Μειωμένες κατά 50 bcm θα είναι οι εξαγωγές φυσικού αερίου από την Ρωσία προς την ΕΕ το 2022. Αυτό προέβλεψε σήμερα, Πέμπτη, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας, Αλεξάντερ Νόβακ, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Reuters. Εξάλλου, νωρίτερα σήμερα η  Gazprom ανακοίνωσε ότι οι εξαγωγές φυσικού αερίου προς χώρες εκτός της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Χωρών  μειώθηκαν κατά 38,8% μέτρα από την 1η Ιανουαρίου έως τις 15 Σεπτεμβρίου σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, φτάνοντας τα σε 84,8 bcm

Πέρυσι, οι ρωσικές εξαγωγές φυσικού αερίου προς την ΕΕ ανήλθαν σε περίπου 150 δισ. κυβικά μέτρα. Πριν την εισβολή στην Ουκρανία και την επιβολή των κυρώσεων της ΕΕ, η Μόσχα προμήθευε περίπου το 40% του φυσικού αερίου της ΕΕ, ενώ σήμερα το ποσοστό αυτό έχει υποχωρήσει στο 9%. Η Ρωσία μειώνει τις προμήθειες προς την Ευρώπη, επικαλούμενη τεχνικά ζητήματα που προκλήθηκαν από τις δυτικές κυρώσεις, με αποκορύφωμα τη διακοπή λειτουργίας του αγωγού Nord Stream 1.

Στα σχέδια της ΕΕ για θέσπιση πλαφόν στην τιμή του ρωσικού αερίου, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι, σε μία τέτοια περίπτωση, η χώρα του θα σταματήσει να εξάγει τις ενεργειακές της προμήθειες.

Εξάλλου, κορυφαίο στέλεχος του κρατικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom, ο Όλεγκ Αξιούτιν, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στο ρωσικό αέριο για την Ευρώπη. Είπε επίσης σε συνέδριο ότι δεν αναμένονται σημαντικές πρόσθετες προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου στο άμεσο μέλλον.