Οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας μετέτρεψαν τις ανεμογεννήτριες σε ένα συνηθισμένο θέαμα στη γερμανική ύπαιθρο. Αλλά, καθώς εντείνεται ο παγκόσμιος ανταγωνισμός για την εξασφάλιση νέων ενεργειακών πηγών, οι κάτοικοι των αγροτικών περιοχών ίσως αναγκαστούν να αντικρύσουν ένα πιο απεχθές θέαμα στον ορίζοντα: εξέδρες άντλησης πετρελαίου.

Οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας μετέτρεψαν τις ανεμογεννήτριες σε ένα συνηθισμένο θέαμα στη γερμανική ύπαιθρο. Αλλά, καθώς εντείνεται ο παγκόσμιος ανταγωνισμός για την εξασφάλιση νέων ενεργειακών πηγών, οι κάτοικοι των αγροτικών περιοχών ίσως αναγκαστούν να αντικρύσουν ένα πιο απεχθές θέαμα στον ορίζοντα: εξέδρες άντλησης πετρελαίου.

Τον προηγούμενο μήνα, η κυβέρνηση της Βαυαρίας εξέδωσε το πρώτο συμβόλαιο εκμετάλλευσης πετρελαίου εδώ και δεκαετίες παραχωρώντας στην Rhein Petroleum, μια κοινοπραξία που απαρτίζεται από τρεις μικρές εταιρείες έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων, το δικαίωμα να ερευνήσουν μια περιοχή έκτασης 2.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων δυτικά του Μονάχου, για να ανακαλύψουν αργό πετρέλαιο. «Γνωρίζουμε ότι υπάρχει πετρέλαιο στην περιοχή», υποστηρίζει ο Λι Χούπερ, πρώην τραπεζίτης στην Merrill Lynch και ένας εκ των τριών διευθυντών στην κοινοπραξία.

«Αν όλα πάνε κατ’ ευχή θα είμαστε σε θέση να αντλήσουμε σε τρία χρόνια από τώρα», τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Το γεγονός πως υπάρχει πετρέλαιο στην Γερμανία δεν είναι καινοφανές. Ύστερα από την πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του ’70 που έστειλε τις τιμές στα ουράνια, οι μεγάλες εταιρείες του τομέα άρχισαν να ερευνούν για νέα κοιτάσματα. Ορισμένα από τα μικρά κοιτάσματα που ανακαλύφθηκαν την περίοδο εκείνη εξακολουθούν να είναι ενεργά. Η Wintershall, η θυγατρική του ομίλου χημικών, BASF, αντλεί μέτριες ποσότητες αργού πετρελαίου από το ώριμο κοίτασμα Έτινγκεν, στην Βαυαρία. Η RWE, μια από τις πιο μεγάλες εταιρείες παραγωγής ενέργειας στην Γερμανία, εκμεταλλεύεται το μεγαλύτερο κοίτασμα υδρογονανθράκων στην χώρα, που βρίσκεται στο Μίτελπλάτε, στην ακτή του κρατιδίου του Σλέσβιγκ-Χόλστάιν. Κι ενώ το κοίτασμα Γκαβάρ, στην Σαουδική Αραβία, αποδίδει 5 εκατ. βαρέλια αργού πετρελαίου την ημέρα, το κοίτασμα Έτινγκεν, αποδίδει μόλις 600 βαρέλια ημερησίως! Τόσο μικρά κοιτάσματα είναι απίθανο να ελκύσουν το ενδιαφέρον των μεγάλων παικτών. Ωστόσο, ο κ. Χούπερ πιστεύει πως η Wintershall μπορεί να αντλήσει σημαντικά κέρδη από τις υποδομές που έχει δημιουργήσει στην εν λόγω περιοχή. Με λίγες εξαιρέσεις, το υψηλό κόστος για την άντληση του αργού πετρελαίου από το γερμανικό υπέδαφος σημαίνει πως δεν έχει εκδηλωθεί, ουσιαστικώς, κανένα

Ενδιαφέρον από τα μέσα της δεκαετίας του ΄80, όταν οι τιμές του «μαύρου χρυσού» υποχώρησαν. Η μεγάλη ελπίδα του κ. Χούπερ εντοπίζεται στο Κινσάου, ένα κοίτασμα που ανακάλυψε το 1984 η Mobil Oil αλλά εγκαταλείφθηκε δύο χρόνια αργότερα. Πιστεύει πως τέτοια κοιτάσματα μπορούν να αποφέρουν κέρδος όσο οι τιμές του πετρελαίου παραμένουν πάνω από τα 50 δολάρια ανά βαρέλι. Η Κλόντια Κέμφερτ, ειδήμων σε θέματα ενέργειας στο οικονομικό ινστιτούτο DIV του Βερολίνου υποστηρίζει: «Εκδηλώνεται μια παγκόσμια τάση. Παρατηρούμε εντεινόμενο ενδιαφέρον για μη προσβάσιμα κοιτάσματα από την Βραζιλία μέχρι την Σιβηρία. Δεν συζητάμε για νέα αποθέματα, ούτε καν για μεγάλα αποθέματα, αλλά για αποθέματα που μόλις προσφάτως κρίθηκαν οικονομικώς συμφέροντα εξαιτίας των υψηλών τιμών».

Πράγματι, παλιά κοιτάσματα πετρελαίου που εκτείνονται από την Βόρεια Θάλασσα μέχρι την Ρουμανία τέθηκαν εκ νέου σε λειτουργία από εταιρείες που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν τις τιμές-ρεκόρ του αργού πετρελαίου.
Η ρουμανική Petrom θα επενδύσει περισσότερα από 1 δισ. ευρώ, έως το 2010, για να μεγιστοποιήσει την παραγωγή αργού στα κοιτάσματά της που έως προσφάτως είχε βαλτώσει.

Ακόμη, η καναδική Bankers Petroleum, χρησιμοποιεί πίεση ατμού για να αντλήσει αργό πετρέλαιο από το κοίτασμα Πάτος Μαρίντζα στην Αλβανία, καθιστώντας το ένα από τα μεγαλύτερα επάκτια στην Ευρώπη. Το πετρέλαιο είναι βαρέος τύπου και επομένως είναι δύσκολο να αντληθεί. Ωστόσο, η Bankers Petroleum εκτιμά πως με τη χρήση της νέας τεχνολογίας και με σύμμαχο τις υψηλές τιμές πώλησης, θα μπορέσει να παράγει 20.000 βαρέλια ημερησίως έως το 2011.

Στην Βρετανία, εξάλλου, βρίσκονται σε φάση εκμετάλλευσης125 αξιολογήσιμα κοιτάσματα από το 2007, σε σύγκριση με τα μόλις 44 το 2003, ενώ στην Νορβηγία ο αντίστοιχος αριθμός είναι 33 κοιτάσματα, δηλαδή, ποσοστό κατά 150% αυξημένο.

Τέλος, στην Τουρκία η δραστηριότητα στην άντληση ανενεργών κοιτασμάτων πετρελαίου έχει διπλασιαστεί την τελευταία τριετία σύμφωνα με στοιχεία της Wood Mackenzie.

(Financial Times, 11/05/2008)