Το Βερολίνο εξετάζει την κρατικοποίηση της Uniper, της μεγαλύτερης εταιρείας εισαγωγής φυσικού αερίου της χώρας, για να αποφύγει μια πιθανή κατάρρευση του ενεργειακού συστήματος της Γερμανίας μετά το ράλι των τιμών της ενέργειας που προκαλείται από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Η γερμανική κυβέρνηση ενδέχεται να αυξήσει το μερίδιό της στη Uniper πάνω από 50%, από 30% που είναι σήμερα, και είναι ανοιχτή ακόμη και για πιθανό ιστορικό βήμα πλήρους εθνικοποίησης του μεγαλύτερου εισαγωγέα φυσικού αερίου της χώρας, ανέφεραν πηγές στο Bloomberg.

Η Uniper, η οποία έχει έδρα το Ντίσελντορφ και ανήκει στη φινλανδική Fortum Oyj, χρειάζεται περισσότερη βοήθεια από το κράτος παρά το γεγονός ότι έχει ήδη λάβει πακέτο στήριξης 20 δισ. ευρώ. Η μεγάλη άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου και το κλείσιμο της στρόφιγγας από τη Ρωσία προκάλεσαν καθημερινές απώλειες πολλών εκατομμυρίων στα ταμεία της εταιρείας, ωθώντας την κυβέρνηση της Γερμανίας να παρέμβει από τον Ιούλιο με πακέτο διάσωσης που περιελάβανε την απόκτηση μεριδίου 30% σε αυτή.

Η Γερμανία με τις κινήσεις που κάνει δείχνει αποφασισμένη να διασφαλίσει την επιβίωση της Uniper ειδικά για τους αμέσως επόμενους μήνες, όταν η ενεργειακή κρίση θα μπορούσε να επιδεινωθεί λόγω της αύξησης της ζήτησης φυσικού αερίου εν μέσω χειμώνα. Το κλείσιμο της στρόφιγγας από τη Ρωσία ανάγκασε την εταιρεία να αγοράσει φυσικό αέριο σε πολύ υψηλές τιμές στη λεγόμενη αγορά spot για να εκπληρώσει τις συμβάσεις που έχει συνάψει, ωθώντας τη στα όρια της αφερεγγυότητας, όπως αναφέρεται.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Uniper Κλάους Ντίτερ Μάουμπαχ είχε προειδοποιήσει πρόσφατα σε συνέντευξή του στο Bloomberg ότι οι απώλειες για την αντικατάσταση των χαμένων ρωσικών ροών φυσικού αερίου ενδέχεται να φτάσουν τα 7 δισ. ευρώ αυτόν τον μήνα, γεγονός που θα αναγκάσει την κυβέρνηση να παρέμβει ξανά. Αυτό φαίνεται πως έγινε τώρα. Ετσι τώρα η κυβέρνηση της Γερμανίας με επικεφαλής τον καγκελάριο Ολαφ Σολτς δηλώνει έτοιμη να εισφέρει περισσότερα κεφάλαια και να αποκτήσει πλειοψηφικό ποσοστό στη Uniper, ανέφερε πηγή στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο.

(από την εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ")