Εκτός Ελέγχου οι Τιμές του Αργού Πετρελαίου στις Διεθνείς Αγορές

Ανεξέλεγκτη συνεχίστηκε και χθες η ανοδική πορεία του πετρελαίου, με την τιμή του αργού της Νέας Υόρκη να αγγίζει τα 126 δολάρια για πρώτη φορά στην ιστορία της. Η τιμή έφθασε έως και τα 125,98 δολάρια το βαρέλι χθες στις 2.20 μ.μ. ώρα Ελλάδος. Αντίστοιχη πορεία ακολουθούσε στο Λονδίνο η τιμή του Brent, αναρριχώμενη έως και στα 125,68 δολάρια.
Της Σοφίας Σκουλικάρη
Δευ, 12 Μαΐου 2008 - 00:26

Ανεξέλεγκτη συνεχίστηκε και χθες η ανοδική πορεία του πετρελαίου, με την τιμή του αργού της Νέας Υόρκη να αγγίζει τα 126 δολάρια για πρώτη φορά στην ιστορία της. Η τιμή έφθασε έως και τα 125,98 δολάρια το βαρέλι χθες στις 2.20 μ.μ. ώρα Ελλάδος. Αντίστοιχη πορεία ακολουθούσε στο Λονδίνο η τιμή του Brent, αναρριχώμενη έως και στα 125,68 δολάρια.

Σύμφωνα με τους Financial Times, υπήρξε δραστική αύξηση των παικτών που στοιχημάτισαν ότι το αμερικανικό αργό θα «αλλάζει χέρια» τουλάχιστον στα 200 δολάρια το βαρέλι τον Δεκέμβριο, ιδίως μετά την πρόβλεψη της Goldman Sachs, αυτή την εβδομάδα, ότι η τιμή θα φθάσει τα 150-200 δολάρια σε διάστημα 6 έως 24 μηνών, αν συνεχίσουν να υφίστανται προβλήματα στη διεθνή προσφορά.

Υπεύθυνη για τη χθεσινή εξέλιξη θεωρήθηκε η επιμονή του ΟΠΕΚ να διατηρεί αμετάβλητη την παραγωγή του, με το σκεπτικό ότι η αγορά διαθέτει επάρκεια πετρελαίου και τις τιμές ωθεί ανοδικά η κερδοσκοπία. Την πάγια αυτή άποψη του καρτέλ επανέλαβε προχθές ο γενικός γραμματέας του, Αμπντάλα Σαλέμ αλ-Μπάντρι, αρνούμενος για μια ακόμα φορά να υπακούσει στις εκκλήσεις των καταναλωτριών χωρών, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, για αύξηση της παραγωγής προκειμένου να ανακοπεί η ραγδαία άνοδος των τιμών. Οπως τόνισε ο αξιωματούχος, «οι αναταράξεις σε κάποιες χρηματιστηριακές αγορές και η σημαντική υποτίμηση του αμερικανικού νομίσματος έχουν ενθαρρύνει τους επενδυτές να αναζητήσουν καλύτερες αποδόσεις στις αγορές πρώτων υλών, ιδίως σε εκείνες του πετρελαίου». Οσο για τον πρόεδρο του καρτέλ, Σακίμπ Χελίλ, δεν απέκλεισε ούτε εκείνος ενδεχόμενο άλμα των τιμών ακόμα και στα 200 δολάρια το βαρέλι.

Το ασθενές αμερικανικό νόμισμα φέρεται ως εν μέρει υπεύθυνο για τα αλυσιδωτά άλματα των τιμών, από κοινού με την αυξανόμενη ζήτηση στις αναδυόμενες αγορές, κυρίως την Κίνα. Αμφότερες, η χώρα αυτή και η Ινδία, ανταγωνίζονται πλέον επί ίσοις όροις τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Ιαπωνία, ζητώντας τη «μερίδα του λέοντος» από την παγκόσμια πετρελαϊκή παραγωγή. Η ζήτηση από τις ραγδαία αναπτυσσόμενες αυτές αγορές αυξάνεται σε εποχή συνεχιζόμενων προβλημάτων σε πολυάριθμες παραγωγούς χώρες, όπως η Νιγηρία και το Ιράκ.

Την ίδια ώρα, πλησιάζει η έναρξη της θερινής περιόδου διακοπών στις ΗΠΑ, εποχή κατά την οποία η ζήτηση για καύσιμα αυξάνεται κατακόρυφα στη μεγαλύτερη καταναλώτρια χώρα του κόσμου. Οι παράγοντες αυτοί αντισταθμίζουν αισιόδοξες ενδείξεις όπως η δραστική πρόσφατη αύξηση των αποθεμάτων αργού και βενζίνης στις ΗΠΑ. Τα σχετικά στοιχεία, που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη και αφορούν την προηγούμενη εβδομάδα, κατέδειξαν επίσης μικρή μείωση των αποθεμάτων προϊόντων διύλισης, στα οποία περιλαμβάνεται το ντίζελ. Η άνοδος των τιμών την ίδια ημέρα αποδόθηκε στον συγκεκριμένο παράγοντα, αν και ορισμένοι αναλυτές υποστήριξαν ότι υπήρξε προϊόν καθαρής κερδοσκοπίας και κεκτημένης ταχύτητας. Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι επιθέσεις ανταρτών στις εγκαταστάσεις της Royal Dutch Shell στη Νιγηρία, τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξαν καθοριστικός παράγοντας για την άνοδο των τιμών, καθώς το αργό της μεγαλύτερης πετρελαιοπαραγωγού χώρας της Αφρικής είναι κατάλληλο για την παραγωγή ντίζελ. Το χθεσινό, πέμπτο συναπτό ιστορικό ρεκόρ διαμορφώνει πάντως τα κέρδη των τιμών από τις αρχές της εβδομάδας στο 7,4%, που είναι το μεγαλύτερο εβδομαδιαίο άλμα τους από τις 23 του περυσινού Μαρτίου.

(Από την εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 10/05/2008)