανέφερε ότι όσοι κάνουν «αγορές πετρελαίου πάνω από το ανώτατο όριο τιμής» καθώς και όσοι παρέχουν ψευδείς πληροφορίες σχετικά με αυτές τις αγορές, «μπορεί να αποτελέσουν στόχο για επιβολή κυρώσεων». Η προειδοποίηση από την κυβέρνηση Μπάιντεν θα ισχύει για τους αγοραστές ρωσικού πετρελαίου σε όλο τον κόσμο

που εξετάζουν το ενδεχόμενο να τηρήσουν το ανώτατο όριο τιμής όταν αυτό οριστεί από τα κράτη της G7 και πιθανώς άλλα. Πολλοί από αυτούς χρησιμοποιούν δυτικούς παρόχους υπηρεσιών, όπως ναυτιλιακές ασφαλιστικές εταιρείες, προκειμένου να ολοκληρώσουν τις αποστολές τους. Συνεπώς, θα υπόκεινται στο ανώτατο όριο τιμής.

Η οδηγία του Υπουργείου Οικονομικών έρχεται μια εβδομάδα αφότου οι υπουργοί Οικονομικών της G7 κατέληξαν σε συμφωνία για τον καθορισμό του ανώτατου ορίου τιμών μετά από μήνες συζητήσεων. Ο στόχος είναι να περιοριστούν τα έσοδα της Ρωσίας από τις εξαγωγές αργού πετρελαίου και διυλισμένων προϊόντων χωρίς να προκληθεί παγκόσμια άνοδος των τιμών. Οι ΗΠΑ δεν αναμένεται να επιβάλουν κυρώσεις σε αγοραστές ρωσικού πετρελαίου που δεν χρησιμοποιούν δυτικούς παρόχους υπηρεσιών.

«Η προσέγγισή μας στην εφαρμογή καθοδηγείται από την αρχή ότι το ρωσικό πετρέλαιο πρέπει να συνεχίσει να φτάνει στην παγκόσμια αγορά, υπό την προϋπόθεση ότι οι αγοραστές και οι πάροχοι υπηρεσιών τηρούν το ανώτατο όριο τιμών με καλή πίστη», δήλωσε ο Wally Adeyemo, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, σε ομιλία του στην Brookings Institute την Παρασκευή.

Οι χώρες της G7 δεν έχουν ακόμη ορίσει ένα επίπεδο τιμών για το ανώτατο όριο και εξακολουθούν να περιμένουν να δουν εάν άλλες κυβερνήσεις υπογράψουν στον συνασπισμό. Οι ΗΠΑ είπαν ότι το επίπεδο θα συμφωνηθεί με συναίνεση.

Αν και οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι θα μπορούσαν να επιβάλουν κυρώσεις σε οποιονδήποτε δεν τηρήσει το ανώτατο όριο τιμών, σημείωσαν επίσης ότι οι πάροχοι υπηρεσιών που παραπλανήθηκαν δεν θα φέρουν ευθύνη, εφόσον συμμορφώνονταν με αυστηρές απαιτήσεις τήρησης αρχείων.

Σύμφωνα με τους αναλυτές η αναφορά των κυρώσεων θα προκαλέσει νέες ανησυχίες στην αγορά πετρελαίου.

Ήδη από την προηγούμενη Τετάρτη, ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν προειδοποίησε ότι η Μόσχα θα σταματήσει τις εξαγωγές ενέργειας εάν οι δυτικές χώρες προχωρήσουν σε σχέδια για να περιορίσουν τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου της.

Προ ημερών, η Μόσχα είχε ανακοινώσει ότι δεν θα ξανανοίξει τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 1 προς την Ευρώπη εάν δεν αρθούν οι κυρώσεις.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι απέρριψαν την απειλή ότι θα κάνουν το ίδιο με τις εξαγωγές πετρελαίου, υποστηρίζοντας ότι η Ρωσία θα αναγκαζόταν να συνεχίσει να πουλάει πετρέλαιο αντί να κλείσει τα γηρασμένα κοιτάσματα που μπορεί να αποδειχθούν δαπανηρά για επανεκκίνηση αργότερα.
«Η Ρωσία μπορεί να εκνευριστεί και να πει ότι δεν θα πουλήσει κάτω από την ανώτατη τιμή», είπε ο Adeyemo, «αλλά η οικονομία της συγκράτησης του πετρελαίου απλά δεν έχει νόημα».

Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών το Σάββατο είπε ότι το ανώτατο όριο τιμών δεν «εισάγει νέες κυρώσεις στην παγκόσμια αγορά ενέργειας», αλλά δημιουργεί μια «δομή» ώστε το ρωσικό πετρέλαιο να μπορεί να πωλείται μέσω δυτικών υπηρεσιών κάτω από μια συγκεκριμένη τιμή.

«Όσοι δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στο ανώτατο όριο τιμών είναι ελεύθεροι να συνεχίσουν να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο, αλλά θα αντιμετωπίσουν μια premium τιμή χωρίς δυτικές υπηρεσίες. Οι προκαταρκτικές οδηγίες που κυκλοφόρησαν χθες δεν συνεπάγονται δευτερεύουσες κυρώσεις σε αγοραστές ρωσικού πετρελαίου που δεν χρησιμοποιούν υπηρεσίες της G7 ή του συνασπισμού, αλλά όσοι κάνουν ουσιώδεις παραποιήσεις ή δόλια τεκμηρίωση για να αποφύγουν το ανώτατο όριο τιμής ενδέχεται να υπόκεινται σε μέτρα επιβολής».

Οι έμποροι και οι αναλυτές πετρελαίου ήταν επιφυλακτικοί σχετικά με το σχέδιο ανώτατου ορίου τιμών, το οποίο δεν έχει υποστηριχθεί από την Ινδία και την Κίνα, τους μεγαλύτερους εισαγωγείς πετρελαίου της Ρωσίας.

Ο Μπομπ ΜακΝάλι, πρώην σύμβουλος του προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους και επικεφαλής της Rapidan Energy Group, είπε ότι παρά την απειλή κυρώσεων, η κυβέρνηση των ΗΠΑ προσπαθούσε να διευκρινίσει τη σύγχυση της αγοράς σχετικά με το σχέδιο ανώτατων τιμών.
«Ενώ οι έμποροι πετρελαίου είναι πιθανό να ανησυχήσουν με την αναφορά κυρώσεων, η κατανόησή μου από τους αξιωματούχους είναι ότι σκοπεύουν να διευκολύνουν τους εισαγωγείς να επιβάλουν το ανώτατο όριο», τόνισε.