Νέες Δυσοίωνες Προβλέψεις για τις Τιμές Πετρελαίου

Η τιμή του αργού πετρελαίου ενδεχομένως να αγγίξει τα 200 δολάρια το βαρέλι, εάν δεν μεταβληθούν οι παρούσες συνθήκες στην αγορά, εκτίμησε ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν Γολαμαχοσεΐν Νοζαρί στο ιρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο IRNA.
Energia.gr
Τρι, 13 Μαΐου 2008 - 00:51

Η τιμή του αργού πετρελαίου ενδεχομένως να αγγίξει τα 200 δολάρια το βαρέλι, εάν δεν μεταβληθούν οι παρούσες συνθήκες στην αγορά, εκτίμησε ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν Γολαμαχοσεΐν Νοζαρί στο ιρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο IRNA. «Εάν παραμείνουν οι τρέχουσες συνθήκες, το να φθάσουμε σε μία περίοδο που το πετρέλαιο θα προσφέρεται στα 200 δολάρια το βαρέλι δεν είναι καθόλου απίθανο», δήλωσε. Σχετικά με τους λόγους που οδήγησαν στην εκτίναξη της τιμής του αργού, ο Νοζαρί ανέφερε τόσο την εξασθένηση του δολαρίου όσο και τα προβλήματα στην παραγωγή αργού στη Νιγηρία.

Η εκτίμηση του Ιρανού υπουργού ήρθε λίγες μόνο μέρες μετά τη δυσοίωνη πρόβλεψη του υπεύθυνου στη Goldman Sachs για τη χάραξη στρατηγικής στις ενεργειακές αγορές, Αργκούν Μούρτι, ο οποίος έκανε λόγο για πιθανότητα εκτίναξης της τιμής του αργού στα 200 δολάρια το βαρέλι μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. «Η πιθανότητα να ανέλθει το αργό στα 150 με 200 δολάρια το βαρέλι μέσα στους επόμενους έξι με είκοσι τέσσερις μήνες, αυξάνει όλο και περισσότερο», εκτίμησε ο Αργκούν.

Το σχόλιό του προκάλεσε κραδασμούς στην πετρελαϊκή αγορά, καθώς τον Μάρτιο του 2005 - όταν οι επενδυτές διαπραγματεύονταν τα προθεσμιακά συμβόλαια πετρελαίου στα 55 δολάρια το βαρέλι - το στέλεχος της Goldman Sachs είχε προβλέψει μεγάλη εκτίναξη της τιμής στα 105 δολάρια το βαρέλι. Αυτή η προειδοποίηση είχε χαρακτηριστεί, τότε, ότι εξυπηρετούσε τα συμφέροντα της Goldman Sachs, καθώς η αμερικανική τράπεζα είναι μία από τις μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες της Wall Street που δραστηριοποιούνται στις διεθνείς αγορές πετρελαίου, άρα θα αντλούσε οφέλη από μια αύξηση της τιμής των προθεσμιακών συμβολαίων αργού.