Η ολλανδική κυβέρνηση και οι εταιρείες ενέργειας εργάζονται πάνω σε ένα σχέδιο για τη μείωση των λογαριασμών ενέργειας, το οποίο θα ανακοινωθεί από τον υπουργό Κλίματος και Ενέργειας Rob Jetten την Τρίτη. Το σχέδιο σκοπεύει να αποτρέψει περίπου ένα εκατομμύριο Ολλανδούς από το να υποφέρουν από την αύξηση των τιμών της ενέργειας. Ένα από τα βασικά

στοιχεία του σχεδίου είναι ότι η κυβέρνηση θα καλύπτει μέρος των λογαριασμών ενέργειας των νοικοκυριών από την 1η Ιανουαρίου 2023. Επιπλέον, η προκαταβολή θα μειωθεί τόσο για τον Νοέμβριο όσο και για τον Δεκέμβριο, ανέφεραν τα ολλανδικά μέσα ενημέρωσης NOS.

Ένα εκατομμύριο νοικοκυριά αντιμετωπίζουν σήμερα οικονομικά προβλήματα λόγω της αύξησης των τιμών της ενέργειας. Περίπου 600.000 από αυτά τα σπίτια είχαν αναφέρει ότι δεν είχαν ποτέ πριν οικονομικές δυσκολίες. Τώρα, τα σπίτια αυτά έπρεπε να ασχοληθούν με τη συμβουλευτική χρέους για να απαλλαγούν από αυτά τα χρέη, κάτι που κοστίζει ακριβά στην κυβέρνηση.

Επιπλέον, οι ενεργειακές εταιρείες δεν θα επιτρέπεται να διακόπτουν την ενέργεια σε νοικοκυριά με προβλήματα πληρωμών αυτόν τον χειμώνα και η κυβέρνηση θέλει να προσφέρουν πολυετή συμβόλαια ενέργειας στους πελάτες.

Σύμφωνα με το NOS, στο Μνημόνιο Προϋπολογισμού που διέρρευσε, το υπουργικό συμβούλιο ανακοίνωσε μείωση του φόρου ενέργειας για το 2023 και πρόσθετη επιβάρυνση ενέργειας ύψους 1.300 ευρώ για όσους έχουν ελάχιστο εισόδημα.

euractiv.gr