Η ισπανική αριστερή κυβέρνηση ενέκρινε την Τρίτη (20 Σεπτεμβρίου) τη μείωση του ΦΠΑ στο εγχώριο φυσικό αέριο από 21% σε 5%: ένα έκτακτο μέτρο που αποσκοπεί ιδίως στην άμβλυνση της δύσκολης κατάστασης των ευάλωτων οικογενειών που πλήττονται σοβαρά από τον πληθωρισμό. Αυτή η γενική μείωση του ΦΠΑ, για όλους τους καταναλωτές, μια πρόταση που είχε αρχικά υποβάλει το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα (PP/EPP), θα

εξοικονομήσει σχεδόν 210 εκατομμύρια ευρώ στους Ισπανούς καταναλωτές, σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις, ανέφερε το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Η Ισπανίδα υπουργός Οικολογικής Μετάβασης, Τερέζα Ριμπέρα (PSOE/S&D), εξήγησε την Τρίτη ότι η νέα μείωση του ΦΠΑ θα ισχύει και για τα θρυμματισμένα ξύλα, τα πέλετ και τα καυσόξυλα.

«Εκπληρώνουμε τη δέσμευσή μας απέναντι στην κοινωνική πλειοψηφία αυτής της χώρας, μειώνοντας τους φόρους στην ηλεκτρική ενέργεια έως και 80% για να βοηθήσουμε τις οικογένειες και τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν αυτή την ενεργειακή κρίση», ανέφερε στο Twitter ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ.

Η μείωση του ΦΠΑ στο φυσικό αέριο θα τεθεί σε ισχύ τον Οκτώβριο και θα παραμείνει σε ισχύ, κατ’ αρχήν, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

Ωστόσο, όπως τόνισε ο Σάντσεθ, αν κριθεί απαραίτητο, το μέτρο μπορεί να παραταθεί μέχρι το 2023.

Η έκπτωση θα επεκταθεί επίσης σε όλες τις προμήθειες φυσικού αερίου για τους λέβητες των κοινοτήτων ιδιοκτητών κατοικιών, οι οποίες, λόγω των όγκων που διαχειρίζονται, δεν μπορούν να επωφεληθούν από ένα ρυθμιζόμενο τιμολόγιο, η αύξηση του οποίου περιορίζεται από την κυβέρνηση στο 5% ανά τρίμηνο.

Πρόκειται για τη δεύτερη μείωση του ΦΠΑ στα ενεργειακά προϊόντα που εγκρίνεται από την προοδευτική εκτελεστική εξουσία της Ισπανίας, μετά την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης να μειώσει τον ΦΠΑ στο λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος, με αντίκτυπο περίπου 10 δισεκατομμυρίων ευρώ στους ώμους του κράτους.

Εν τω μεταξύ, η Τερέζα Ριμπέρα συναντήθηκε την Τρίτη με τον αναπληρωτή γραμματέα Οικονομίας του PP, Χουάν Μπράβο, για να διαπραγματευτούν τις λεπτομέρειες του σχεδίου εξοικονόμησης ενέργειας που η Ισπανία πρέπει να υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις επόμενες εβδομάδες.

Την περασμένη εβδομάδα, το PP απέστειλε στην ισπανική κυβέρνηση την πρότασή του για ένα «σχέδιο διάσωσης της ενέργειας» για οικογένειες και επιχειρήσεις, με συγκεκριμένες προτάσεις για τη μείωση των επιπτώσεων της κρίσης στους πιο ευάλωτους.

Μεταξύ άλλων μέτρων, το σχέδιο που κατέθεσε το PP, κύρια δύναμη της αντιπολίτευσης στο Κοινοβούλιο, περιλαμβάνει άμεσες εκπτώσεις στο λογαριασμό της ενέργειας ανάλογα με το ποσοστό εξοικονόμησης της κατανάλωσης, οι οποίες θα μπορούσαν να φτάσουν έως και το 20% στην περίπτωση της ηλεκτρικής ενέργειας και έως και το 40% στο λογαριασμό του φυσικού αερίου.

Προτείνει επίσης, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου φορέα για την αξιολόγηση της ισπανικής ενεργειακής πολιτικής και τη δυνατότητα παράτασης της διάρκειας ζωής των επτά πυρηνικών εργοστασίων που εξακολουθούν να λειτουργούν στην ιβηρική χώρα, σύμφωνα με επίσημες πηγές.

euravtiv.gr