Η Σλοβακία Έχει Αρκετό Φυσικό Αέριο για να Καλύψει την Πλήρη Διακοπή των Προμηθειών Από τη Ρωσία

Η Σλοβακία Έχει Αρκετό Φυσικό Αέριο για να Καλύψει την Πλήρη Διακοπή των Προμηθειών Από τη Ρωσία
energia.gr
Πεμ, 15 Σεπτεμβρίου 2022 - 16:58

Τα αποθέματα φυσικού αερίου στη Σλοβακία είναι αρκετά μεγάλα για να διαρκέσουν ολόκληρο τον χειμώνα, δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του μεγάλου προμηθευτή φυσικού αερίου της Σλοβακίας SPP Richard Prokypčák

Ο ρωσικός γίγαντας φυσικού αερίου Gazprom έχει ήδη μειώσει σημαντικά τις εξαγωγές του προς την Ευρώπη. Η SPP ισχυρίζεται ότι οι προμήθειες είναι περίπου 70% του κανονικού.

«Έχουμε εξασφαλίσει προμήθειες φυσικού αερίου σε επαρκή ποσότητα ακόμη και στην περίπτωση που η Gazprom μειώσει την SPP κατά 100%. Κατά την τρέχουσα περίοδο υπάρχει μείωση σε ποσοστό περίπου 70%, αυτό δεν μας επηρεάζει. Η Gazprom μας προμηθεύει ήδη με μια μειοψηφία της ποσότητας που καταναλώνεται», δήλωσε ο Prokopčák.

Πριν από τη ρωσική εισβολή πλήρους κλίμακας στην Ουκρανία, η Σλοβακία εισήγαγε το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού αερίου της κυρίως από τη Ρωσία. Πρόσφατα, εξασφάλισε εισαγωγές από διάφορους άλλους προμηθευτές. Στα τέλη Αυγούστου, η Σλοβακία άνοιξε μια νέα διασύνδεση φυσικού αερίου με την Πολωνία, η οποία ανοίγει πρόσβαση σε τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Βαλτική Θάλασσα. Μετά την ολοκλήρωση του αγωγού Baltic Pipe Gas τον Οκτώβριο, θα έχει επίσης πρόσβαση σε νορβηγικό αέριο.

Σχεδόν το 68% των νοικοκυριών στη Σλοβακία είναι συνδεδεμένα με τη διανομή φυσικού αερίου. Το φυσικό αέριο χρησιμοποιείται ευρέως στη θέρμανση, γεγονός που καθιστά τη χώρα ιδιαίτερα ευάλωτη σε ελλείψεις φυσικού αερίου.

(από euractiv.gr)