Οι Αυστριακοί Καλούνται να Βοηθήσουν στην Εξοικονόμηση Ενέργειας με Νέα Εκστρατεία

Οι Αυστριακοί Καλούνται να Βοηθήσουν στην Εξοικονόμηση Ενέργειας με Νέα Εκστρατεία
energia.gr
Τρι, 13 Σεπτεμβρίου 2022 - 13:05

Η υπουργός για το κλίμα Leonore Gewessler παρουσίασε τη Δευτέρα την εκστρατεία εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας «Αποστολή 11» με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης κατά 11%. Αν και υπάρχουν τρόποι να μειωθεί περαιτέρω η εξάρτηση από το φυσικό αέριο με την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τον «μετασχηματισμό της βιομηχανίας», η Gewessler δήλωσε 

ότι πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε πιο προσεκτικοί με την ενέργεια στο μέλλον.

«Σήμερα εγκαινιάζουμε την Αποστολή 11 και ελπίζουμε ότι όσο το δυνατόν περισσότεροι θα μας ακολουθήσουν», δήλωσε ο Gewessler τη Δευτέρα.

Κάνοντας «μικρές αλλαγές στη συμπεριφορά μας», τα περίπου τέσσερα εκατομμύρια νοικοκυριά στην Αυστρία ενθαρρύνονται να συμβάλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Οι προτεινόμενες συμβουλές εξοικονόμησης περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, να χαμηλώνουμε τη θέρμανση κατά δύο βαθμούς, να απενεργοποιούμε εντελώς τις συσκευές ή να κάνουμε ντους αντί για μπάνιο.

Επιπλέον, για να περάσει καλά ο χειμώνας, γεμίζουν οι δεξαμενές αποθήκευσης φυσικού αερίου και «ιδανικά» ο επερχόμενος χειμώνας «δεν θα διαφέρει πολύ από άλλους χειμώνες», δήλωσε ο Gewessler.

Είναι απλώς θέμα ευαισθητοποίησης, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Martin Kocher κατά την παρουσίαση της Δευτέρας.

Η Γενική Γραμματέας Ενεργειακής Βιομηχανίας Barbara Schmidt σημείωσε επίσης ότι, ενώ πολλές από τις συστάσεις είναι τετριμμένες και γνωστές, «αυτές οι απλές συμβουλές θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη».

Με τα συνιστώμενα μέτρα στους τομείς της ηλεκτρικής ενέργειας, της θερμότητας, της κινητικότητας και του ζεστού νερού χρήσης, θα μπορούσε να εξοικονομηθεί συνολικά έντεκα τοις εκατό της τρέχουσας κατανάλωσης ενέργειας.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο για θέματα ενέργειας του αντιπολιτευόμενου φιλελεύθερου κόμματος ΝΕΟΣ, η εκστρατεία έρχεται «μήνες αργότερα», ενώ και η κυβέρνηση «εργάζεται εναντίον της εκστρατείας με το ψευδώς κατασκευασμένο ανώτατο όριο της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, διότι δεν ενθαρρύνει την πλειοψηφία των νοικοκυριών να εξοικονομήσουν ενέργεια».

Για τις περιβαλλοντικές οργανώσεις Greenpeace και WWF, η εκστρατεία εξοικονόμησης ενέργειας είναι ένα πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά χρειάζονται επίσης περαιτέρω μέτρα, όπως ένας νόμος για την ενεργειακή απόδοση.