Πολύ κοντά στο προχθεσινό ιστορικό ρεκόρ διατηρήθηκαν χθες οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, μεσούντων των φόβων για την επάρκεια της βενζίνης στις ΗΠΑ εν όψει της θερινής περιόδου.

Πολύ κοντά στο προχθεσινό ιστορικό ρεκόρ διατηρήθηκαν χθες οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, μεσούντων των φόβων για την επάρκεια της βενζίνης στις ΗΠΑ εν όψει της θερινής περιόδου. Στη Νέα Υόρκη, η τιμή του αργού κινούνταν με έντονες διακυμάνσεις, αλλά χαμηλότερα από τα 123,93 δολάρια το βαρέλι, όπου είχε εκτιναχθεί αργά προχθές. Στο Λονδίνο, την ίδια ώρα, η τιμή του Brent κατέγραφε μικρή άνοδο, στα 122,51 δολάρια.

Τους φόβους περί επάρκειας πυροδότησε ανακοινωθέν του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας, βάσει του οποίου τα διυλιστήρια της χώρας λειτούργησαν την περασμένη εβδομάδα στο 85% των δυνατοτήτων τους, έναντι 89% την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Σύμφωνα με τους αναλυτές, «η προσοχή στρέφεται τώρα περισσότερο στην ιδέα ότι η ζήτηση μπορεί να είναι υψηλότερη της αναμενόμενης. Αυτό θα αποτελέσει πρόβλημα αν τα διυλιστήρια συνεχίσουν να λειτουργούν με τους σημερινούς χαλαρούς ρυθμούς τους».

Η ανακοίνωση της ExxoMobil

Το ράλι των τιμών επιβραδύνθηκε κάπως όταν η υπ' αριθμόν 1 πετρελαϊκή του κόσμου, ExxoMobil, ανακοίνωσε ότι καταβάλλει προσπάθειες για να περιορίσει τις επιπτώσεις από τη διακοπή της παραγωγής της στη Νιγηρία, λόγω της πρόσφατης απεργιακής κινητοποίησης. Ωστόσο, οι αναλυτές επισημαίνουν ότι «η αγορά κινείται πλέον ανεξαρτήτως ειδήσεων, ωθούμενη κυρίως από κεκτημένη ταχύτητα».

Οι συνθήκες που επικρατούν στην αγορά κρίνεται ότι ευνοούν τη διατήρηση της ανοδικής πορείας. Ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν, Γκολαμχοσεΐν Νοζαρί, πρόσθεσε χθες τη φωνή του σε εκείνες που προβλέπουν ακόμα μεγαλύτερη εκτίναξη των τιμών. Επικαλούμενος το ασθενές δολάριο και την αβεβαιότητα που προκαλεί η μειωμένη παραγωγή της Νιγηρίας, ο Ιρανός αξιωματούχος φέρεται σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο IRNA να τόνισε πως «αν συνεχίσουν να υφίστανται οι τρέχουσες συνθήκες, δεν είναι ανέφικτο να φθάσουμε σε μια περίοδο όπου το πετρέλαιο θα διατίθεται στα 200 δολάρια το βαρέλι».

Η θέση του κ. Νοζαρί περί των παραγόντων που συντηρούν την άνοδο των τιμών απηχεί τις απόψεις και άλλων χωρών-μελών του ΟΠΕΚ, οι οποίες διαψεύδουν τον ρόλο που παίζει η προσφορά και η ζήτηση. Σε ό,τι αφορά το καρτέλ, οι εξαγωγές του συρρικνώθηκαν τον Απρίλιο στα 31,64 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ήτοι στα χαμηλότερα επίπεδα για φέτος. Υπαίτιοι αυτής της εξέλιξης είναι όχι μόνο τα προβλήματα στη νιγηριανή παραγωγή, αλλά και η μείωση εκείνης του ίδιου του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας.

Σε ανακοινωθέν του, πάντως, ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ, Αμπντουλάχ αλ-Μπάντρι, διαβεβαίωνε χθες ότι το καρτέλ είναι πρόθυμο να αντλήσει μεγαλύτερες ποσότητες αν χρειάζεται, προκειμένου να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες. Οπως τόνισε, υπάρχει πλεονάζουσα παραγωγική δυνατότητα 3 εκατ. βαρελιών ημερησίως έτοιμη για εκμετάλλευση, αν καταστεί αναγκαίο. Απαντώντας, ωστόσο, στη νέα έκκληση των ΗΠΑ για αύξηση της παραγωγής ώστε να ανακοπεί η ραγδαία άνοδος των τιμών, ο κ. αλ-Μπάντρι επανέλαβε ότι «σαφώς και δεν υπάρχει έλλειψη πετρελαίου στην αγορά».

Δίνοντας μια ιδέα της πολιτικής που προτίθεται να ακολουθήσει ο ΟΠΕΚ, ο γενικός γραμματέας του τόνισε ότι «θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε μέτρα για μια σταθερή και ισορροπημένη αγορά, με τιμές που αντικατοπτρίζουν τα θεμελιώδη μεγέθη και ευνοούν παραγωγούς και καταναλωτές». Παρ' όλα αυτά, ανώτατος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου αποκάλυψε προχθές ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, σχεδιάζει να ζητήσει ξανά από τον ΟΠΕΚ να αυξήσει την παραγωγή κατά την επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία, την ερχόμενη εβδομάδα.

(Από την εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 09/05/2008)