ΕΕ: Στο 12% η Παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας από τον Ήλιο μεταξύ Μαΐου και Αυγούστου 2022

ΕΕ: Στο 12% η Παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας από τον Ήλιο μεταξύ Μαΐου και Αυγούστου 2022
energia.gr
Τρι, 13 Σεπτεμβρίου 2022 - 13:53

Παραγωγή -ρεκόρ από τον Ήλιο πέτυχε η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) στο διάστημα μεταξύ Μαΐου και Αυγούστου 2022, με το 12% της ηλεκτρικής της ενέργειας να προέρχεται από sun panels, σύμφωνα με έκθεση τυ Think Tank Ember. Με τα ρεκόρ μεριδίων ηλιακής ενέργειας να καταρρίπτονται σε 18 κράτη μέλη της ΕΕ, το μπλοκ ως σύνολο παρήγαγε 99,4 TWh ηλιακής ενέργειας

αυτό το καλοκαίρι, από 77,7 TWh (9% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας) την ίδια περίοδο πέρυσι. Το νέο υψηλό της ηλιακής ενέργειας σημαίνει ότι η ΕΕ απέφυγε 29 δισεκατομμύρια ευρώ (29,1 δισεκατομμύρια δολάρια) εισαγωγών ορυκτού αερίου, σύμφωνα με τους αναλυτές της Ember.

Καθώς η Ευρώπη συγκλονίζεται από την κρίση του φυσικού αερίου, η ηλιακή ενέργεια «φέρνει κάποια αναγκαία ανακούφιση», δήλωσε ο Paweł Czyżak, ανώτερος αναλυτής της Ember. «Οι επενδύσεις σε ηλιακή δυναμικότητα απέδωσαν καρπούς. Κάθε τεραβατώρα ηλιακής ενέργειας συνέβαλε στη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου, εξοικονομώντας δισεκατομμύρια για τους ευρωπαίους πολίτες».

Όσον αφορά τις χώρες με το μεγαλύτερο μερίδιο ηλιακής παραγωγής, η Ολλανδία ήταν κορυφαία για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, με μερίδιο ηλιακής ενέργειας 23% στο ενεργειακό μείγμα – σημαντικά πάνω από την αξία του 18% το 2021 και πολύ μπροστά από τη Γερμανία (19 %) και την Ισπανία (17%).

Ο Ember διαπίστωσε ότι το μεγαλύτερο άλμα στην ηλιακή παραγωγή από το 2018 στην ΕΕ σημειώθηκε στην Πολωνία, η οποία αύξησε την ηλιακή παραγωγή κατά 26 φορές, ακολουθούμενη από πενταπλάσια αύξηση στη Φινλανδία και την Ουγγαρία.

Ενώ η ηλιακή ανάπτυξη επιταχύνεται – η ετήσια αύξηση κατά 22 TWh το καλοκαίρι του 2022 ήταν πολύ υψηλότερη από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια – ο Ember κάλεσε την ΕΕ να κάνει ακόμη μεγαλύτερη ώθηση προς το 2030.