Νέο ρεκόρ σημείωσε η τιμή του πετρελαίου την Παρασκευή, ενώ οι φόβοι για επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και επιδείνωση των συνθηκών στις πιστωτικές αγορές, οδήγησε τους επενδυτές σε αναζήτηση νέων επενδυτικών καταφυγίων.

Νέο ρεκόρ σημείωσε η τιμή του πετρελαίου την Παρασκευή, ενώ οι φόβοι για επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και επιδείνωση των συνθηκών στις πιστωτικές αγορές, οδήγησε τους επενδυτές σε αναζήτηση νέων επενδυτικών καταφυγίων.

Η αναρρίχηση της τιμής του πετρελαίου πάνω από τα 126 δολάρια το βαρέλι πυροδότησε έναν νέο κύκλο πωλήσεων μετοχών ενώ προκάλεσε αναταραχή και στις αγορές συναλλάγματος.

Το τελευταίο διάστημα η τιμή του πετρελαίου αυξάνεται συνεχώς, ενώ το δολάριο χάνει έδαφος. Με την ισοτιμία του δολαρίου να διατηρείται όμως σχεδόν αμετάβλητη αυτή την εβδομάδα, πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται πλέον πόσο ισχυρή είναι τελικά η μεταξύ τους σχέση.

«Η διαμόρφωση των τιμών ταίριαζε απόλυτα για αρκετό διάστημα», επισημαίνει ο Σάιμον Ντέρικ από την Bank of New York Mellon.

«Ωστόσο, πιο ενδεικτική όλη αυτή την περίοδο ήταν η τιμή του χρυσού, καθώς η ανησυχία για την μείωση των αμερικανικών επιτοκίων και την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, οδήγησε πολλούς επενδυτές σε περισσότερο ασφαλή καταφύγια», όπως υποστηρίζει.

Την Τετάρτη, η Securities Exchange Commission των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θέτει υπό επιτήρηση τις επενδυτικές τράπεζες καθώς και ότι αξιώνει περισσότερη διαφάνεια από τις securities companies.

«Παρά τις θετικές επιδράσεις που θα μπορούσε να έχει μία τέτοια κίνηση σε επίπεδο ισολογισμών, η άμεση επίπτωση αναμένεται να επιδεινώσει την κατάσταση πριν ακόμη αυτή καλυτερεύσει», υποστηρίζει ο Τσαρλς Ντίμπελ της Nomura.
Το δολάριο παρουσίασε ελαφρά υποχώρηση έναντι του ευρώ προς τα τέλη της εβδομάδας, ωστόσο το αμερικανικό νόμισμα διατήρησε την ισχύ του έναντι της πλειοψηφίας των υπολοίπων νομισμάτων.

Η μεγαλύτερη κινητικότητα στην αγορά συναλλάγματος αφορούσε αυτή την εβδομάδα των γεν, που από πολλούς θεωρήθηκε ως ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο στην παρούσα κατάσταση.

Τα διεθνή χρηματιστήρια κινήθηκαν πτωτικά, κυρίως εξαιτίας των μετοχών του χρηματοοικονομικού κλάδου, ιδιαίτερα μετά την ανακοίνωση της AIG ότι προχωρά σε διαγραφές αξιών ύψους 15 δισ. δολαρίων αλλά και ότι σχεδιάζει να προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 12,5 δισ. δολάρια προκειμένου να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

Ασχημη ήταν η εβδομάδα και για την ελβετική UBS, με ένα από τα ανώτατα στελέχη της να ανακρίνεται από τις φορολογικές αρχές των ΗΠΑ. Στο σύνολο της εβδομάδας, οι μετοχές της UBS κατέγραψαν υποχώρηση της τάξεως του 11,6%, συμπαρασύροντας και τις μετοχές του ευρύτερου τραπεζικού κλάδου στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα ο δείκτης FTSE Eurofirst 300 να κλείσει την εβδομάδα με απώλειες της τάξεως του 1,4%.

Αντίκτυπο προκάλεσαν στη Wall Street και οι ανακοινώσεις της SEC την Τετάρτη, με αποτέλεσμα ο S&p 500 να κλείσει την εβδομάδα με απώλειες της τάξεως του 1,9%, ενώ ο Dow Jones υποχώρησε συνολικά κατά 2,3%. Απώλειες κατέγραψαν και τα ασιατικά χρηματιστήρια, με τον Nikkei στο Τόκιο να υποχωρεί κατά 1,4%.

Το πετρέλαιο ήταν ο πρωταγωνιστής της εβδομάδας, με τον West Texas Intermediate να καταγράφει εβδομαδιαία κέρδη της τάξεως του 8,5% και την τιμή του να ανέρχεται στα 126,20 δολάρια το βαρέλι.

(Από την εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 12/05/2008)