Τα κέρδη του Ισπανικού Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (TSO) Enagás (Empresa Nacional de Gas) οδηγήθηκαν τα τελευταία χρόνια όχι από τη ζήτηση φυσικού αερίου από τους καταναλωτές, αλλά από ένα ρυθμιστικό σύστημα που εγγυάται σταθερό ποσοστό απόδοσης στις επενδύσεις της εταιρείας σε υποδομή φυσικού αερίου—ανεξαρτήτως για το εάν η χώρα χρειάζεται τις επενδύσεις.

Με τα χρόνια, η Enagás χρησιμοποίησε την «ασφάλεια και την ποικιλομορφία του εφοδιασμού» ως δικαιολογία για την κατασκευή ή την επέκταση τερματικών επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), αγωγών φυσικού αερίου και εγκαταστάσεων αποθήκευσης αερίου. Ωστόσο, αυτές οι επενδύσεις είχαν ως αποτέλεσμα πολύ χαμηλά ποσοστά χρήσης των περιουσιακών στοιχείων φυσικού αερίου, καθώς και μερικούς από τους υψηλότερους λογαριασμούς φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Η ζήτηση φυσικού αερίου στην Ισπανία έχει μειωθεί από το 2008, αλλά οι Ισπανοί καταναλωτές εξακολουθούν να επιβαρύνονται με απίστευτα υψηλά ποσοστά για αχρησιμοποίητες υποδομές.

Το 2019, νέοι κανονισμοί εισήχθησαν για πρώτη φορά από μια ανεξάρτητη ισπανική ρυθμιστική αρχή (Comisión Nacional de los Mercados y la Competencia ή CNMC). Ωστόσο, οι πιο πρόσφατες οικονομικές πληροφορίες δείχνουν ότι οι κανονισμοί δεν είχαν ως αποτέλεσμα σημαντική μείωση της αμοιβής της Enagás. Αυτό σημαίνει ότι η εταιρεία μπορεί να συνεχίσει να υπερεπενδύει σε βάρος των καταναλωτών και προς όφελος των μετόχων της για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, έως ότου αναθεωρηθούν οι κανονισμοί.

Τον Ιούλιο του 2022, η Enagás παρουσίασε το στρατηγικό της σχέδιο 2022-30, το οποίο στοχεύει στην αντιμετώπιση της «ασφάλειας του εφοδιασμού και της απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές» στην Ισπανία και την Ευρώπη και να αντικατοπτρίζει τις πιο πιεστικές προκλήσεις στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά ενέργειας. Η εταιρεία σχεδιάζει να επενδύσει 2,8 δισ. ευρώ έως το 2030. Η επένδυση θα αυξηθεί σε 4,8 δισ. ευρώ με την ένταξη των έργων διασύνδεσης που ορίζονται στο σχέδιο REPowerEU.

Όλες οι επενδύσεις θα έχουν εγγυημένη ρυθμιζόμενη απόδοση. Η Ισπανία έχει ένα σταθερό κανονιστικό πλαίσιο που καλύπτει τα έτη 2022-26. Μετά το 2026, αναμένεται ένα νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για το υδρογόνο και η Enagás εργάζεται ενεργά για την προώθηση της ενοποίησης των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου και υδρογόνου. Εάν το πλαίσιο εγκριθεί από τον ρυθμιστικό φορέα, η εταιρεία και οι μέτοχοί της θα λάβουν εγγυημένα ρυθμιζόμενα έσοδα για επενδύσεις σε υποδομές που έχουν τεράστια τεχνική και οικονομική αβεβαιότητα, ενώ οι καταναλωτές θα αναγκαστούν να αναλάβουν τον κίνδυνο.